Barion Pixel A tökéletes esküvői smink titka – Így tündököl csak igazán a menyasszony! – Coloré

A tökéletes esküvői smink titka – Így tündököl csak igazán a menyasszony!

2022. 07. 18.

Érdekel, hogy mitől marad tartós egy profi által készített esküvői smink? Íme a titok, hogyan marad stabil és sugárzó a menyasszonyi smink akár hajnalig.

Kislányként ámulattal néztem, milyen csodálatos teremtmény egy menyasszony: sugárzó, üde és csodaszép, még órákkal az esküvő kezdete után is. Sminkesként az esküvői készülődés hangulata mindig is lenyűgözött, és nem tudok elég esküvőn részt venni ahhoz, hogy elveszítsem a lelkesedésem az iránt az egészen különleges hangulat iránt, ami a menyasszony elkészülésének helyszínén fellelhető. Az izgatottság, az öröm, a szorongás és a meghatottság együtt van jelen a levegőben, és teszi minden mással összehasonlíthatatlanná azokat az órákat.

menyasszony
Természetesség és tartósság egyszerre? Bizony lehetséges! / Kép forrása: Unsplash.com

Az érzelmek megélése mellett azonban mind a sminkesek, mind a fodrászok oldaláról a legnagyobb odafigyelést és technikai megvalósítást igénylő munka is az esküvő napja, hiszen mindent meg kell tenniük ahhoz, hogy a smink vagy a frizura a lehető legtovább tartson, közben viszont természetes is maradjon. Nézzük hát az ehhez vezető legfontosabb lépéseket.

A természetesség mindenek felett

A tartós smink fogalmához a legtöbben a látványosan vastag és nem túl esztétikus sminket társítják, ami bizonyos esetekben nem áll messze a valóságtól. A szupertartós smink – vegyük csak az alapozót példaként – vastagabb textúrájú, magasabb fedőképességű, így kevesebbet enged láttatni a bőr természetes textúrájából. Az ilyen smink éppenséggel nézhet ki fantasztikusan egy jól bevilágított stúdióban, a fotós kamerája előtt – egy darabig.

Órák elteltével a nehéz textúrák, a vaskos rétegek alatt a bőrünk sztrájkolni kezd, és elkezdi ledobni magáról ezeket a rétegeket. Emiatt gyakran előfordul, hogy a textúrák összeállnak, az egész smink berepedezik, és kifejezetten előnytelenné válik. Akkor mi lehet a megoldás? A tartósság titka a rétegzés: a menyasszonyi sminknél fontos, hogy a rétegeket úgy tegyük egymásra, hogy semmiképp se az imént részletezett hatást váltsuk ki.

A menyasszonyi smink nulladik lépése: a bőr előkészítése

Sokadszorra hallott tanács, de kikerülhetetlen. A bőr megfelelő állapotba terelése nélkül bármit teszünk, nem tudjuk elérni azt a hatást és bőrképet, amit szeretnénk. Sminkesként az alap tisztításon túl olyan vízmegkötő (többnyire) hialuronsavas szérumokkal és könnyed, géles hidratálókkal indítok, amik remek alapot szolgálnak a sminknek. Ezt követik azok a spray formátumú, vagy krémes állagú primerek, amiknek a fő célja a hidratálás, és a bőr selymessé varázsolása. Ilyenkor akár 4-5 termék is a kezem ügyébe kerül, viszont ami fontos, hogy ne nehezítsük el a bőrt, átesve a ló túlsó oldalára.

eskuvoi smink
Nemcsak a Nagy Napon készül a smink: a menyasszonynak is kulcsszerepe van a bőr előkészítésében / Kép forrása: Unsplash.com

A menyasszonynak is kulcsszerepe van abban, hogy felkészítse a bőrét: érdemes kb. egy héttel a nagy nap előtt elmenni kozmetikushoz (jól bevált szakemberhez, akivel nem a legfontosabb napunk előtt kísérleteztünk), hiszen egy tisztítás mindenképp segít a bőr általános állapotának javításában. A kozmetikusunktól kérhetünk olyan célzott kezelést is, ami – támogatva az otthoni bőrápolási rutinunkat – szemmel látható változást tud okozni a bőrünk állapotában. Amit minden menyasszonynak tanácsolni szoktam: egy hialuronsavas pakolást vagy maszkot az esküvő előtti napon, de csak olyan termékkel, ami már korábban is bizonyított (nem irritált, nem okozott panaszt).

Mit tegyünk a tartósságért?

A közhiedelemmel ellentétben a vastag alapozó helyett a leheletvékony, lágy termékeket szoktam előnyben részesíteni, hiszen attól még, hogy az alapozónk csak egy lágy filterhez hasonlít, amit fényképszerkesztőkben előszeretettel teszünk az arcunkra, attól még nem kell lemondanunk a makulátlan bőrképről. Bár nem tökéletes a fedésük, mégis hagyják élni és lélegezni a bőrt, akár hosszú órákon keresztül is. Az extrán mattító alapozókat jómagam elteszem még a táskámból is, és inkább mattító primerrel, illetve megfelelő púderrel igyekszem a zsírosabb bőrnek is eleget tenni.

Hitvallásom szerint inkább bízzuk rá a koszorúslányokra vagy a tanúra, hogy egy-két alkalommal mattítsa a sminket, mintsem múmiaszerű matt hatással lehetetlenítsük el a természetes bőrképet. Az esetleges bőrhibákat könnyű korrektorral szoktam orvosolni, a mattságról pedig a mattító primer mellett a legfinomabb, szinte észrevehetetlen transzparens púderek biztosítják. Ha menet közben frissítésre lenne szükség, akkor a drogériákban pár száz forintért kapható mattító papírt szoktam otthagyni a menyasszonyi touch up szettben, amivel még a legnagyobb melegben is orvosolható az átfényesedés.

eskuvo
Mattítás, leheletvékony alapozó, stratégiai pontok fedése – a tökéletes menyasszonyi smink titkai/ Kép forrása: Unsplash.com

Általános szabály, hogy a krémes textúrákat rögzítsük porral, így egy tusvonalat vagy fekete ceruzát is minden esetben szoktam rögzíteni azonos színű szemhéjpúderrel. A szájfényt a legtöbbször kerülni szoktam esküvők alkalmával – hacsak nem ez a kifejezett igény -, hiszen ez az a termék, aminek a tartósságát a legkevésbé tudjuk kontrollálni, ezért a matt rúzsokat ajánlom szívesebben, szájceruzával megalapozva, szintén a tartós smink oltárán áldozva. Itt is fontos, hogy az ajkak megfelelően hidratáltak legyenek, és amit még bevethetünk, ha két rúzs réteg közé becsempészünk egy kis színtelen transzparens púdert. A jó hír, hogy ilyenkor a csúnya kopás helyett szép lassan, észrevétlenül halványul csak a száj színe a nap folyamán, így a menyasszonynak nincs gondja arra, hogy időnként ellenőriznie kelljen a rúzsa állapotát.

Ne feledkezzünk meg a fixáló sprayről sem, mert bár nem ez a termék jelenti a titkot a bombabiztosan éjfél utánig tartó sminkhez (és semmiképp sem váltja ki az előzőekben leírt lépéseket), de mindenképp hozzájárul ahhoz, hogy a menyasszony ezen a napon azt tehesse, amit ilyenkor tenni kell: élvezni a Nagy Napját.