Babakori hajhullás: normális ez?

2022. 01. 15.

A felnőttek körében rettegett jelenség a hajhullás, amely akár babakorban is jelentkezhet.

Igazi hajas babaként a szülészeten is csodájára jártak a babádnak, de néhány hét vagy hónap alatt mindez mintha csak egy vízió lett volna? A felnőtt férfiak és nők rémálma testesül meg a hajhullásban, de hihetetlen módon még a csecsemőket is érinti ez a probléma. Bármilyen édes egy kisded kopaszon is, azért mégiscsak félelmetes megélni a szülő számára. Mindez akkor igazán látványos (és talán még ijesztőbb), ha a kicsi nagyobb hajjal születik. Azt is érdemes tudni, hogy az újszülöttek hajszerkezete és színe nem hasonlít a szüleiéhez, ráadásul ahogy telnek a hetek és a hónapok, úgy változik: kihull, megritkul, foltokban kikopik.

Születés utáni hajhullás
A születés utáni első hónapokban tapasztalható a hajvesztés / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Csak semmi pánik!

A babakori hajhullás természetes. Ugyan a kopaszon született csecsemők esetében semmilyen változás nem tapasztalható, de azt tudni kell, hogy már születésükkor kifejlődtek a hajhagymák, így később a hajszálak is meg fognak jelenni. Azt tudtad, hogy a hajhagymák már a magzati kor 14-15. hetében kifejlődnek? És azt gondoltad volna, hogy születés után már nem is alakul i több?

A hajjal született kicsik esetében már szembetűnő a hajhullás, de helyette új, dúsabb és vastagabb szálú maradandó haj nő majd a helyére. Mindez a születésül első hónapjaiban jelentkezik. Amilyen gyorsan veszítik el a babahajukat, olyan lassan nőnek ki a várva várt erősebb hajszálak. Ez azt jelenti, hogy a kopaszság akár hónapokon át fennállhat.

Babakori hajhullás okai

Nem szabad megijedni, mindez (a legtöbb esetben) normális jelenség, amely hormonális változások miatt következik be, akárcsak a várandós nők esetében. A szülés utáni hónapokban tapasztalható hajveszteség hátterében is a hormonok állnak. A kisbabák esetében arról van szó, hogy magzatként a méhben lubickolva édesanyjától nagyobb dózisú hormont kap, de a szülés után ez a szint drasztikus megcsappan és leállítja a hajnövekedést is. Idő kell ahhoz, hogy újra beinduljon a hajnövekedés, méghozzá a csecsemő saját hormonszabályozásával.

Egészen más miatt is jelentkezhet a hajvesztés babáknál. Elég gyakori probléma az úgynevezett seborrhoeás dermatitis, vagyis a koszmó. Ezt a sárgás, lemezesen megjelenő lerakódást nehéz megszüntetni, de természetesen nem lehetetlen.

Megjelenthet a kicsi fején kopasz folt akkor is, ha szinte mindig ugyanabban a pozícióban fekszik. Amint megszűnik ez az állandó érintkezés, úgy jelenik meg a kopasz területen az új hajacska.

Kikopott babahaj
Az egy pozícióban való fekvés is eredményezheti / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mikortól kell aggódni?

A babakori hajhullás természetes, de csak akkor, ha látszódik, hogy az új, vastagabb szálú haj nőni kezd. Azonban, ha még féléves korára is nagyobb mennyiségű a hajvesztés, akkor már szükséges gyermekorvoshoz fordulni, mert lehet egészségügyi vagy táplálkozási gondok húzódnak meg annak hátterében.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix