Barion Pixel Nyitott kapcsolaton gondolkodsz? Ezt az 7 dolgot gondold át, mielőtt belevágnál – Coloré

Nyitott kapcsolaton gondolkodsz? Ezt az 7 dolgot gondold át, mielőtt belevágnál

2022. 11. 02.

Nyitott kapcsolatra vágysz? Magad sem tudod, hogy neked való-e, de szeretnéd kipróbálni? Érdemes jól megfontolnod a döntést – ezeket a kérdéseket mindenképpen tedd fel magadnak!

Egyre népszerűbb párkapcsolati forma a nyitott kapcsolat, vagy legalábbis egyre többen vállalják, hogy abban élnek monogámia helyett. De mit is jelent ez? A nyitott kapcsolatban az emberek szabadon találkozgatnak más partnerekkel, és minden kapcsolat iránt teljes mértékben elkötelezettek, lehet az romantikus vagy szexuális. A nyitott kapcsolatokat gyakran a swingerezés és a poliamoria közötti középútnak tekintik.

Ha sokat használod a társkereső alkalmazásokat, talán már te is belefutottál az „ENM” feliratba. Ezzel az illető azt jelzi, hogy etikus, nem monogámiát keres, tehát nem akar monogám kapcsolatot, de nem is a szeretőjeként tartana.

A Journal of Social and Personal Relationships-ben megjelent 2015-ös cikk szerint a kapcsolatok körülbelül 4-5 százaléka volt konszenzusos, nem monogám. Ez a szám valószínűleg tovább nőtt az évek folyamán.

Talán a te fantáziádat is izgatja, hogy nyitott kapcsolatban élj, vagy a párod vetette fel az ötletet, de tudnod kell, hogy nem való mindenkinek! Érdemes jól átgondolni, mielőtt belemennél egy ilyen szituációba, mivel könnyen sérülhetsz is. Összeszedtünk néhány kérdést, amit jó, ha megválaszolsz magadnak egy nyitott kapcsolat előtt.

Mit akarsz?

Magától értetődőnek tűnik, pedig fontos átgondolni, kicsit hátralépni, és megvizsgálni, hogy mire van szükséged. Gyakran előfordul, hogy valaki csak azért dönt a nyitott kapcsolat mellett, mert kell neki az a személy, aki ezt javasolja. Gondold át, hogy ha te monogámiában szeretnél lenni valakivel, de ő inkább nyitott kapcsolatra vágyik, akkor tényleg boldog tudnál-e lenni ilyen körülmények között.

Nyitott kapcsolat
Nyitott kapcsolat / Forrás: Shutterstock

Miért akarod a nyitott kapcsolatot?

Számos oka van annak, hogy egy pár fontolóra vegye meglévő kapcsolatának megnyitását másik előtt, beleértve a szükségletek kielégítését vagy a közösséghez való tartozás vágyát. Ha megkérdezed magadtól és partneredtől, hogy több szex, több szerelem vagy a kettő valamilyen különös kombinációja vonz-e téged, segíthet felismerni a nyitott kapcsolat motivációit, valamint azt, hogy mindkettőtöknek kielégíti-e az igényeit.

Reménykedsz, hogy „megjavítasz” egy problémás kapcsolatot?

Az etikus non-monogámia nem mágikus gyógymód egyetlen kapcsolati problémára sem. Például néha az egyik partner monogámként azonosítja magát, míg a másik nem, de talán úgy érzi, fel kellene vállalnia a nem monogámiát, hogy „megmentse” a kapcsolatot. Ez végső soron pont, hogy a kapcsolat tönkretételéhez vezethet.

Ugyanez igaz azokra a partnerekre, akik helyrehozhatatlan módon küszködnek a kapcsolatukban, de szakítani mégsem akarnak, talán mert félnek az egyedülléttől, vagy úgy érzik, hogy túlzottan összefonódott az életük. Ezért úgy érzik, hogy egy kis szabadság, újdonság megmentheti a kapcsolatukat, de valójában mindketten monogám kapcsolatban érzik jól magukat, és igazából új szerelmet keresnek.

Ismered a határaid?

Még a legmegbízhatóbb kapcsolatokban is sokan küzdünk a szükségleteink közlésével. Azok számára azonban, akik nyitott kapcsolaton gondolkodnak, elengedhetetlen, hogy megismerjék egymás határait és teljes mértékben tiszteletben tartsák azokat. Rengeteg beszélgetésre lesz szükség, ha másokat is bevonsz a romantikus életedbe, ideértve a lelki és gyakorlati kérdéseket, hogy miként is fog zajlani a kapcsolatod másokkal.

Ha küzdesz a határaid és az igényeid közlésével, akkor mindenképpen érdemes a félelmeidről is beszélned a partnereddel. Elmondhatod neki, hogy mitől tartasz, nézd meg hogyan reagál, és aszerint döntsd el, hogy készen álltok-e arra, hogy más partnerekkel is találkozgassatok.

Vannak-e olyan sérelmek vagy múltbeli tapasztalatok, amelyeket esetleg fel kell dolgoznod, mielőtt nyitott kapcsolatba lépsz?

Ha a múltban tapasztaltál hűtlenséget, a nyitott kapcsolat ismét kiválthatja belőled ezt a félelmet. Ez nem jelenti azt, hogy képtelen leszel erre, de érdemes lehet előtte felkeresned egy terapeutát, aki segít eligazodni az érzelmeiden és a feldolgozásukban is.

Féltékeny típus vagy?

Az eredendően monogám személy több mint valószínű, hogy hajlamosabb lesz a féltékenységre, amely idővel elfajulhat és fokozódhat. A nyitott kapcsolat garantálja, hogy te és párod romantikusan kapcsolatba kerülhettek másokkal, ami sok ember számára hosszú távon túlságosan is megterhelő tud lenni.

Fontos tudnod, hogy hogyan kezeled a féltékenységet, hogy tudod-e kezelni egyáltalán. Sokan félnek ilyenkor attól, hogy a párjuk beleszeret valaki másba, de gondolj inkább a legjobb forgatókönyvekre, amiket el tudsz képzelni.

Nyitott kapcsolat
Forrás: Shutterstock

Mennyire szereted magad?

Manapság mást se hallani, csak hogy fogadd el magad, szeresd magad, de ez egy hosszú utazás, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra véghez vinni. A nyitott kapcsolat, vagyis az érzés, hogy szeretnek, növelheti az önértékelésedet. Nem szégyen, ha szereted, ha szeretnek, jó érzéssel tölt el, ha figyelnek rád, de nem is csak ez határoz meg, nem feltétlen kell több partner ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, jól megfontoltad, és arra jutottál, hogy szeretnéd kipróbálni a nyitott kapcsolatot, vágj bele. Sokan tartják undorítónak és nem egészségesnek, de mind mások vagyunk, mások a szükségleteink, és a legfontosabb, hogy boldog legyél és elégedett a helyzeteddel.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: CNBC, Self.com, Yahoo! news