Barion Pixel Lehet a macskákat vegetáriánus étrenddel etetni? – Coloré

Lehet a macskákat vegetáriánus étrenddel etetni?

2023. 11. 29.

Egy új brit tanulmány szerint a vegán vagy vegetáriánus macskák egészségesebbek, mint a húsevő társaik. A kutatás azonban komoly vitát váltott ki a szakemberek között.

Lehet vegán vagy vegetáriánus egy macska?

Az éhes kóbor macskák egerekre, madarakra, halakra, rovarokra és kis hüllőkre vadásznak. Zsákmányukat bőrrel és szőrrel együtt falják fel, a belsőségeket, a gyomortartalmat és csontokat is beleértve. Mindez fedezi teljes tápanyagszükségletüket. A házi macskák viszont kompromisszumként általában marhahúst, csirkét, nyulat, vadat és halat kapnak a táljukba. De egyre többen döntenek a kisállatuk számára is a vegetáriánus vagy vegán étrend mellett, ez azonban a szakemberek között vita tárgya.

Most a brit és a német szakértők nem értenek egyet a témában. A brit Winchesteri Egyetem több mint 1350 macska adatait elemezte az új tanulmányában. Egy kutatási platformon keresztül megkérdezték a tulajdonosokat arról, hogy milyen táplálékkal etették macskájukat az előző évben, rögzítették a négylábú nemét, korát és ivartalanítási státuszát, megkérték a tulajdonosokat, hogy értékeljék kedvencük egészségi állapotát, és szerepeltették az állatorvosnál tett látogatások számát és a beadott gyógyszereket. A szakmai következtetésük szerint a vegán macskák egészségesebbek lehetnek, mint a húsevő társaik:

Eredményeink arra utalnak, hogy a táplálkozás szempontjából egészséges vegán étrendet kapó macskák összességében egészségesebbek lehetnek, mint a húsalapú étrendet kapó macskák

– állítják.

vegetáriánus
Kép forrása: ilkermetinkursova / Getty Images

A német szakértők szerint macskák vegetáriánus étrendje ennél bonyolultabb téma

A német szakértők szerint azonban a tanulmánynak vannak gyengeségei. Szerintük nem rögzítették, hogy a vegán, vegetáriánus étrendet fűszerezték-e és használtak-e étrend-kiegészítőket, a kezelőorvosok szakértelmét sem vették figyelembe. Szerintük nem lehet arra következtetni, hogy egy olyan macska, amelyet csak ritkán visznek orvoshoz, valóban egészségesebb, mint egy olyan állat, amelyet évente legalább egyszer rutinellenőrzésre megmutatnak.

A hosszú távú adatok is hiányoznak. Az alapvető vitaminok, ásványi anyagok vagy zsírok hiánya csak hosszú távon okoz károkat. Illetve a tulajdonos szubjektív diagnózisa nem megbízható mércéje a tényleges egészségnek.

vegetáriánus
Kép forrása: Irina Nedikova / Getty Images

Hozzáteszik, hogy a macskáknak szükségük van a fehérjékre és a bennük található esszenciális aminosavakra. Ha állandóan hiány áll fenn például a taurinból, amely csak az izmos húsokban és belsőségekben található, akkor megnő a szív és az izmok gyulladásának veszélye. A fehérjehiány gyengíti a szervezet immunvédelmét, a túl kevés kalcium pedig törékennyé teszi a csontokat. Az A-vitaminnak, amely nem található meg a növényekben, vannak szintetikus alternatívái, de más tápanyagokat nem lehet ugyanígy pótolni.

Megfelelő tanácsadás nélkül a macskáknál – a mindenevő kutyákkal ellentétben – szinte elkerülhetetlenek a betegségek. A német szakértők szerint, ha nem szeretnél hússal etetni, akkor a legjobb, ha növényevő állatokat tartasz, például nyulat, halat vagy teknőst.

Forrás: Kurier.at

Borítókép forrása: Kannika Paison / Getty Images