Barion Pixel Milyen a szerelemes férfi és mitől válik azzá? – Coloré

Milyen a szerelemes férfi és mitől válik azzá?

2023. 09. 08.

Nők és férfiak fizikai különbsége szembetűnő, de viselkedésükben is mást mutathatnak. Egyértelmű lehet az a következtetés, hogy másképp lesznek szerelmesek is. Igaz ez?

Mitől lesz szerelmes a férfi?

Bármennyire szeretnénk erre egyértelmű választ adni, azonban ezt még a tudósok sem pontosan tudják. Ha csak abból indulunk ki, hogy minden ember más, azaz minden férfi az és az érzelmek is sokfélék lehetnek, amelyeket még egyéb tényezők is befolyásolnak, akkor nem csoda, hogy nincs egzakt válasz.

Az biztos, hogy szükség van vonzerőre. Nem feltétlenül a külső megjelenés jelenti a mézesmadzagot, az is lehet, hogy az intellektus lesz az. Sőt akár a közös érdeklődés is kiválthatja a szerelmet. A megfelelő a kommunikáció alapvető fontosságú, mert ellenkező esetben tiszavirág életű lehet a kapcsolat.

Az ismerkedés, randevúzás során egyre többet megtudhatnak egymásról a felek, de a pasi számára rendkívül imponáló, ha úgy érzi, hogy a másik támogatja, megérti őt. Az érzelmek igazi megmutatkozásához több időre lehet szükség, de ha beindul…

És az a bizonyos kémia. Az a fajta elemi vonzódás, amelyet nem érez csak úgy akárki iránt. Ha kémián kívül a fent elsoroltak is megvannak, a férfi mély érzelmet táplál.

Szerelmes férfi
Lesi kedvese minden kívánságát és keresi a kegyeit / Kép forrása: Milko / Getty Images

Milyen a szerelmes pasi?

Azt a férfit, akinek elcsavarták a fejét onnan lehet felismerni, hogy romantikussá válik. Akármekkora nőcsábász volt azelőtt, ha a nagy ő elcsavarja a fejét, akkor egészen más arcát mutatja. Virággal, egyéb meglepetéssel kedveskedik, folyamatosan választottja kegyeit keresi. Gondoskodóvá válik és nem érdekli más nő, csak az az egy. Szenvedélye az egekbe hág, de nem csak magára figyel, hanem szerelme igényeire is. Szeretné tudni választottja gondolatait és érzelmeit és megértően bánik vele. Nemcsak szereti, de tiszteli is a párját és ennek megfelelően viselkedik vele.  Örömet akar kedvesének okozni és azon fáradozik, hogy megnevettesse.

Nevetés
A férfi szereti, ha szerelmét megnevettetheti / Kép forrása: martin-dm / Getty Images

Mit mond erről a tudomány?

Az rendben van, hogy a férfiak és nők különböznek egymástól, de vajon a férfiak máshogy érzik magukat a rózsaszín ködben?

Ha a gyengébb és erősebb nem tagjai máshogy reagálnak egy helyzetre, nemes egyszerűséggel csak arra szoktuk fogni, hogy máshogy vagyunk „programozva”. Gyakran az agyban keresik erre a magyarázatot, pedig valószínűbb, hogy a tárdalami különbségek nagyobb erővel bírnak e felett.

Elterjedt hiedelem, hogy a nők sokkal romantikusabbak és könnyebben válnak szerelmessé, mint a férfiak. Egy felmérés eredménye alapján éppen az derült ki, hogy a válaszadó úriemberek hamarabb táplálnak mély érzelmet más iránt és ezt hamarabb is nyilvánították ki, mint a hölgyek. Sőt, azt a vízválasztó „Szeretlek!” szót is a férfiak mondják ki a hamarabb. Érdekes, hogy kevesebb nő hisz abban, hogy létezik szerelem első látásra. Vagyis az erősebb nem tagjai igazi reménytelen romantikusokká tudnak válni.

Kimutatták, hogy szerelem idején az agyban olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek az agy jutalmazó rendszerét érintik. Vagyis a rózsaszín ködben olyan érzésünk lehet, mint amikor valaki drogozik.

Egy másik tanulmányban arra jöttek rá, hogy a szerelmes férfiak hormonszintje a kényszerbetegekéhez hasonlót mutat. A meghódított pasi szerotoninszintje (a hangulat, szexualitás, alvás, átvágy szabályozásáért felelős) alacsonyabb volt (a nők esetében fordítva volt ez), mint a nem szerelmes férfiaké.

Nyitókép forrása: Ranta Images / Getty Images