A nyitottság csapdájában, avagy a nyitott kapcsolat árnyoldala

2021. 09. 22.

A szerelem két ember közötti testi és lelki szövetség, amelybe más valaki nem fér bele. A nyitott kapcsolat a szerelem szentségét ássa alá? Sokan vagyunk és sokfélék, így van, aki számára ez működő.

Szerelemre és társra mindannyian vágyunk. Kinek hosszabb és kinek rövidebb az az út, amíg rátalál arra a személyre, akivel a hosszú távú, akár életre szóló kapcsolat idillikus képét el tudja képzelni. Természetes vágyunk, hogy olyan valaki mellett legyünk, akivel a testi vonzalmon túl a lelki kapcsolódás is megvalósul.
Sokfélék vagyunk mi emberek és ez adódik egyedi genetikai kódolásunk mellett abból is, hogy más-más szocializációs közegben nővünk fel. Más látunk, mást hallunk, és más az, ami az életünkben normálisnak, természetesnek mondható.

Szeretnénk azt hinni, hogy az ember alapvetően monogám típus, de a történelem bebizonyította azt, hogy ez nem mindenki számára tartható. Létezik a párkapcsolati formák között egy olyan, amelyben – látszólag – a felek kölcsönös megállapodást kötnek arra nézve, hogy másokkal is szexuális kapcsolatot létesíthetnek. Te mit tennél, ha a párod eléd állna azzal az ötlettel, hogy nyitott kapcsolatot szeretne?

Vagány! Ha ez az ötlet nem a te fejedből pattan ki, akkor is érezheted úgy, hogy mennyre modern, elfogadó és szikrázó emberről van szó, aki szeret engem, de habzsolni, megismerni szeretné még a világot. Benned azonban a némi félelem és kétely lakozik? Aztán persze maradéktalanul pártolhatod az ötletet. Éljen a szabadság! Talán már van is kiszemelted a nyitott kapcsolathoz?

Undorító! Reagálhatsz teljes ellenállással is. Aki monogám kapcsolatot képzel el magának, a társát csak maga mellett szeretné tudni, annak a nyitott kapcsolat egyenlő a megcsalással és egyenes út a szakításhoz. Miért nem működőképes minden esetben a nyitott kapcsolat?

Csak az egyik fél vágya

A nyitott kapcsolatokra az a jellemző, hogy bár mindkét fél azt mondja működhet a közös életük a nyitottság mellett is, de gyakori probléma, hogy valójában csak az egyik fél vágyik a szexuális szabadságra. A másik behódol és megadja magát társának azért, hogy nagyobb eséllyel életben tudja tartani kapcsolatát. Nem akar az ellenálló szerepében tetszelegni, de valójában a megalkuvás csapdájába kerül.

Kidolgozatlan szabályrendszer

A nyitott kapcsolat akkor lehet működőképes, ha a szabályokat közösen fektetik le. Azonban ez lehet annyira új terep, hogy számos ponton újdonságba botlik az ember, amellyel egyszerűen nem is számolt. A szabályszegés életre hívja a bosszút, a sértődést, a haragot, a szakítást.

A zöldszemű ördög

Amíg nem próbáljuk, nem tudjuk, hogy milyen nyitott kapcsolatban élni. Sokan érzik úgy, hogy nemcsak működő lehet, de színt és pezsgést visz a magánéletbe, ezért izgalommal állnak elébe. A gond csak akkor ölt testet, amikor az ismerkedés, egy új kapcsolat születik a saját szemünk láttára. Előttünk bontakozik ki, csakhogy a főszereplő most nem „te és én” vagyunk, hanem „te és más”, avagy megjelenik a féltékenység.

Nyitott kapcsolat
Kép forrása: Pixabay

Ragaszkodás

Társas lényként vágyunk valaki szerelmére, amely viszonzott, de csakis felénk. A nyitott kapcsolatban ez egyértelműen borul. Ha eleinte képes az ember elfogadni azt, hogy társa éppen mással van, az mégis sebet ejt a lélekben, hiszen az egymáshoz tartozás elve megsérül. A „csak az enyém” érzés teljesen megsemmisül.

Az érzelmi biztonság hiánya

A szerelem az, amin nem szeretünk és nem is akarunk osztozni. Az érzelmektől mentes testi kapcsolat sem túlságosan lélekemelő hatású, de könnyebben elviselhető és megbocsátható, ha a lelket nem csalták meg. Nyitott kapcsolatban megcsalásról nem beszélhetünk, az érzés azonban mégiscsak ugyanaz. Fájdalmas ezzel szembesülni.

Nyitott kapcsolat
Kép forrása: Shutterstock

Nő a távolság

Ezzel egy időben pedig bekúszhat a párok közé az eltávolodás. Tudatos vagy tudat alatti tervezés eredménye lehet a nyitott kapcsolat ötlete, amely akár egyfajta lassú stratégia az eltávolodásra, az elhagyásra.

Új szerelem a láthatáron

Nincs semmilyen garancia, még a legjobban kidolgozott terv és szabályrendszer mellett sem, hogy a nyitottság ne hozzon új szerelmet az ember életébe. Az újdonság varázsa, a nagyobb hőfok arra késztetheti az embert, hogy felrúgja addigi életét és újba kezdjen.

El kell fogadni, hogy a nyitott kapcsolat nem való mindenkinek. Túlságosan nagy az esélye annak, hogy egyik, vagy akár mindkét fél nagyot csalódik, sérül. Kivételek azonban mindig vannak. Mit gondolsz, te tudnál nyitott kapcsolatban élni?

Borítókép forrása: Shutterstock