50 feletti stílusikonok, akiket mindenképp kövess be Instagramon

Nem állítjuk, hogy az 50 feletti stílusikonok egyáltalán nem kapnak figyelmet a divatvilágban, de hogy nem eleget, az egészen biztos. Összeállításunk szereplői egyenesen szétzúzzák az olyan tévhiteket, miszerint a nők egy bizonyos kor felett már nem relevánsak a divat szempontjából.

Az összeállításunkban szereplő 50 feletti stílusikonok több százezer (egyesek több milliós) követőtáborral büszkélkedhetnek, rajongóik zöme ráadásul jóval fiatalabb, mint ők maguk. Figyelembe véve a divatipar régóta fennálló rögeszméjét a fiatalok iránt, egyszerre váratlan és felüdülő élmény idősebb nőket látni a reflektorfényben – különösen egy olyan platformon, ahol a fiatalok dominálnak –, ám ha gyorsan átlapozzuk a hírfolyamukat, akkor azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy mivel írták be nevüket az Instagram történetébe.

50 feletti stílusikonok, akiket kövess be Instagramon

Fiona Milne, @shopwithfifi

Ki ő? Fiona (vagy FiFi) korábban a Vogue, az Elle, a Harper’s Bazaar és az Instyle divatszerkesztőjeként is dolgozott, jelenleg saját, The Fifi Report nevű blogját szerkeszti, illetve vásárlási tanácsadóként és stylistként dolgozik.

Miért érdemes követni? Mert stílusa egyszerre kifinomult, elegáns és szuper divatos. FiFi abszolút profi válogatja össze ruhatárának darabjait, az Insta feedjén ráadásul naponta ad tippeket a minimalista szettek kialakításához. A hölgy a kabátok és a strukturált nadrágok nagy rajongója, gyakran viseli például az Yves Saint Laurent, a Chanel és a Vince kreációit.

Elaine Davis, @squarepearls

Ki ő? Elaine évtizedek óta New Yorkban él, ami látszik is kifinomult ízlésén. Az 50 feletti stílusikon és blogger Square Pearls nevű weboldalán osztja meg életét követőivel. És hogy miért épp ezt a nevet viseli a blogja? Ahogy fogalmaz, szerinte a nők az ő korosztályában olyanok akár az igazgyöngyök: klasszikusak és időtlenek, mint a gyöngyszemek, mégis szemérmetlenül vagányak.

Miért érdemes követni? Mert a klasszikus és a trendi összeállítások tökéletes egyensúlyát képviseli. Az egyik nap egy játékos, kockás felsőben, polírozott nadrágban és velúr cipőkben járkál a városban, majd a következő napon egy vidám mintás pólóban, midiszoknyában és magas szárú tornacipőben mutatja meg vagány oldalát. Nem számít, mit vesz fel, mindig hihetetlenül stílusosnak tűnik.

Cindy Crawford, @cindycrawford

Ki ő? Cindy Crawford nevét az egész világ jól ismeri. A legendás modell szinte minden márka kifutóját végigjárta fényűző karrierje során, beleértve a legnagyobb játékosokat is, mint amilyen a Chanel és a Dior. Ezért nem meglepő, hogy stílusa a hétköznapokban is igen elegáns.

Miért érdemes követni? Cindy az egyszerű, mégis menő kaliforniai divatot képviseli. Mivel nem feltétlenül van szüksége feltűnő kabátra vagy csizmára, a modell szívesen visel könnyű kardigánt és egyenes szárú farmert is. Arról nem beszélve, hogy mindig tökéletes kalappal koronázza meg szettjeit. Ha valakit, akkor őt mindenképp érdemes bekövetni az Instán.

Mette Sorrig, @msorrig

Ki ő? A Koppenhágában élő Mette egy kétgyermekes anya, aki rendszeresen megosztja Instagramján a spontán öltözködés és a vintage darabok iránti szeretetét.

Miért érdemes követni? Ha szeretnél ötleteket gyűjteni arra, hogy hogyan válhat izgalmasabbá a stílusod, akkor Mette a te embered. Egyszerre zseniális és pajkos, ahogyan a mintákat párosítja, de ha a fenti kép nem győzött meg, érdemes egy pillantást vetni a stílusikon feedjére is.

Jenna Lyons, @jennalyonsnyc

Ki ő? A J.Crew korábbi kreatív igazgatójaként talán ismerősen cseng Jenna Lyons neve. Miután otthagyta a márkát, a divatikon a LoveSeen kiadó piacra dobásával indította útjára saját szépségmárkáját.

Miért érdemes követni? Játékos stílus, amellyel mindenkit megmosolyogtat. Jenna úttörő volt a különleges megjelenést hirdető divatirányzatoknak – leginkább azoknak, amelyek a flitterek, csíkos minták és a tüll nagyszerűségét hirdették. Személyes stílusa ugyanakkor nem a véletlen műve (elvégre 26 évet töltött a J.Crew-nál). De egy tornacipőt és egy egyenesre szabott férfinadrágot is tud irigylésre méltóan hordani. Összességében pedig soha nem tudhatod, mit visel majd legközelebb.

Park Makrye, @korea_grandma

Ki ő? A Dél-Koreában népszerű YouTube-sztár, Makrye a 70-es évei közepén jár, aki klassz stílusáról és kacagtatóan friss alkotásairól ismert, melyekkel újra és újra beint a koreai társadalomban uralkodó nemi és életkori differenciáltságnak.

Miért érdemes követni? Laza és játékosan elegáns megjelenés. Makrye stílusa bármelyik fiatal influenszer mellett megállja a helyét. Ja, és szereti a gyöngy nyakláncot. Mivel a YouTube-csatornája (amelynek több mint 1 millió feliratkozója van) mellett egy étteremmel is rendelkezik, Instája számos finom koreai ételt is tartalmaz, amelyeket mind ő főz. Most őszintén, kell ennél több ok a bekövetésre?

Violet Trikilis, @violeta.zuvela

Ki ő? Violet, ötgyermekes anya és egyszeres nagymama az ausztráliai Melbourne talán legmeghatározóbb 50 év feletti stílusikonja.

Miért érdemes követni? Violet elsajátította a klasszikus és trendi darabok ötvözésének művészetét. Az influenszer gyakran visel elegáns darabokat, például kabátot és csíkos, hosszú ujjú felsőt, de nem fél kipróbálni az olyan vagány ruhákat sem, mint a bőr rövidnadrág és a kígyóbőr blúz.

Iris Apfel, @iris.apfel

Ki ő? Iris talán a leghíresebb 50 feletti divatikon az Instagramon – valójában 100 év feletti (igen, már elmúlt 100 éves). 2,1 millió követővel rendelkezik, és szerepelt már egyebek mellett a Harper’s Bazaar-ban, a Vogue-ban, a The New York Times-ban és még sok máshol. Még egy dokumentumfilm is készült róla, Iris néven,a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeum pedig kiállítást nyitott a róla készült fotókból 2005-ben.

Miért érdemes követni? Extravagancia és művészet. Ikonikus nagy, kerek szemüvegétől a merészen csillogó, fodrokkal és ékszerekkel teli ruhákig Iris egyértelműen divatmaximalista. A textiliparban töltött hosszú, történetekkel teli karrierje után (a Fehér Házban is dolgozott), szakértője a merész darabok és az erős sziluettek párosításának. Illetve profi abban, hogy megmutassa, hogyan lehet vidámságot és örömet csempészni a személyes stílusba.

JoAni Johnson, @joanijohnson6000

Ki ő? Johnsont 2016-ban fedezték fel, és azóta számos divatmárka foglalkoztatta modellként, a Fentytől kezdve Pyer Mosson át Eileen Fisherig.

Miért érdemes követni? JoAni gyakran frissíti hírfolyamát legújabb szettjeivel – drámaikkal és elegánsakkal egyaránt. De láthatjuk őt olyan stílusos hírességekkel is fotózkodni, mint Rihanna vagy Zendaya.

Melissa Meyers, @melissameyers

Ki ő? A Los Angeles-i lakóhelyű Melissa divat-, szépség- és lifestyle témában készít internetes tartalmakat.

Miért érdemes követni? Általában Malibuban csípheted el, túlméretezett mintás pulóverben és bő farmerben, vagy elegáns ruhában és magassarkú cipőben. Melissa stílusa leginkább úgy jellemezhető, hogy a lezser találkozása a minimalista stílussal, mindezt tengerparti csavarral ötvözve. Kedveli a letisztult darabokat, mégis mindig megtalálja a módját, hogy egyszerű összeállításait izgalmassá varázsolja.

Helen Ruth Elam, @baddiewinkle

Ki ő? A Baddie Winkle néven ismert, Kentuckyban született Helen 93 éves, és 2015-ben robbant be a közösségi médiába, miután Rihanna és Miley Cyrus felfedezte őt. Jelenleg több mint 3,4 millió követője van.

Miért érdemes követni? Szemtelenül heves és szórakoztató. Helennek mindannyiunk számára van egy (vagy száz) divatleckéje – ezek közül az egyik az, hogy egy nő a kilencvenes éveiben járva is viselhet bőrszerkót. Neon színek, fényes macskajelmezek, flitteres kétrészesek, tollboák, vidám, ékszerekkel díszített miniruhák…Helen élete egy olyan buli, amelyre mindannyiunknak törekednünk kell.

Renia Jazdzyk, @venswifestyle

Ki ő? A lengyel származású Reina jelenleg az Egyesült Királyságban él, ahol rendszeresen dokumentálja a trendek és a divatos öltözködés iránti vonzalmát.

Miért érdemes követni? Olyan ruhák, amelyek a Fashion Week-en látottakkal vetekednek. Renia stílusa mindig kifinomult, de soha nem hiányzik belőle az eredetiség. Intsa feedje ihletforrás arra vonatkozóan, hogyan illeszd be a tervezői trendeket mindennapi megjelenésedbe anélkül, hogy a kifutókon bemutatottak silány másolatának tűnjön. Renia kreativitása és divat iránti szeretete minden outfiten meglátszik.

Lyn Slater, @iconaccidental

Ki ő? Lyn, a New York-i Fordham Egyetem professzora 2014-ben indította el mára híres blogját, az Accidental Icont, miután megpróbált létrehozni egy olyan oldalt, amely olyan nőkhöz szól, akik – ahogy fogalmaz – „érdekes, mégis hétköznapi életet élnek”.

Miért érdemes követni? Kifogástalan modern, New York-i stílus. Lyn kifinomult esztétikája átgondolt merészséggel és avantgárd élvonallal ötvözi a városi érzékenységet, méghozzá olyan tervezők révén, mint Dior, Prabal Gurung és Diane von Furstenberg. Instaoldala a laza tükörszelfik és utcai stílusú fotók keveréke.

Linda Rodin, @lindaandwinks

Ki ő? Linda egykori stylist és vállalkozó, aki jelenleg New Yorkban él.

Miért érdemes követni? Linda megmutatja, hogyan viseljük, pontosabban hogyan párosítsunk egy basic farmert csíkokkal, gallérral, balettcipőkkel, egyebekkel. Emellett számos fotót láthatunk imádni való szürke uszkárjától, Winksről is.

Arlinda McIntosh, @funkingafter50

Ki ő? Arlinda kreatív igazgatója és alapítója saját zero-waste divatvonalának, a Sofistafunknak, amely szoknyákra specializálódott.

Miért érdemes követni? A maximalista stílus és a haute couture inspiráló megjelenítése mindennapi viseletként. Arlinda a személyes Insta oldalát használja saját látványelemeinek bemutatására – ha soha nem voltál szoknyás, akkor Arlinda fotói láttán ez megváltozhat.

Sophie Fontanel, @sophiefontanel

Ki ő? Sophie az ötvenes éveiben járó divatújságíró és stíluskritikus a párizsi L’Obs kiadványnál.

Miért érdemes követni? Ha valakitől megtanulhatod, hogyan lehet profi tükörszelfit készíteni, az Sophie. Stílusa azt a kifejezetten francia stílust testesíti meg, amitől egyszerre teljesen könnyednek és hihetetlenül divatosnak tűnik. Ruhatára nagyrészt vintage gyöngyszemekből áll (de olyan kortárs márkákat is új szintre emel, mint a Zara), ami tovább erősíti személyes stílusának játékosságát és szeszélyességét. Nem várt módon kombinálja a színeket, túlméretezett sziluetteket és arányokat rétegez, tornacipőt hord drámai felsőruházattal, és a párducmintát is hétköznapi, hordható viseletté varázsolja.

Yasmin Furmie, @yasminfurmie

Ki ő? A szociális munkásból lett tervező, a dél-afrikai stílus influenszere, Yasmin Furmie társalapítója a SiSi divatmárka ingkollekciójának. Instafotói tükrözik személyes bemutatkozóját, miszerint „rombold le a normákat.”

Miért érdemes követni? A minták és az arányok eklektikus kombinációja. Yasmin ruhatára tele van egyedi sziluettekkel, művészi textilekkel és lenyűgöző lábbelikkel. Stílusát kissé szokatlannak és mókásnak is lehetne jellemezni –szemtelenül, és oly módon kombinálja a darabokat, ahogyan azt csak kevesen merik. Például neon rózsaszín tornacipővel párosít egy szoknyát; vagy egy elegáns blúzhoz flitteres nadrágot és tornacipőt húz.

Grece Ghanem, @greceghanem

Ki ő? Grece montreali személyi edző, aki először lányával közös hobbijaként kezdett bele a divatblogolásba. Instagramjának immáron 733 ezer(!) követője van, és olyan nagy márkák keresett influenszere, mint a Sephora, a Club Monaco és a Farfetch.

Miért érdemes követni? A trendi és időtlen, valamint a kortárs és vintage darabok keveréke jellemzi stílusát. Grece képes napjaink legmenőbb trendjeit és a dizájner must have darabokat oly módon beépíteni a ruhatárába, hogy egyáltalán ne keltsen túljátszott benyomást. Veleszületett divatérzéke arra készteti, hogy bátran kipróbáljon olyan outfiteket, amelyekre más talán sosem gondolna. Legyen szó szivárványszínű felsőről zebramintás nadrággal, fényes pufi kabáttal és csizmával, vagy a kék virágos garbó kombinációjáról hárszöld virágokkal – a stílusikon mindent légiesen könnyeddé varázsol.

Melanie Kobayashi, @bagandaberet

Ki ő? Melanie egy vancouveri művész, aki nem egyszerűen felöltözik, de minden egyes nap gardróbjának tartalmát használja fel egy adott hangulat, attitűd vagy identitás közvetítésére.

Miért érdemes követni? Modern és vintage darabok eklektikus stílusa jellemzi őt, egy igazi kaméleon, aki ráadásul olyan frappáns szövegekkel posztolja a különböző outfiteket, hogy az ember beleszeret a személyiségébe és a stílusába.

Colleen Heidemann, @colleen_heidemann

Ki ő? Az egykori légiutas-kísérő, Colleen azon mantra szerint éli életét, miszerint, „ha nem most, mikor?” Lenyűgöző stílusát először az Advanced Style bloggere és fotós, Ari Seth Cohen örökítette meg, miután 2011-ben találkozott Colleen-nel kaliforniai szállítmányozási üzletében. Azóta önálló divatmúzsává vált, és a Next Models modellügynökség is szerződtette.

Miért érdemes követni? Merész és rettenthetetlen. Colleen távolról sem középszerű, noha a minimalizmus helyett a csillogást és élénk színeket preferálja. Ősz hajával, jellegzetes füstös szemsminkkel és vörös ajkakkal egyszerűen mesés. Colleent ugyanolyan valószínűséggel láthatod flitterekben és színes szőrmékben, mint sikkesen szabott öltönyökben és kifinomult ruhákban.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész