Barion Pixel Jó vagy rossz a babával közös fürdés? – Coloré

Jó vagy rossz a babával közös fürdés?

2022. 06. 26.

Vannak, akik tartózkodnak a gyermekkel való közös fürdéstől, mások túlzásnak gondolják – vajon mi a jó megoldás?

Már újszülött babánk esetében is a napirend kialakítására törekszünk, hiszen a rutin biztonságot ad, a következetesség fontos a csecsemők életében. Az étkezések, a fürdetés, játék, babakocsizás mind-mind fontos állomásai a napnak. Az is természetes, hogy az édesanyák a lehető legtöbb időt szeretnék együtt tölteni babájukkal. A kicsi esti tisztálkodása összehangolható a szülő vagy testvér közös fürdésével, így egyszerre érvényesül az együtt töltött idő és a fürdés is.

Erős kötődés közös fürdéskor
A bőrkontaktus, az együtt töltött idő jó hatással van a szülő-baba kapcsolatra és kiváló stresszűző / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Receptre kellene felírni az együtt fürdést

Vannak, akik ösztönösen ülnek be a kádba gyermekeikkel. A közös tisztálkodás során a személyes higiéniát is elsajátítják a gyerekek, ugyanakkor a vizes játék, a kádban eltöltött idő és a testi kontaktus tovább erősíti a családtagok közötti köteléket. A pici gyermeket valószínűleg az anyaméhben tapasztaltakra emlékezteti, ettől még különlegesebb program.

Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen jellegű korai testi kontaktusok (az oxitocinszint megemelkedésének következtében) kedvezően hatnak a babára és az anyára is.

– írja a mindsetpszichologia.hu.

Gondoljunk csak bele, hogy egy fárasztó munkanap után a nap fénypontját jelentheti egy lazító fürdő. A problémák nem oldódnak meg a habfürdővel – pedig milyen jó lenne -, de kiváló stresszűző és figyelemelterelő. A babával otthon lévő édesanyák élete sem kevésbé stresszes, így számukra is hasonlóan pozitív eredménnyel járhat.

Az együtt fürdés során a meztelenség elfogadottabbá válik a családban, ugyanakkor a gyerekek elsajátítják az azzal kapcsolatos szabályokat, tabukat is. Könnyebben felfedezik és megismerik saját testrészeiket, valós képet kapnak a nemek közötti fizikai eltérésekről és a felvilágosítás is könnyebb tereppé válik. Egymás testének természetes látványa segíthet a kicsik pozitív testképét megerősíteni.

Nemcsak az anyuka fürödhet a babával, vagyis a társaság egyáltalán nincs nemhez, korhoz kötve, viszont azt érdemes mérlegelni, hogy kinek van gondja a meztelenséggel. Aki nem szívesen mutatja magát meztelenül, annak sem kell lemondania a közös pancsolásról: megoldás lehet a fürdőruha használata. Persze a szülők nem egyformán kezelik meztelenséget, de ha valaki úgy dönt, hogy a fürdőszoba is a közös játék helyszíne lehet, akkor bizonyára megszeretteti csemetéjével a vizet és a fürdést is.

Egy felmérés szerint a szülők java úgy véli, hogy a közös fürdés a lehető legjobb minőségi időtöltés a gyermekeikkel.

A fürdés ideje egyben az érintés ideje is, ami kritikus a kognitív és érzelmi fejlődés szempontjából.

A pici babák napjuk nagy részét átalusszák, de a vízben éberek és ez különleges programmá válik a mindennapokban. Egyszerre több érzékszervük lép működésbe: érzékelik a víz hőfokát, a hab kellemes érintését,látják a buborékok színét, a szálló buborékokat, hallják a vízcseppek hangját. A fürdés egy multiszenzoros stimuláció, amelyet a felnőtt irányít és közös élménnyé válik.

A közös fürdőzés szabályai

Nem árt néhány jó tanácsot megszívlelni, hogy az élmény tartós maradjon, és hasonló szabályokat érdemes betartani a közös zuhanyzás esetén is.

Időzítés

Újszülöttel nem érdemes együtt fürdeni, hiszen őket nem is szükséges naponta fürdetni, ráadásul a köldökcsonk leesését és a seb begyógyulását is meg kell várni azért, hogy a fertőzést elkerüljük. A még ülni nem tudó kicsiket ölbe véve fürdessük, míg később már egymással szemben ülve válhat játékos időtöltéssé a fürdés.

Mindig figyelembe kell venni, ha a gyerek számára már kezd kínossá válni mindez, tartsuk tiszteletben, ha ő már nem szeretne így tisztálkodni.

Közös fürdés amíg nem kínos
Tartsuk tiszteletben, hogy a gyerkőc mit igényel. Eljön az idő, hogy már nem szeretne együtt fürdeni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Előkészület

A fürdéshez szükséges holmikat olyan közel érdemes helyezni, hogy azt könnyedén elérjük, így nem kell kiszállni a kádból idő előtt és nem is hagyjuk magára a picit sem.

Tökéletes hőmérséklet

A közös fürdésnek nemcsak a tisztálkodás a célja, ha együtt szeretnénk élvezni a vizet, akkor a víz hőmérsékletének is megfelelőnek kell lennie. A fürdés hosszabb móka, mint a zuhanyzás, így elképzelhető, hogy a kiengedett víz kihűl, ezért folyamatosan gondoskodni kell a meleg víz pótlásáról.

Helyes sorrend

Egy még ülni nem tudó aprósággal nagyon veszélyes egyszerre beszállni a kádba, a csúszásveszély miatt nagyobb az esélye annak, hogy elesünk. Ha egyedül vagyunk otthon, akkor a kicsit vigyük a kád mellé akár pihenőszékben vagy bébihordozóban és miután már beültünk a kádba, úgy emeljük a csöppséget az ölünkbe. Ha van otthon valaki, kérjük meg őt, hogy a babát nyújtsa át nekünk, amikor már elhelyezkedtünk a vízben. A kádból való kiszállást is ugyanígy szükséges elvégezni ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a baleset esélyét.

Biztonságos közös fürdés
Közös fürdés esetén az egyik legfontosabb szempont a biztonság / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Csúszásmentesítés

Jó szolgálatot tehet – akkor is, ha nincs baba a családban – egy csúszásgátló szőnyeg. A kádba helyezve, az a tapadókorongok segítségével stabilan a helyén marad, ezáltal biztonságosabb a fürdés.

Mikor kerüljük/szakítsuk félbe a közös fürdőzést?

  • A babák biológiai órái attól függetlenül működnek, hogy épp hol tartózkodnak, így megeshet, hogy fürdetés közben kell pisilniük. Ha szennyeződik a víz, azonnal félbe kell szakítani a pancsolást;
  • A nem ideális vízhőmérséklet (ha már nem kívánjuk tovább élvezhető hőfokon tartani) is azt jelzi, hogy véget kell vetni a fürdetésnek;
  • Ha a kádba való ki- és beszállás nehézséget okoz és nincs a közelünkben felnőtt segítség, akkor senki egészségét nem szabad kockáztatni. Ugyanez érvényes akkor is, ha túlságosan fáradtak vagyunk;
  • Menstruáció és minden bőrbetegség esetén igaz, hogy nincs együtt fürdés.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix