Barion Pixel Miért szabotálják a boldogságunkat bizonyos rokonok és ismerősök? – Coloré

Miért szabotálják a boldogságunkat bizonyos rokonok és ismerősök?

2022. 06. 23.

Több kutatás vizsgálta az elmúlt években, hogy miért szabotálják a boldogságunkat rokonaink, ismerőseink.

Sokan előszeretettel hangot adnak véleményüknek, amikor hozzátartozóik szerelmi életéről van szó, pontosabban arról, hogy kivel kellene és nem kellene randizniuk. A kéretlen véleménynyilvánítók egy része idővel elcsendesedik, míg mások addig ügyeskednek, amíg szabotálják a boldogságunkat. Még rosszabb, amikor ezek az emberek a legközelebbi barátaink vagy családtagjaink. Közelmúltbeli pszichológiai kutatások azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a romantikus kapcsolatot az azt ellenző személyek, illetve milyen személyiségtípus hajlamos a leginkább beleütni az orrát mások szerelmi életébe.

Beleszólás a kapcsolatba

A romantikus kapcsolatok alapvető jellemzője az intimitás, illetve ebből adódóan az, hogy csupán két emberre tartoznak. Ám legyen bármilyen nagy a szerelem, egyetlen pár sem bújhat el örökre egy lakatlan szigetre, hiszen mindketten egy baráti és családi közösséghez tartoznak, melynek tagjai időnként olyan dolgokat mondanak vagy tesznek, amelyek befolyásolhatják a párkapcsolat tartósságát. A választottunk iránti ellenszenvnek számos oka lehet, így eredhet őszinte szeretetből és törődésből, ám gyakoribb sajnos, hogy a rokonok vagy barátok saját negatív tapasztalataik/előítéleteik miatt szabotálják boldogságunkat.

Miért Szabotálják A Boldogságunkat Bizonyos Rokonok és Ismerősö
A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve, avagy a rokonok, ismerősök gyakran tudtuk nélkül szabotálják a boldogságunkat (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Bár mai világunk jóval nyitottabb és elfogadóbb, mint nagyanyáink, dédnagyanyáink idején, a kutatók szerint még mindig gyakori, hogy egyes családokban helytelenítik, ha gyermekeik, testvéreik vagy unokáik egy velük ellentétes rasszhoz tartozó személlyel randizik. (Annak ellenére, hogy kutatások szerint a rassz fogalmának nincs tudományosan igazolható alapja, és leginkább azért beszélünk róla, hogy fölcímkézzük, beskatulyázzuk embertársainkat.) Egy, a Journal of Family Issues szaklapban megjelent tanulmány pedig azt mutatja, hogy a főiskolai hallgatók kisebb valószínűséggel alakítanak ki kapcsolatot másfajú társaikkal, ha családjuk kifogásolja ezt.

Miért szabotálják a boldogságunkat a rokonok, ismerősök?

Úgy tűnik, hogy egyesek képtelenek nem szabotálni a boldogságunkat: egy felmérés arra az eredményre jutott, hogy az egyetemisták 56 százaléka már beleavatkozott azzal a szándékkal rokona, barátja kapcsolatába, hogy szétválassza a párt. A Journal of Social and Personal Relationships által közzétett másik kutatásban a kutatók olyan személyek családtagjait és barátait kérdezték, akik kifogásolták az érintettek párkapcsolatát. A megkérdezetteknek nyilatkozniuk kellett antiszociális személyiségjegyeikről, beleértve azt is, hogy mennyire nárcisztikusak és szadisták.

A nárcizmus alapvető jellemzője az énközpontú életfelfogás. Az érintettek hajlamosak azt gondolni, hogy saját intelligenciájuk, vonzerejük, kompetenciájuk és képességeik páratlanok, illetve általában rafináltak és társaságkedvelők. Ezzel szemben a szadista ember számára örömet vagy élvezetet jelent, amikor valaki másnak fájdalmat okoz. Az ilyen személyiség általában kegyetlen, brutális, és gyakran vonzódik az erőszakos sportokhoz és videojátékokhoz.

A kutatók ezután arra kérték a családtagokat és barátokat, hogy értékeljék, milyen mértékben avatkoznak be az adott személy párkapcsolatába. Merthogy arra is kíváncsiak voltak, hogy valóban alááshatja-e a kapcsolat iránti elkötelezettséget a család és a barátok rosszallása? Ugyanitt felmerül a kérdés, hogy mi segíti elő az elkötelezettséget egy párkapcsolatban? A szakértők az alábbi három kitételt állapították meg.

  • Az elégedettség: minél inkább kielégítik egymás szükségleteit a felek, annál valószínűbb, hogy a kapcsolatban maradnak.
  • A befektetés mértéke: minél több időt és pénzt ölnek a felek a kapcsolatukba, annál elkötelezettebbek egymás iránt.
  • Amikor nem vonzó számukra egy új kapcsolat alternatívája: ha a felek úgy gondolják, hogy megtalálták a számukra ideális partnert, akkor általában nagyon elkötelezettek kapcsolatuk iránt. Ám ha úgy vélik, hogy az egyedülállóság vagy egy új kapcsolat kialakítása valaki mással jobb választás lehet, akkor már kevésbé elkötelezettek.
Miért Szabotálják A Boldogságunkat
A nárcisztikus családtagok gyakran szabotálják a boldogságunkat (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A kísérlet eredménye alapján a nárcisztikus családtagok nagy valószínűséggel beleavatkoznak a párkapcsolatba azáltal, hogy aláássák a fent említett elkötelezettség előrejelzőit. A megkérdezett nárcisztikus családtagok vélhetően azt gondolták, hogy ők tudják a legjobban, mire van szüksége hozzátartozójuknak, ezért gyakran előbb kielégítették rokonuk érzelmi szükségleteit, még mielőtt partnerüknek esélye lett volna erre. Hajlamosak voltak továbbá korlátozni a pár befektetési lehetőségeit, valamint előszeretettel hangoztatták, hogy szerettük ennél jobbat érdemel.

A szadista barátok hasonlóan teljesítettek a teszten. Ők feltehetően annyira nem kedvelték barátjuk párját, hogy beleavatkoztak a kapcsolatukba a szakítás reményében. Összegezve tehát ha a nárcisztikus családtagok vagy szadista barátok nem hajlandók meghívni választottunkat mondjuk egy közös étkezésre, esetleg kerek-perec kimondják, hogy jobb lenne az életünk, ha valaki mással randiznánk, akkor ezzel szabotálhatják a boldogságunkat.

Honnan ismerhető fel a hisztrionikus személyiségzavar?

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedők – és környezetük – élete egy folyamatos érzelmi hullámvasút, amiről segítség nélkül képtelenség leszállni. Cikkünkből még többet megtudhatsz róla.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix