Az alopécia, avagy a hajhullás nyomában

2022. 01. 11.

Alopécia – ha így ismeretlen, a hajhullás már sokkal beszédesebb. A kopaszodás főleg a férfiaknál jellemző – gondoljuk, de ez nem egészen így van.

Az alopécia általános orvosi kifejezés, azonban a köznyelvben ismertebb a kopaszodás, hajhullás használata. A hajhagymából induló szálak gyorsan növekednek, amelyet az átmeneti, majd a nyugalmi szakasz követ; a folyamat végén a hajhagyma elszarusodva a bőr felszínére kerül és kihull. Ez pedig azt jelenti, hogy alatta megjelenik az új hagyma, majd abban a hajszál. A felnőttek átlagosan 100-150 ezer hajszállal rendelkeznek, de naponta legalább ötven vagy akár száz hajszál hull ki természetes módon. Amennyiben több szál távozik, mint amennyi nő, akkor hajritkulásról beszélünk. Ez az állapot már észrevehető, látványosabb. Az alopécia ennél is komolyabb hajveszteséget jelent. 

Az alopécia típusai

  • androgén alopecia, vagyis a férfiakat és nőket is érintő kopaszság,
  • alopecia areata, foltos hajhullás,
  • trakciós alopecia, a komoly fizikai munka miatt jelentkező hajvesztés,
  • alopecia totalis, teljes kopaszság,
  • alopecia universalis, a haj és más szőrzet kihullása,
  • heges alopecia, azaz hegesedő hajhullás,
  • telogén effluvium, a nők szülés utáni hajhullása ebbe a kategóriába esik,
  • anagén effluvium, vagyis diffúz hajhullás.

Foltos hajhullás

Hihetetlennek tűnik, de a foltos hajhullás az emberiség felénél jelentkező probléma, és ennél már csak a hegesedéssel járó hajveszteség lehet a rosszabb. Ebben az esetben a hajnövekedésnek is jóval kevesebb az esélye.

A foltokban jelentkező (de nem heges) kopaszodás azért nagyon ijesztő, mert az eleinte természetesnek vélt hajvesztés után egyre szembe tűnőbbé válik a kerek vagy ovális foltokban feltűnő folt, de máshol tovább nő a haj. A foltok mérete és mértéke változó lehet és nemcsak a hajas fejbőrön, hanem máshol is feltűnhet (szemöldök, szempilla, szeméremszőrzet, hónalj). A férfiak esetében tapasztalható kopaszodás után a foltos hajvesztés a leggyakoribb. Lényegében bármelyik életkorban jelentkezhet, mégis gyermek- vagy fiatalkorban jellemzőbb. Az ennek a típusú hajvesztésnek nem ismert az oka, de a családi halmozódás megfigyelhető és férfiak esetében gyakoribb. Úgy gondolják, hogy autoimmun betegség, hormonális zavar, pszichés ok állhat a háttérben. Még a foltos hajvesztésnek is többféle formáját lehet megkülönböztetni annak kiterjedése alapján: csak egyetlen vagy több folt jelentkezik a fejbőrön, esetleg az egész fejbőrt és más testrészt is érint.

Habár komoly riadalmat okozhat annak felfedezése, hogy foltokban kihull a haj, de jó eséllyel vissza is nő minden kezelés nélkül. Azonban időközönként vissza is térhet. Ekkor már orvos véleményét is érdemes kikérni, aki eldönti, hogy mi a további lépés.

A hajvesztés nem válogat

Tudtad, hogy Christina Aguilera énekesnő trakciós alopéciával küzdött? A komoly fizikai megterhelés mellett túlságosan sűrűn váltotta a frizurája stílusát, amelyet az így „hálált” meg. Hasonlót tapasztalt magán Naomi Campbell modell is, aki a túl sok vegyi anyaggal való érintkezésnek és a stressznek lett az áldozata, míg Kim Kardashian anyává válása után szembesült a foltos hajhullással – a túlzott hajhosszabbítás pedig csak tovább erősítette a folyamatot. Az extrém megjelenés a frizurában is megmutatkozik Lady Gaga esetében. A haj strapabírása azonban nem végtelen, ezt most már az énekesnő is tudja.

Jada Pinkett Smith, a Mátrix színésznője, Will Smith felesége nemrégiben robbantotta fel az internetet azzal, hogy bevallotta és meg is mutatta: alopéciával küzd.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix