Barion Pixel Hull a hó és hull a korpa? Készíts házilag korpásodás elleni szert – Coloré

Hull a hó és hull a korpa? Készíts házilag korpásodás elleni szert

2023. 12. 17.

Zavar a felső ruházatodra kiülő korpa jelenléte? Kordában tudod tartani akár házi szerekkel és közülük néhány tényleg filléres.

Fehér a kabátod, de nem hótól? A korpa sokakat érintőprobléma, amely az esztétikumra is hatással van.

Ha szeretnéd, hogy eltűnjön az életedből, akkor érdemes utánajárni a dolognak. Van, aki orvos segítségét kéri, akad, aki a legközelebbi drogéria vagy patika felé veszi az irányt. Az otthonunk is rejthet olyan alapanyagokat, amelyekkel felvehetjük a harcot a kellemetlen korpa ellen.

Mi a korpa és miért alakul ki?

Nagyon gyakori probléma, amely az emberek 50%-át érinti legalább egyszer élete során. A fej bőre nagyjából három hetente teljesen megújul. Az elhalt hámsejtek távoznak, amelyek szinte láthatatlanok, annyira aprók. Ez így teljesen rendjén van, azonban a korpa már zavaró. A probléma ráadásul nemcsak héba-hóba megjelenő, hanem tartósan fennálló állapot lehet. Korpásodás esetén a hajas fejbőr fokozottan hámlik. Valójában ez a fejbőr reakciója valamilyen irritációra, amely során felgyorsul a hámsejtek újraképződése és azok felhalmozódása. Nem csak kellemetlenül érzi magát, aki ezzel küszködik, de még gyakran viszketéssel is társul.

Korpa
Nem elég kellemetlen a jelenléte, még viszket is / Kép forrása: Ruletka / Getty Images

Minden korpa egyforma?

Az úgynevezett száraz korpa esetén a fejbőr száraz, és a képződött lemezkék nem is tapadnak a fejbőrhöz, sem a hajszálakhoz. Ebben az esetben a haj fénytelen, töredezett a vége és nehezen kezelhető. A jelenség mögött olyan tényezők is állhatnak, mint a vegyi anyagok irritáló hatása, a B-vitamin hiánya, a stressz, a gyenge immunrendszer, a fejbőr megfázása és akár a genetika is okolható.

Ezzel szemben a zsíros korpásodásnál a túlzott faggyútermelés okoz gondot. A leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolítható el a fejbőrről. Ismert még seborrheás dermatitiszként is. A fokozottan termelődött faggyúban elszaporodik egy gombafajta, amely alapesetben is megtalálható a fejbőrön, de ha beindul a gyulladásos folyamat, akkor bizony fokozódik a faggyútermelés és kialakul a korpa. A kisbabák esetében is ugyanez okozza a koszmót, majd tinikét a fiatalok 60%-a átéli ezt a kellemetlenséget.

Megszüntetni, vagy csak mérsékelni?

Amennyiben a korpát nem külső tényezők okozzák, hanem genetikailag kódolt, úgy teljesen megszabadulni attól nem lehet. Arról már írtunk, hogy az a bizonyos gomba ott van mindenki fejbőrén, és jó helyen is van egészen addig, amíg nem kanászodik el.

A korpa kordában tartása házilag

Számos készítmény létezik a kezelésre, amelyet a gyógyszertárakban, drogériákban könnyen beszerezhetsz.

Mielőtt bármit kotyvasztanál, először mégis a sampon gondos kiválasztásával kell kezdeni. Olyan terméket válassz, amely tartalmaz szalicilsavat, szelén-szulfidot vagy teafaolajat. Érdemes ilyen termékekbe befektetni, mert így lehet kordában tartani a faggyútermelést és csökkenteni a viszketés mértékét.

Ha a sampon megvan és nem kívánod más vegyi anyaggal károsítani sem a természetet, sem a bőrödet és a pénztárcádat sem, akkor fontold meg az alábbi természetes anyagok használatát:

Teafaolaj

Természetes fertőtlenítőként ismert. Antibakteriális hatásának köszönhetően éppen ezért hatékonyan felveheti a harcot a korpával. Adagolhatsz a samponhoz néhány cseppet, de szórófejes flakonba, vízzel vegyítve is a hajadra fújhatod. Masszírozd bele a fejbőrödbe, majd alaposan öblítsd le. A lényeg, hogy hígítva legyen a teafaolaj, mert máskülönben irritációt okozhat. Az amúgy is gyulladt fejbőrnek az nem hiányzik.

Almaecet, háztartási ecet

A konyha aduásza, ami a korpásodás ellen is kiváló lehet. Az almaecet normalizálja a fejbőr pH-ját és gombaölő hatásának köszönhetően csökkenti a gombák számát és így a viszketést is. Ugyancsak hígítva alkalmazd. 1:1-es víz-almaecet kombinációval öblítsd le a hajadat és dörzsöld bele a hajtövekbe. Hagyd néhány percet hatni, majd öblítsd le.

Korpa
Az otthonod is rejthet alkalmas korpa elleni szert / Kép forrása: eternalcreative / Getty Images

Szódabikarbóna

A konyha és a háztartás másik csodaszere, amely naná, hogy a korpás fejbőr esetében is segítségedre szolgálhat. A samponhoz keverve vagy hajmosás előtt/után a vízzel elkevert szódabikarbónát alaposan masszírozd a fejbőrödbe, hagyd rajta néhány percig és csak ezután öblítsd le.

Joghurt

Nemcsak a bélflórát hozhatja rendbe az élőflórás joghurt, hanem a fejbőrön túlzottan elszaporodott gombák szaporodását is meggátolhatja. Ezúttal ne kanalazd el, hanem hajmosás előtt kend a hajadra. Tekerd be a fejedet törölközővel vagy vegyél fel egy zuhanysapkát és fél órán át hagyd rajta. Ezután öblítsd le és a szokott módon moss hajat.

Nem csak az ételt lehet ízesíteni ezzel a filléres anyaggal, mivel a só szemcséi kellemesen masszírozzák a fejbőrt, így ledörzsölik a lerakódott korpát. Vizezd be a hajad és a sót dörzsöld finoman a bőrödhöz. Fertőtlenítő hatásával csökkentheted a korpa mértékét.

Aloe vera

A szépségipar gyakorta alkalmazza ezt a növényt. A fejbőrön is jól használható, mert gombaölő hatású. A növényből kinyert gélt hajmosás után masszírozd a fejbőrödbe és 5 perc után öblítsd le!

Nyitókép forrása: Doucefleur / Getty Images