Barion Pixel Együnk egy jó töltött káposztát – na de melyiket? A különböző töltött káposzták nyomába eredtünk – Coloré

Együnk egy jó töltött káposztát – na de melyiket? A különböző töltött káposzták nyomába eredtünk

2024. 05. 19.

A töltött káposzta hagyományos karácsonyi étek, ám kérdés, hogy ki milyen formában és ízesítéssel fogyasztja. Utánajártunk, hogy pontosan milyen formában is készíthetjük el ezt a klasszikus finomságot!

A töltött káposzta a magyar gasztronómia egyik alapköve, ám számos verziója létezik határainkon innen és túl is. Nemcsak a közvetlen szomszédaink fogyasztják különböző formában, hanem a törökök, az oroszok és még az arabok is előszeretettel készítik.

Maga a káposztás hús már a 17. századi feljegyzésekben is szerepel. Népszerűségének oka abban rejlett, hogy a káposzta volt az egyik legolcsóbb zöldség, így evidens volt, hogy több felhasználási módja is volt: töltötték rétesbe, ették tésztával, savanyúságként vagy éppen hússal.

A töltött káposztát a törökök hozták be az ország területére, ám ekkoriban még nem volt mindennapos a háztartásokban az őrölt paprika, ezért sáfrányt használtak a fűszerezéséhez és a színezéséhez. Ekkor még savanyított és édes káposztából is készítették, de a kelkáposzta is igencsak gyakori alapanyag volt.

Töltött káposzták – Mi a különbség?

Magyarországon is több töltött káposzta ismert, s bár hasonlítanak egymásra, elkészítési módjuk különbözik. A káposzta bizonyosan közös nevező, ám kérdés, hogy édeset vagy savanyút használunk-e, és a tölteléken is lehet variálni, hiszen kerülhet bele rizs, gersli vagy akár kukoricadara is. Azt is eldönthetjük, hogy berántjuk-e, paradicsomszószban főzzük, netán füstölt hússal adjuk-e neki a sós ízt vagy sót használunk erre a célra. Számos változata van hát, de készítsük bármelyiket is, a maga módján mindegyik rendkívül finom!

Szárma

Szármának az alföldi tájakon nevezik a töltött káposztát. Töltelékébe a húson túl hagymát, fokhagymát és rizst használnak, az alapját pedig savanyú káposzta adja, a végén pedig rántással húzzák össze.