Barion Pixel 5 közember, aki királyi családba házasodott be – Katalin hercegnétől a spanyol királynéig – Coloré

5 közember, aki királyi családba házasodott be – Katalin hercegnétől a spanyol királynéig

2022. 08. 01.

Ugyan a hagyományok szerint igen komoly feltételei vannak annak, hogy valaki bekerüljön egy királyi családba (gondoljunk csak vissza VIII. Eduárdra, aki az elvált Wallis Simpsonnal szerette volna összekötni az életét a britek nagy felháborodására), a 21. században már feloldódni látszanak e szigorú szabályok. Mi több, egyre több olyan uralkodót tartunk számon, aki inkább a közemberek soraiból választott házastársat magának.

Közemberek kontra kék vér: Letícia spanyol királyné

Nem kell messzire mennünk az első példáig, hiszen a spanyolok jelenlegi királynéja, Letizia Ortiz Rocasolano a legkevésbé sem a Hamupipőke-álom beteljesítésére készült: a gyönyörű szépség ugyanis az Universidad Complutense Egyetem kommunikáció alapszakos hallgatójaként diplomázott, majd a mexikói Guadalajara egyetemen kapta meg mesterdiplomáját. 

Ezt követően újságíróként helyezkedett el, többek között ő tudósította a spanyolokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról New Yorkból, emellett Irakban is járt két évvel később haditudósítóként. Munkájából kifolyólag ismerkedett meg Fülöp asztúriai herceggel, akivel 2004 májusában kötötték össze az életüket. Letíciát azóta csak „ő királyi felsége Letícia, Spanyolország királynéjaként” emlegetik, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a cím mellett komolyan veszi a rá hárult felelősséget: elszánt híve a rák elleni küzdelemnek, számos jótékonysági szervezetet támogat. 

Letícia királyné, közember, közemberek, királyi család
A gyönyörű Letícia hamar belopta magát a spanyolok szívébeKép forrása: Northfoto

Letíciát látva abszolút érthető, hogy a spanyolok nem csak a jótékonysági munkájáért zárták a szívükbe őt: mióta megjelent a trónörökös mellett, hatalmas médiafelhajtás övezi öltözködését, ruhaválasztásait. Nevére és stílusára angolul rákeresve több mint kilencmillió találatot dob fel a Google, komplett szerkesztőségek alakultak ki a királyné outfitjei köré. Letícia amellett, hogy támogatja a helyi tervezők munkáit (menyasszonyi ruháját Manuel Pertegaz álmodta meg), a nemzetközi divatmárkák kínálatából is gyakran szemezget, így elő-előfordul, hogy Manolo Blahnik vagy Jimmy Choo cipőben és Giorgio Armani kosztümben jelenik meg férje oldalán. Letícia azonban nemcsak az új, hanem a vintage erejében is hisz, hiszen számtalanszor előfordult már, hogy anyósa régi, átalakított ruháit viselte egy-egy eseményen.

Charlene Wittstock monacói hercegné

Kevésbé meseszerűen alakul Charlene Wittstock és férje, Albert monacói herceg kapcsolata. A pár huszonkét éve, egy Monte Carlóban megrendezett úszóversenyen ismerkedett meg – Charlene ugyanis versenyszerűen úszott, csapatával a 2000-es sydney-i olimpián ötödik helyezést értek el 4×100 méteres vegyes váltóban. Kapcsolatukat 2006-ban vállalták fel először hivatalosan a torinói téli olimpiai játékokon, miután Albert 2005-ben leváltotta édesapján a trónon. 

Charlene Wittstock, közember, közemberek, királyi család
Charlene, egy jótékonysági gálán, 2011-benKép forrása: Northfoto

A férfi azonban nyughatatlan természetnek bizonyul: beiktatása előtt már két törvénytelen gyermek volt a nevén, ez a szám pedig azóta csak nőtt. 2010-es házasságkötésüket számos negatív pletyka lengi körül, ezek közül talán a legkomolyabb vád az, mely szerint Charlene háromszor is megpróbált „megszökni” Mónacóból, mielőtt kimondták volna a boldogító igent. Charlene esetében nem állja meg a helyét az a tételmondat, miszerint a közemberből lett királynét szívükbe zárják az alattvalók: a volt úszót ugyanis „szomorú királynéként” emlegetik az országban. 

A pletykák ikergyermekeik 2014-es születésekor ugyan elcsitultak, két évvel ezelőtt viszont sötét fellegek jelentek meg a láthatáron, amikor egy újabb nő jelentkezett azügyben, hogy Albert hercegtől született gyermeke. Erre a hercegné váratlan húzással reagált: félig leborotvált, igénytelenül összeverbuvált hajjal jelent meg egy rendezvényen.

Charlene Wittstock, közember, közemberek, királyi család
Charlene mára újraegyesült családjával, s egyelőre úgy fest, legyűrte meg nem nevezett betegségétKép forrása: Northfoto

Tavaly tovább fokozódtak a találgatások, amikor a hercegné mindössze néhány naposra tervezett dél-afrikai kiruccanása végül hat hónapig tartott: a palota közleménye szerint fogászati implantátumot helyeztek be neki, s a magas nyomás kockázata miatt hosszú ideig nem ülhetett repülőre. Charlene azóta már visszatért hazájába, azonban hosszú ideig nem a palota, hanem egy egészségügyi intézmény vendégszeretetét élvezte: márciusig egyetlen nyilvános rendezvényen sem jelent meg. 

Sofia Hellqvist svéd hercegné

Kevésbé komoly szóbeszéd lengi körül Zsófia svéd hercegné személyét, akinek sokkal inkább „előélete”, semmint házassága ad okot pletykálkodásra. Sofia Hellqvist ugyanis modellként kereste a kenyerét, mielőtt találkozott volna Károly Fülöp herceggel: húszéves korában csaknem topless képek jelentek meg róla a helyi Slitz férfimagazinban. Miután 2010-ben kitudódott kapcsolatuk, a bulvármédia tett róla, hogy Zsófia bájait mindenki lássa, hiszen újra leközölték képeit az újságban. 

Sofia Hellqvist, közember, közemberek, királyi család
Sofia és Károly Fülöp 2015-ben kötöttek házasságotKép forrása: Northfoto

Zsófia viszont előnyt kovácsolt a fotókból megkeresett pénzből: 2005-ben New Yorkba költözött, ahol üzletfejlésztési tanulmányokba kezdett bele. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének égisze alatt globális etikát, ifjúságtudományt, valamint gyermekkommunikációt is tanult. 

Károly Fülöppel való kapcsolatukat 2010-ben vállalták fel hivatalosan, egy évvel később költöztek be a stockholmi Djurgarden nevű palotába. Eljegyzésüket 2014-ben jelentették be, esküvőjükre egy évvel később került sor a svéd fővárosban. Érdekesség, hogy ugyan a férfi csak harmadik nővérei mögött az öröklési sorban, mégis édesapja, XIV. Károly Gusztáv engedélyére volt szükség ahhoz, hogy közembert vehessen feleségül. A svédek egyébként a mai napig szeretettel beszélnek Zsófiáról, többük szerint ugyanis sokat elárul a jelenleg is uralkodó királyról és királynéről, hogy szeretettel köszöntötték őt maguk között. 

Katalin hercegné

Kate Middleton vitán felül az egyik legismertebb „közember”, aki egy jövendőbeli királyhoz, ment feleségül. Vilmos herceg felesége ugyanakkor (furcsamód) az egyetlen az eddig felsoroltak közül, akinek nem volt lehetősége arra, hogy közemberként kibontakoztassa a szárnyait: ugyan a St. Andrews-i Egyetemen művészettörténész diplomát szerzett (s ezzel egyébként ő lett az első diplomás menyasszony és feleség, aki egyetemi képesítéssel rendelkezik), egy percet sem dolgozott a szakmájában, hiszen kapcsolatuk már az egyetem bimbózásnak indult. 

Ez is érdekelhet:

Katalin hercegné és Vilmos herceg hivatalos útjairól rendszeresen beszámol a média, azonban arról szinte semmit nem tudni, hogy hol szokott vakációzni a britek kedvenc hercegi párja. A Condé Nast Traveller kiderítette, hogy európai síterep és egzotikus szigetek is vannak a favoritjaik között.

A pár több „se veled, se nélküled” időszak után végül 2010-ben jelentette be eljegyzését, házasságkötésükre pedig 2011 áprilisában került sor a Westminster Apátságban. (Ugyanebben az épületben házasodott anno a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet, s nemrég elhunyt férje, Fülöp herceg.) Munka ide vagy oda, Katalin rendkívül fontos szerepet tölt be a családban, hiszen évtizedek óta Vilmos volt az első olyan kékvérű trónörökös a brit királyi családban, aki közemberrel kötött házasságot. Akárcsak Letíciát, úgy Katalint is pont ezért kedvelik leginkább a szigetországban: ő az „egyszerű lány, aki szerelmének köszönhetően királylányként éli az életét”. 

Katalin hercegné, London, brit monarchia
Katalin hercegné Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Meghan Markle, a mostoha közember

Ha Katalin a „szerencsés lány”, Meghan Markle az „álnok fúria, aki éket vert a brit királyi családba” – legalábbis a bulvármédia szerint. Markle-nek kétségkívül nehezebb dolga volt, mint sógornőjének, hiszen elismert színésznőként és aktivistaként tevékenykedett Harry herceggel való megismerkedése előtt. 

Meghan Markle, Harry herceg, közember, közemberek, királyi család
Meghan Markle és Harry herceg legutóbb II. Erzsébet hetvenéves, jubileumi uralkodásának ünnepén mutatkoztak a család körében, idén júniusbanKép forrása: Northfoto

Markle és a fiatalabb trónörökös szerelme ékes ellenpéldája Katalinék tündérmeséjének, hiszen a pár képtelen volt beilleszkedni a „cég” (ahogy a britek a királyi családot emlegetik) szigorú, rugalmatlan rendszerébe, így egyedülálló módon a kilépés mellett döntöttek: 2020 januárjában férjével együtt bejelentették, hogy visszalépnek királyi teendőiktől, döntésüket végül Erzsébet királynő is elfogadta

Ez is érdekelhet:

A brit királyi családban előfordul, hogy még maga a királynő is nonverbális módon üzen alattvalóinak, hiszen gondosan kiválasztott öltözékének színe, anyaga vagy a rajta látható mintázatok mindig érdekes, esetenként rejtett jelentéssel bírnak. De mit üzent öltözékeivel a néhai Diána walesi hercegné, Katalin cambridge-i hercegné vagy éppen Meghan Markle?

A lavina azonban itt nem állt meg: a pár Amerikába költözött, s 2021 márciusában egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban robbantották a bulvárbombát: állításuk szerint Markle-nek öngyilkossági gondolatai támadtak első terhessége alatt, amelyet nagyrészt a médiafelhajtásnak tulajdonítottak be. Nem elhanyagolandó tény, hogy szerintük nem az öröm, sokkal inkább a kétségbeesés jelent meg a brit királyi család tagjainak arcán, amikor bejelentették, hogy Meghan várandós első gyermekükkel: többek számára kérdéses volt, vajon milyen bőrszínnel születik majd meg Archie, amely újabb hullámot indított el a királyi család eddig is gyakran rasszistának címkézett nézetei miatt.  

Az interjú óta elcsendesedtek körülöttük a hullámok: Markle azóta több gyermekkönyvet is írt, Harry herceg pedig egy pszichológiai témájú podcasten dolgozik amellett, hogy továbbra is mindketten elkötelezettek a jótékonysági tevékenységeik iránt. Az Archewell Foundation legutóbbi közleményében például kiálltak Ukrajna mellett, s a nemzetközi és humanitárius jog megsértése ellen is felemelték szavukat. 

Források: ITTITT, és ITT