Segítség! Hogyan kezeljem az újszülött baba köldökcsonkját?

Az anyát magzattal összekötő „csatorna” a köldökzsinór, amelyet a születés után elvágnak és egy örök sebként megmarad.

Születési sebhely a köldök és ezzel mindenki rendelkezik. A sebeket azonban kezeljük, így a kicsi születése után a köldökcsonkot is szükséges. Ez a különleges seb akkor keletkezik a baba pocakján, amikor megszületés és elvágják azt a köldökzsinórt, amely kilenc hónapon át felelt a tápanyag- és oxigénellátásért. Annak elvágásával a csecsemő „elszakad” anyukájától és egy hasonlóan erős, de láthatatlan kötelék fogja összetartani őket. A szülés után a zsinórt néhány centiméterrel a baba hasától elvágják és marad egy csonk, amelyet úgynevezett köldökcsattal zárnak el néhány napig. Ekkor a köldökzsinórban teljesen megszűnik a pulzálás. Mint bármelyik seb, a száradni, azaz gyógyulni kezd. Ez jelenthet egy vagy két hetet.

Köldökcsonk lezárása köldökcsattal
A elvágott köldökzsinórt köldökcsattal zárják le / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A köldökcsonk kezelése

Sok mindenre felkészítik az első gyermeküket váró édesanyákat: szó esik a szülés előtti napokról, magáról a szülés folyamatáról, a szoptatásról, de a köldökzsinór elvágásából eredő seb kezeléséről alig. Egy édesanya nem szeretne fájdalmat okozni pici babájának, ezért a sebhely kezelése is félelmetesnek tűnik. Pedig figyelni kell rá, mert tisztán és szárazon szükséges tartani. Amit az édesanya megtehet és nagyon is fontos odafigyelnie, hogy mindig tiszta kézzel nyúljon ehhez a sebhez, hogy a fertőzéseket el lehessen kerülni. Mint mindegyik sebet, a köldökcsonkot is var óvja a kórokozóktól, ezért is védeni kell attól, hogy víz érje.

Az újszülött baba fürdetése köldökcsonkkal
Amíg a köldökcsonk le nem esik, vigyázni kell arra, hogy víz ne érje / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ez azt jelenti, hogy az újszülöttet úgy kell fürdetni, hogy a karunkban fogva belelógatjuk a csöppséget a vízbe, de úgy, hogy a pocakját nem éri. Minden pelenkacsere közben a seb környékét is le kell ápolni. Hogyan is zajlik a tényleges kezelés?

  • a köldöknél, a csonk körül szét kell húzni a bőrt,
  • steril vattakorong segítségével és gyógyszertárban kapható 70%-os alkohollal óvatosan, de mégis határozottan át kell törölni a csonk tövét,
  • ha ódzkodunk az alkoholtól, az is elhagyható, helyette használhatunk jódmentes sebfertőtlenítőt,
  • alapos tisztítást kell végezni. Ez szokott a legnehezebben menni sok anyuka számára, mert nem akarnak babájuknak fájdalmat okozni. Megnyugtatunk mindenkit, ez nem fájdalmas az újszülött számára,
  • pelenkázáskor és fürdetéskor is érdemes ezt a műveletet megismételni, hogy a csonk minél hamarabb leeshessen, a fertőzésveszélyt pedig meggátoljuk.

Mire ügyeljünk?

Ha mégis víz érné a csonkot, akkor steril és puha textíliával fel kell itatni a nedvességet. Bármennyire is törekszünk a kórokozók elkerülésére, mégis megtörténhet az, amit nem szeretnénk. A köldökcsonk elfertőződésére utaló jel lehet a kellemetlen szagú váladék, valamint köldök és környékének duzzadtsága és pirossága, akár vérzése is felléphet. Ezen kívül a baba étvágytalan, lázas lehet.

Semmiképp nem szabad a sebet feszegetni, leszedni még akkor sem, ha már úgy tűnik, hogy mindjárt leesik. Azt kell elérni, hogy mindez magától történjen meg. Amint ez bekövetkezett, a csonk helyén maradt heget is kezelni kell addig, amíg meg nem gyógyul.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!