Barion Pixel Kutyaviselkedés: biztosan tudod, hogy mit akar veled közölni a kutyád? – Coloré

Kutyaviselkedés: biztosan tudod, hogy mit akar veled közölni a kutyád?

2023. 06. 28.

A kutyák viselkedése jelentősen eltér az emberekétől. Ahogy együtt élünk velünk, egyre jobban kiismerjük őket, a szokásaikat, a jelzésekeit, de azért előfordul, hogy félreértjük azt, hogy mit akarnak közölni velünk.

Ha elkötelezett gazdi vagy, akkor nagyon fontos, hogy figyelj a jelekre, és jól értelmezd őket, így lehet igazán harmonikus a kapcsolatotok. Vannak olyan mítoszok a kutya viselkedésével kapcsolatban, amik a mai napig élnek az emberekben, pedig valójában félreértéseken alapulnak. Elhoztunk nektek néhány viselkedésformát, amit gyakran értünk félre.

A farokcsóválás, mint a barátságosság jele

Sokakban él az tévhit, hogy a farokcsóválás a boldogság egyértelmű jele, pedig rengeteg mindent jelenthet. Érdemes megfigyelned, hogy te a kedvenced hogyan kommunikál, de van néhány mozdulat, ami segít behatárolni a kedvét.

Ha a talajjal párhuzamosan leng, lazán, de gyorsan, akkor az az öröm és az izgatottság jele. Ha a farkát alacsonyan mozgatja, akkor ideges, szorongó, de így viselkedhet akkor is, ha szidják. A magasan tartott, mereven csóvált farok pedig a dominancia jele.

kutyaviselkedés
Kép forrása: Pexels / Hoy

Azért ugat, mert agresszív

Egy újabb mítosz, amit sokan komolyan vesznek, pedig az ugatás is több dologra utalhat. Előfordulhat akkor is, ha agresszív, de izgatottság esetén is, ha más kutyát látva ugat, az jelenthet félelmet, vagy akár játékra hívást is.

Fontos, hogy megfigyeld az ugatását, hogy tud, mit szeretne neked mondani. A rövidebb vakkantásokkal a figyelmed akarja felhívni. Az éles, magas hangok félelmet, szorongást jelezhetnek. A mély hangú ugatás, esetleg morgás pedig már az agresszió jele lehet.

Egy kínos viselkedés

Az egyik legkínosabban kezelt szituáció a gazdik körében, amikor az egyik kutya „megmássza” a másikat, vagyis a hátsófelére mászik, és döfő mozdulatokat tesz. Sokan értelmezik ezt félre.

Teheti akár izgalmában, így vezeti le a stresszt és az energiáit. Lehet a játék része is, teljesen normális és elfogadható viselkedés lehet két kutya között, feltéve, hogy a másikat nem zavarja. Leggyakrabban pedig dominancia kísérlet, ami akár konfliktust is szülhet, ezért érdemes odafigyelni rá.

Szorong, ezért rágcsál

Az esetek jelentős többségében tényleg erről van szó, a kutyák gyakran rombolnak, ha egyedül hagyják őket otthon, mert ez szorongást vált ki belőlük. De a rágcsálásnak is lehet több oka, ilyen az unalom, a túlzott energia vagy a nyugtalanság.

A kölyökkutyák esetében szüntelen rágás gyakran összefügg a kíváncsisággal. Ebben az esetben keresni kell valamit, amit a bútorok helyett rághat, ilyen például valamilyen étel vagy a játékai.

kutyaviselkedés
Kép forrása: Pexels / Alena Darmel

Morgás esetén támadni fog

Gyakran hallani kutyákat morogni játék közben, néhányuk hangja igazán ijesztő is lehet, de teljesen normális, nem jelenti azt, hogy el akarnak fogyasztani vacsorára. Azért érdemes figyelni, mert könnyen elragadtathatják magukat, hasznos lehet, ha szünetek tartotok és figyeltek, hogy egyetlen ujj vagy más testrész sem találkozzon a fogaival.

Az is elfordulhat, hogy egy másik kutyával való játék közben fog morogni. Ez is normális. Természetesen vannak olyan morgások, amelyek fenyegetőek, ezért minden morgást az akkori körülmények összefüggésében kell értelmezni. Ha egy kutya morog, és nem vagy biztos benne, mi a szándéka, lassan hátrálj el tőle.

Érdemes tehát megfigyelni, hogy a kutyád mikor, hogyan viselkedik, mert akár apró részletek is óriási különbségeket jelenthetnek a viselkedésében.

Forrás: Barkforce, Modern Dog Magazine, AKC, Pet MD, Inverse

Borítókép forrása: Pexels / Helena Lopes