Egyre később szexelnek a tinik

2020. 11. 24.

A szexuális nevelés szempontjából az Egyesült Államok felfelé és felfelé halad, összehasonlítva azzal, ami egykor volt. Bár az Egyesült Államok szexuális oktatási rendszerének egyes aspektusai továbbra is hatástalanok és elavultak, az újfajta infrastruktúra és felfogás egésze hasznosnak bizonyult a serdülők számára.

De a progresszív szexuális nevelés ellen felhozott egyik általános érv így hangzik: „de a felvilágosítás és edukáció kísérletezéshez vezet” vagy „a felvilágosítás rossz ötleteket ad a gyerekeknek”. Az ellenző beszélgetőpartnert meglepné egy új tanulmány, amelyet a Child Development publikált, és amely azt mutatja, hogy a tizenévesek valóban kevesebbet szexelnek, mint valaha.

Amint arról a Quartz beszámolt, a 2010-es években a tizenévesek kevésbé élnek szexuális életet, mint az előző három évtized tizenévesei. A tanulmány az átfogó, 1976 és 2016 közötti amerikai serdülők felmérését végezte el 8,4 millió 13 és 19 év közötti tini adatai alapján, olyan mutatókkal, mint az alkoholfogyasztás, a szexuális tevékenység és a randik.

1991-ben a középiskolás tinédzserek 54 százaléka számolt be szexuális élményről, 2015-re ez a szám 41 százalékra csökkent. Jean Twenge, a San Diego Állami Egyetem pszichológiai professzora és a tanulmány vezető szerzője így vélekedik a változás hátteréről: “A serdülőkor fejlődési pályája lelassult, a tizenévesek lassabban nőnek fel, mint korábban” mondta. “Az intim tevékenységeket tekintve a 18 évesek szokásai most úgy néznek ki, mint egykor a 15 éveseké.”

Ez nem az első kinyilatkoztató tanulmány, amikor fiatalok szexuális tevékenységről van szó: szexuális elégedettségük sem egészen olyan, mint amire számítani lehetne.

És hogy mit tehet a szülő? Íme pár dolog, amit mindenképpen hozzunk elő a nagy beszélgetésen. Ja, és hogy el ne késsünk a szent beszéddel, a mi fiatal korunkhoz képest, amikor 16-17 évesen volt divat megejteni az első szexuális élményt, mára ez 13-14 éves korban történik meg átlagosan.

Elvárások: komoly elvárásokkal vág bele mindenki az első alkalomba. Mégis idősebbeket megkérdezve viccesnek, kínosnak élték meg az első alkalmat. Mondjuk el, hogy ne legyenek nagy elvárásai, inkább csak egy kellemes együttlétre törekedjen. Talán így nem lesz olyan nagy a csalódás.

Higiénia: hívjuk el a figyelmet az intim higiénia jelentőségére, ha két ember ilyen közeli fizikai kontaktusba kerül. A tisztaság a partner és önmagunk tiszteletének az egyik legfőbb jele.

Óvintézkedések: ez vonatkozik mind a teherbeesésre, mind a nemi betegségekre egyaránt. Fiatal korban elég magas a teherbeesés esélye. Ha kell, magyarázzuk el az óvszer helyes használatát. Emellett persze lehet egyéb kiegészítő fogamzásgátlót beszerezni, akár a szülővel együtt.

Hely és idő: fontos, hogy egy olyan helyet és időpontot válasszanak a fiatalok, mikor nem kell attól tartani, hogy valaki megzavarja őket. Egy rossz élmény egész életre kihathat.

Képek forrása: pixabay.com