Barion Pixel Pihe-puha kisbabák: fürdetés és bőrápolás (x) – Coloré

Pihe-puha kisbabák: fürdetés és bőrápolás (x)

2022. 03. 02.

Nincs ember a földön, aki ne gyengülne el az élménytől, amikor belepuszil egy pici baba illatos nyakacskájába, megérinti selymes talpacskáját! Ám a pihe-puha, egészséges bőr nem pusztán cukiságfaktor, hanem a kisbaba elsődleges védelmi rendszere a kártékony környezeti behatásokkal szemben – ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk az épségéért.

Legyen kellemes élmény a fürdés!

Amikor a pici babánk fürdetésének kérdései – különösen annak nehézségei – vannak terítéken, érdemes szem előtt tartanunk azt a szemléletbeli változást, mely szerint egyáltalán nem muszáj naponta fürdetni a kisbabát, hiszen bőrük nem izzadékony, és amíg csak a kiságyban fekszenek vagy kézről kézre járnak, koszosak sem lesznek. Ezt elsősorban azért fontos tudatosítanunk, mert vannak kisbabák, akik eleinte idegenkednek a fürdéstől, illetve minden babának lehet alkalmi vagy átmeneti nehéz időszaka az esti fürdés kapcsán, amikor kétségbeesetten tiltakozik és sír, amint fürdésre kerülne a sor. Ilyenkor jobb nem ráerőltetni a kicsire nap mint nap egy traumatikus élményt, hisz nem történik semmi baj, ha egyszer-egyszer kimarad a fürdés, vagy eleve csak két-három naponta fürdetjük meg kisbabánkat.

Ezzel együtt természetesen mi magunk is tehetünk – odafigyeléssel, türelemmel és a legoptimálisabb körülmények kialakításával – annak érdekében, hogy babánk biztonságban érezze magát fürdetés közben, és fokozatosan megszeresse azt. Sok kisbabának pedig éppen hogy az esti fürdés hoz kellemes megnyugvást egy nyűgös, nehéz nap végén, mikor végre sikerül összekapcsolódnia velünk és átadni magát a víz elnyugtató élményének, feloldva korábbi feszültséget – ezért érdemes ilyenkor is próbát tenni vele. Puszilgassuk és öleljük magunkhoz már vetkőzés közben, beszéljünk hozzá vagy énekeljünk, érezze a bensőséges együttlét biztonságát.

Biztonság és kényelem babafürdetés közben

Actimove Blog Varandossag 01
Forrás: Freepik

Biztonságérzetet ad a baba számára, ha optimális és nyugodt körülményeket biztosítunk a fürdéshez, melyben nem érik kellemetlen és váratlan ingerek, stabilan tudjuk tartani, és mi magunk is nyugodtak vagyunk, nem kapkodunk, ügyetlenkedünk.

Ehhez:

  • legyen a lakásban és a fürdőben egyenletes meleg (24-25 °C);
  • a vízhőfok testmeleg, azaz 36-37 °C legyen – ezt vízhőmérővel vagy egyszerűen bőrpróbával is mérhetjük a könyökünkkel, csuklónkkal;
  • a fürdetőkád kialakítása legyen bababiztos, különösen az első időkben jól jön a speciális kialakítású kiskád vagy a külön betehető babatartó;
  • az első hetekben elég 5-10 cm víz, ennek mennyiségét idővel majd növelhetjük;
  • legyen előkészítve a fürdőlepedő és a pelenkázáshoz, öltöztetéshez szükséges holmik, hogy ne kelljen a vizes kisbabával kapkodni;
  • kiemelten vigyázzunk, hogy a baba szemébe és fülébe ne csorogjon víz – ezt sok kisbaba rosszul viseli.

Fürdés és hajmosás

Actimove Blog Varandossag 01
Forrás: Freepik

A fürdés kezdetben mindössze pár perc, mialatt mindenütt óvatosan átlocsolgatjuk a baba testét, és a hajlatokban meg a pelenkaterületen egy finom mosdókesztyűvel alaposabban áttöröljük a bőrét. Ehhez használhatunk vízbe cseppenthető babafürdetőszert, Illetve az érzékeny bőrű kisbabáknál érdemes kipróbálni a száraz bőrre való fürdető gélt, mely kíméletesen ápolja és védi a pici érzékeny bőrét a kiszáradástól és az irritációtól.

Az első hetekben hajmosásról a szó valódi értelmében nem beszélhetünk: igazából inkább a fejbőr finom átdörgölése történik, főként a koszmó megelőzése érdekében. Ezt sem muszáj naponta végezni, főként ha a kicsi rosszul viseli. Amint azonban van már érdemi hajacska, pár naponta azt is mossuk finoman át olyan extra érzékeny babasamponnal, mely nem csípi a kicsi szemét.

Fürdés utáni bőrápolás

Actimove Blog Varandossag 01
Forrás: Freepik

Alaposan töröljük szárazra a baba bőrét, hajacskáját, és ne maradjon nedvesség a hajlatokban, ráncok között sem, mert ez kipállást okozhat. Ha érzékeny vagy szárazabb a babánk bőre, használhatunk érzékeny, atópiás bőrre speciálisan kifejlesztett hidratáló testápolót, mely enyhíti a viszketést és irritációt, és segít regenerálni a hámsejteket. Néhány gyors, finoman simító mozdulattal vigyünk fel belőle egy kicsit a szárazra törölt bőrre, vigyázva, nehogy közben a baba megfázzon vagy nyűgös legyen, ám érintésünk gyengédségével így is kellemes örömforrássá tehetjük számára ezt a pár pillanatot.

Kiemelten figyeljünk oda a pelenkaterületre: ha kipirosodott vagy babánk hajlamos a pelenkakiütésre, használjunk érzékeny bőrre való, pelenkakiütés ellen védő popsikenőcsöt, mely védőréteget képezve a bőrön segít megakadályozni, hogy a vizeletben és székletben lévő irritáló anyagok bántsák a baba bőrét, további hatóanyagai pedig megnyugtatják a kipirosodott, gyulladt bőrfelszínt, elősegítve annak regenerációját.

Ha mindezzel az extra gondossággal figyelünk oda kisbabánk bőrére, nemcsak nekünk fog élményt okozni selymes tapintása, de a pici is maximálisan komfortosan fogja érezni magát pihe-puha bőrében.