Barion Pixel Hogyan kezeljük a száraz fejbőrt és a zsíros hajat? – Coloré

Hogyan kezeljük a száraz fejbőrt és a zsíros hajat?

2023. 01. 05.

Zsíros a hajad, de száraz a fejbőröd? Sokan találkoznak ezzel a problémával, a kezelése pedig nem lehetetlen, mutatjuk.

A száraz fejbőr és a zsíros haj ellentmondásnak tűnhet, de ez a két állapot valójában szorosabban összefügg, mint gondolnád. A tested a szárazságot úgy próbálja kompenzálni, hogy több olajat termel a fejbőrön, ami zsíros megjelenést kölcsönöz a hajadnak. Szerencsére számos módja van annak, hogy egyszerre küzdjünk a száraz fejbőr és a zsíros haj ellen.

A száraz fejbőr és a zsíros haj okai

A száraz fejbőrre elsősorban viszketés és hámlás a jellemző. Ha kevesebb faggyú választódik ki, a fejbőr alultáplálttá válik és hámlani kezd. A faggyútermelés csökkenését több dolog is okozhatja, mint a túlzásba vitt samponozás, gombás vagy bakteriális fertőzések, az időjárás, hőkárosodás vagy akár a hajfestékek. Másrészt a zsíros haj a faggyú túltermelésének a jele. A túlzott olajtermelés a fejbőr pórusainak eltömődésével akadályozhatja a haj növekedését, végül elvékonyodáshoz vezethet.

száraz fejbőr
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A zsíros hajkoronával párosuló száraz fejbőr meglehetősen gyakori. Ha egyenes a hajad, a faggyú könnyen végigvándorol a hosszán, így a bőröd száraz, a frizurád pedig túl zsíros lesz. Egy másik feltételezés szerint a fejbőröd pórusaiban túl sok szennyeződés és termékmaradvány halmozódhatott fel. Ezek az eltömődött pórusok a faggyút a hajszálakra nyomják lefelé, így a bőröd száraz marad.

Tünetei: apró fehér pelyhek a fejbőrön, a hajad mindig laposnak tűnik, a zsírosodás miatt minden második nap hajat kell mosnod, valamint vörösséget vagy apró dudorokat észlelhetsz a fejbőrödön.

Kezelés

Tartsd hidratáltan a fejbőröd rendszeres olajozással, körülbelül hetente kétszer. Használj kifejezetten a fejed bőrére kifejlesztett mélykondicionáló kezeléseket. Ezek koncentrált összetevőket tartalmaznak, amelyek táplálnak és hidratálnak. Kipróbálhatsz olyan pakolásokat és maszkokat is, amelyek aloe verát, glicerint vagy avokádót tartalmaznak.

Használj száraz sampont, hogy eltávolítsd a felesleges zsírt a frizurádról. Valamint csökkentsd a samponozások számát heti egyre, maximum kettőre. A termékeket ne a fejbőrödbe dörzsöld, hanem inkább habosítsd fel a hajszálakon, ezzel is csökkentve a további kiszáradást. Ügyelj arra, hogy alaposan öblítsd le, hogy ne maradjon hátra semmi.

száraz fejbőr
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Stylecraze, Total Beauty

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix