Barion Pixel Segítség! Nem tudom kezelni a macskámat! – Coloré

Segítség! Nem tudom kezelni a macskámat!

2021. 06. 26.

A macskák több ezer éve élnek az emberrel közös háztartásban. Mégis, amikor a viselkedésükről van szó, a legtöbb gazdi csak vonogatja a vállát, mert fogalma sincs, miért viselkedik úgy a cica, ahogy. A macska viselkedésterapeuták választ adhatnak a kérdésekre.

A macska viselkedésterapeuta egy létező szakma a tengerentúlon. Persze, nem egyik pillanatról a másikra lesz valaki szakember, etológiai és különböző pszichológiai tárgyak elvégzése, végső soron pedig főiskolai vagy egyetemi diploma szükséges a praxis beindításához. 

Mit csinál egy viselkedésterapeuta?

A viselkedésterapeuta lényegében úgy működik, mint egy tolmács. Feladata, hogy erős, hatékony kommunikációt alakítson ki a gazdi és a macska között. 

Women's,hands,hold,a,fluffy,cat.,the,owner,strokes,the
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Kezdetben felméri az állat alapvető viselkedésmintáit, illetve a gazdi erre adott válaszait. Ezt követően beazonosítja azokat a jellegzetességeket, amik nem feltétlenül természetes reakciók az állat részéről. Az állatorvossal együttműködve adott esetben gyógyszeres kezelést is javasolhat, de a fő célja, hogy természetes úton kerüljön egymáshoz közelebb a cica és gazdája. 

Előfordulhat, hogy a szakember a gazdi viselkedésének, reakcióinak megváltoztatásával kezdi a munkát. Erősen tiltó listán van például az a mozdulat, amikor a macskát mellső lábánál fogva emeljük fel. Ez megroppanthatja az állat kulcscsontját, ami súlyos következményekkel járhat. Nem csoda tehát, ha a cica a számára kellemetlen mozdulatokra őrjöngve reagál. Ha megtanuljuk, hogyan érdemes a macskával érdemben kommunikálni, az állat megfelelően felel az egyértelmű jeleinkre. 

A viselkedésterapeuta megvizsgálja a macska természetes közegét, vagyis a házunkat, lakásunkat, valamint a macska fekhelyét, az ellátásánál használt eszközöket is. Adekvát esetben ajánlásokat tehet átalakításokra, ha a macska kedélye úgy kívánja. 

Intő jelek

Ha például a cica fésülés előtt őrjöngő fúriává változik, nem biztos, hogy magát a procedúrát nem szereti, lehet, hogy csak le kell cserélnünk a fésűt. Ilyen- és ehhez hasonló praktikákkal megkönnyíthetjük a hosszú távú együttélést. 

Ha a macskád átvette otthon a hatalmat, érdemes szemrevételezni, hol a fekhelye. A viselkedésterapeuták szerint ugyanis a macska hierarchia végtelenül egyszerű: az a főnök, akinek a fekhelye feljebb helyezkedik el vertikálisan. Vagyis, ha a cicád alvó helye a fejed felett helyezkedik el, nem csoda, ha dominanciaharcokba bonyolódtok a nap folyamán! 

Hasonló a helyzet étel fronton is. Ha a cica nem hajlandó megenni egy ételt, ne dobjuk ki azonnal! Meglehet, hogy csak nem megfelelő a textúrája és kis idő múlva, ha az étel kiszárad, a macskánk örömmel befalja majd. 

Man,woman,petting,stroking,hissing,angry,tabby,cat.,relationship,of
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A viselkedésterapeuták olyan helyzetekre is felhívják a figyelmet, amelyeket a gazdi eddig talán elmulasztott észrevenni. Ha például a macska támadásra készül, hanyatt fekszik, elkapja a kezünk az elülső mancsaival, majd ütöget a hátsókkal. Ha erőteljesebben tudtunkra akarja adni, hagyjuk békén, az elülső mancsait használja pofozkodásra. Ez a “menj a fenébe” szleng változatával egyenértékű jelzés. 

A macska viselkedésterapeuták a természetes tanulóritmust részesítik előnyben. Vagyis, ahogy egy ember viselkedésénél, úgy az állatnál sem várhatjuk el, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozzon. Mindez rengeteg időt és befektetett energiát igényel, legfőképp a gazdi részéről. 

Az erőfeszítéseink viszont nem hiábavalók! Csakúgy, ahogy egy párkapcsolat elején, a békés együttéléshez érdemes összecsiszolódni, hogy hosszú távon cica és gazdája ne kergessék az őrületbe egymást. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix