A terhességet követő hajhullás miértjei

A terhesség kilenc hónapjában a haj valóságos burjánzásnak indul: dússá, élettel telivé, egészségessé válik, ám a szülést követő hónapokban napi 500 hajszál is kihullhat, ami rövid időn belül szemmel látható változásokat eredményez. Békeidőben a hajvesztés 60-100 szál esetén is aggodalomra ad okot, a terhességet követően ugyanakkor még ennek ötszöröse is rendben van. Támogatni azonban nem árt a visszanövő hajszálakat, azt is eláruljuk, hogyan.

A várandósság első néhány hónapjában a szervezet újra hatalmas változáson megy keresztül, az újdonsült anyukák pedig a változások egyik kézzel fogható „bizonyítékaként” a marokszámra hulló hajjal találhatják szembe magukat. A normálistól eltérő hajszálvesztés egy idő után látványossá válhat, sőt kopasz foltokat, és ritkás, egészségtelen hajat eredményezhet. A miérteket és a megoldást sem kell sokáig keresgélni.

Azok a fránya hormonok

A terhesség és a szülés csodája a testre és a lélekre is egyaránt hatással van, tetőtől-talpig. Most inkább a tetőt érintő változások kerülnek előtérbe, ugyanis mióta a világ a világ a szülést követő hajhullás elől kevesen menekültek meg, és sokak szinte rettegve tekintenek a fésűjükre, holott van megoldás!

A terhesség ideje alatt a női szervezetben a progeszteron- és az ösztrogénszint szinte az egekbe emelkedik. Ennek köszönhetően a haj dúsabbá, egészségesebbé, fényesebbé válik. Ez a már említett két hormon áldásos hatásának tudható be, ugyanis ezek serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát. De nem csak több hajszálnak örvendhetünk, hanem a haj átalakulásának is. A gyerkőc érkezését megelőző hónapokban ugyanis a hormonális hatások miatt a haj hol göndörebb, egyenesebb, erősebb vagy vastagabb szálú lesz, és a hajtípus is változásnak indul.

A felfokozott hormonális állapot azonban a szülést követően csökkenni kezd, és a szervezet visszaáll „eredeti” állapotába, ami viszont szintén egy sor változással párosul.

Madárfészek az oroszlán sörényből?

A hormonháztartás megváltozásával egyetemben a lelki változások tucatját sem szabad elfeledni. Az első hónapokban az új élethelyzet okozta stressz, túlterheltség, kialvatlanság, fokozott igénybevétel pluszban hozzájárul a hajhulláshoz, ahogy a lecsökkent női hormonok szintje is.

A szülést követő időszakban a normális, napi 60-100 hajszál helyett, a hajhullással érintett újdonsült anyukák akár 500 hajszálat is elhullajthatnak, naponta. Ez az állapot hónapokon át eltarthat és általában hat- kilenc hónap elteltével normalizálódik csak. A haj táplálása és a támogatás ilyenkor kifejezetten fontos. Az A-vitamin, a B1-, a B2-, B5-, B6-vitaminok, a H-vitamin vagy biotin, és az E-vitamin, valamint vas, a folsav, a magnézium, a cink és a szilícium összességére van szükség ahhoz, hogy hajunk eredeti pompájában tündököljön.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél