Barion Pixel Mi az a koszmó? – hogyan kezeljük? – Coloré

Mi az a koszmó? – hogyan kezeljük?

2023. 08. 17.

A koszmó ugyan egy teljesen természetes dolog a csecsemők fejbőrén, a legtöbb szülő számára hatalmas ijedtséget okoz. De mégis mi okozza és mit tehetünk ellene?

A koszmó megjelenése a legtöbb újdonsült anyuka számára rémisztő lehet. Hiszen a pici pihe puha fejbőrén hirtelen kialakuló sárga pikkelyek bizony első ránézésre akár súlyos bőrbetegségnek is tűnhetnek. Ám a legtöbb esetben az időben felfedezett csak kialakulóban lévő koszmó, akár még vissza is fordítható, de mindenképpen kezelhető, a neve ellenére pedig semmi köze nincs a koszhoz. Vannak, akik úgy vélik, hogy a koszmó csak akkor alakul ki, ha a baba nem kapja meg a megfelelő higiéniai ellátást, ám ez egyáltalán nem igaz. Sőt a kialakulását még az sem befolyásolja, hogy a babának mekkora a haja.

Mi az a koszmó?

A koszmó, azaz a szaknyelv szerint seborrhoea captis egy fehéres sárgás, ám előrehaladott állapotban már barnás színű pikkelyes bőrelváltozás. A seborrhoeás dermatitisz általában a babák három és tizenkét hónapos kora között alakul ki, de vannak akiknek óvodás majd serdülő korukban is előfordul. A koszmó tulajdonképpen nem más, mint elhalt hámsejtek és felesleges faggyú egymásba torlódása.

A koszmó az érzékenyebb, szárazabb bőrű, ekcémára és allergiára hajlamos babáknál nagyobb eséllyel kialakul. De akár B-vitamin és cink hiány is okozhatja. Ám a fejbőr elváltozásának az is lehet az oka, hogy a bébi fejére vastag, kevésbé szellőző sapkát adunk, ami alatt a fejbőr beizzadhat. Ezért még télen is érdemes olyan sapkát választani, ami természetesen megvédi a hidegtől de mégsem túl meleg, túl izzasztó a bébi számára. Az óvodáskori és kamaszkori koszmó okozója azonban a legtöbb esetben a túl nagy mennyiségű hús vagy tejfogyasztás, valamit a kamaszkori hormonváltozások.

Mother Stroking The Child To Feel The Fontanel
A koszmó az érzékenyebb és szárazabb bőrű, ekcémás és allergiára hajlamos babáknál nagyobb eséllyel kialakul. / kép forrása: Getty Images

A seborrhoeás dermatitisz igen könnyen felismerhető és semmi mással nem lehet összetéveszteni. A fehéres, sárgás hámló pikkelyek elsősorban a baba fején a kutacs környéken jelennek meg, de gyakran átterjedhet a szemöldökre, a szemhéjakra és a fülek környékére is. Az időben észrevett kialakulóban lévő koszmó gondos ápolással még visszafordítható, ám ha már makacsabb hámlással van dolgunk akkor akár hónapokig is eltarthat mire teljesen elmúlik. Szerencsére egyszerű módszerekkel, hatékonyan fel lehet venni ellene a harcot. Az olaj, a koszmó elleni sampon és a fésű hármasa kitűnő fegyver a koszmó ellen.

Koszmó kezelése

Hajmosás előtt fél órával érdemes beolajozni a bébi fejét, oliva olaj tökéletes lehet erre a célra, de már több baba higiéniai terméket gyártó márka kínálatában megtalálhatjuk a koszmó elleni olajat is. A beolajozott fejbőrre érdemes egy jól szellőző sapkát tenni, hogy véletlenül se legyen semmi más olajos csak a baba feje. Harminc perc alatt tökéletesen felpuhul a fejbőrön lévő koszmó, amit csak le kell mosnunk a koszmó elleni samponnal, majd a tompafogú fésűvel könnyedén eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket.

Cradle Cap Flakes On A White Comb Removed From Baby's Head
Az olaj, a koszmó elleni sampon és fésű hármasa kitűnő fegyver a koszmó ellen. / kép forrása: Getty Images

Az esetek nagy részében az említett rendszeres ápolás hatásosnak bizonyul, ám ha még több hónap eltelte után sem javul a baba fejbőrének az állapota érdemes lehet gyermekorvoshoz és bőrgyógyászhoz fordulni.

Nyitókép forrása: Getty Images