Télikabát-vásárlás: így találd el az alakodhoz illő darabot

A télikabát vásárlása - érthető módon - a legtöbb nő számára kész tortúra, hiszen egyrészt az üzletek dugig vannak különböző fazonú, anyagú és mintájú darabokkal, ráadásul nem pusztán a ruhatárhoz tökéletesen passzoló stílust kell megtalálniuk, de a megfelelő színt, mintát, vastagságot és szabásvonalat is. Ha ez nem sikerül, az adott darab előnytelenül állhat viselőjén.

Arról nem is beszélve, hogy a téli holmik ára kifejezetten borsos, így azért is célszerű tisztában lenni a testalkatunkkal, hogy végül ne érezzük pénzkidobásnak a vásárlást. Amennyiben odafigyelsz a részletekre, a leghidegebb napokon is magabiztosan indulhatsz el otthonról.

Így válassz az alakodhoz illő télikabátfazont

Ha a homokóra-alkatú nők táborát erősítjük, akkor felejtsük el az egyenes szabású, oversize kabátokat, azok ugyanis olyan hatást keltenek, mintha egy zsákot húznánk magunkra, mivel eltakarják a keskeny derekat. Ideális esetben a kabát a csípő területén kissé eltávolodik a testtől, derékban pedig lehet húzott, akár övvel kiemelt. Így a figyelem a derékra összpontosul, és sem a felső, sem pedig az alsó rész nem lesz hangsúlyosabb a másiknál.

Rozsaszin Telikabat
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az almaalkatú nők egy V kivágású télikabátban találhatják meg ‘társukat’: még jobb, ha a sál színe elüt a kabát árnyalatától, és nagy kontrasztot hoz létre ezzel. Ebben az esetben az a lényeg, hogy a ruházat optikailag nyújtsa a felsőtestet (amit a V kivágás meg is tesz), a derékban karcsúsított télikabát azonban pont az eltakarni kívánt területet emeli ki.

Barna Telikabat Sallal
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az A vonalú kabátokkal szintén nem lőhetnek mellé, ahogy az egyenes szabással sem, ha nagyjából combtőig ér a hossza. Az almaalkatúak felsőteste erősebb, a lábak filigránabbak. Ezt a télikabát kiválasztásakor is célszerű szem előtt tartani, mert a bokáig, lábszárközépig érő kabátok összenyomják az alakot. A felsőtestet a hosszanti szabásvonalak nyújtják, mindemellett a mell alatt szabott kreációk is ideálisak ebben az esetben.

A körtealkatú nőknél a test alsó tájéka a hangsúlyosabb: egy dupla gombsor, gallér, esetleg válltömés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljenek a testarányok. Körtealak esetén mindenképp a hosszabb kabátfazonok ajánlottak, a rövidek ugyanis ellentétes hatást váltanak ki azzal, hogy kiemelik a combok és a fenék területét.

Bezs Szinu Telikabat
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A téglalap alkatú nők sokszor fiúsnak, egyhangúnak érzik megjelenésüket, pedig az ő alakjuk teszi lehetővé a legtöbb öltözködési csavart, hiszen nincs mit takargatniuk. A deréktól szélesedő karcsúsított télikabát tökéletes választás lehet számukra, feltéve, hogy a felső részen is látható valami plusz, például gallér vagy válltömés. Emellett a teljesen egyenes szabású télikabáttal sem lőhetnek mellé.

Barna Telikabat Ovvel
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A minta könnyedén elronthatja az összképet

Érdemes figyelni a kabátok mintázatára is, hiszen a nagyobb minták optikailag összenyomják a testet, tömzsibbnek mutatják az alakot. A vízszintesen csíkos kabátok esetén kulcstényező a csíkok színe és szélessége is, mert minél szélesebbek, annál inkább kövérítenek. Ha átlósan vagy függőlegesen fut ez a minta a kabáton, akkor viszont pont az ellenkezője érhető el vele, vagyis kifejezetten karcsú hatást kelt.

Kockas Telikabat
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Idén ismét hódít a kockás minta, csakhogy minél nagyobbak a kabát kockái, annál inkább szélesítik a csípőt. Ha mindenképp kockás darabot szeretnénk, érdemes apróbb, vagy sötét alapra helyezett mintázattal díszített darabot választani.

Parducmintas Telikabat
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Szintén trendi mostanság az állatmintás télikabát, de itt sem mindegy, milyet választunk karcsúsítás szempontjából: a párducmintával tarkított ruhák az esetek többségében csinos, nőies megjelenést kölcsönöznek viselőjének, ám a szélesebb zebracsíkos, vagy akár a nagyobb zsiráffoltos kabátok már elronthatják a karcsúsító hatást.

Borítókép forrása: Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása