Barion Pixel Ne hagyd unatkozni! 5 egyszerű játék, amivel feldobhatod a kutyád napját – Coloré

Ne hagyd unatkozni! 5 egyszerű játék, amivel feldobhatod a kutyád napját

2023. 04. 13.

A kutyáknak nemcsak a sétára van szükségük, hanem arra is foglalkozz velük, játsszatok és tanuljatok együtt. Egyes ebeket szinte lehetetlen lefárasztani, ezért hoztunk néhány játékötletet, amit kipróbálhattok.

1. Itt a jutalomfalat, hol a jutalomfalat

Ahogy a neve is mutatja, az itt a piros, hol a piros játékhoz hasonló. Vegyél három csészét, tedd őket egymás mellé, majd az egyik alá helyezz jutalomfalatot. Eleinte ne keverd meg a csészéket, csak hagyd, hogy a kutyád felfedezze, melyik alatt található a finomság. Ha már gyorsan megismeri a megfelelő csészét, elkezdheted keverni őket, először még ne bonyolítsd túl. Ha nem boldogul, akkor csak egy csészét használj, mutasd meg neki, hogy finomat talál alatta.

2. Keresős játék

Ez egy egyszerű nyomkövetőjáték. A lényege, hogy elrejts egy jutalomfalatot, amit meg kell keresnie. Fontos, hogy a megfelelő útvonalon, a rejtekhely felé, néhány helyen dörzsölj meg egy-két dolgot, hogy tudja követni a szagot.

Miközben a kutyád keresgél, próbálj meg olyan szavakat használni, mint a „forró” és a „hideg”, ahogy kedvenced egyre közelebb kerül a csemegéhez. Még jobb, ha a nyugodt „hidegről” izgatott „melegre” vagy „forróra” változtatod a hangnemed, viszont eltarthat egy darabig, mire valóban megérti.

Kutya
Kép forrása: Unsplash

3. Bújócska

Kérd meg a kutyádat, hogy üljön és maradjon egyhelyben az egyik szobában, míg te elbújsz a másikban. Ha az ebed nem érti a „marad” parancsot, kérj meg valakit, hogy segítsen, fogja meg, amíg elbújsz.

Szóval hagyd el a szobát, és bújj el a ház egy másik részében. Hívd a kedvenced, és bátorítsd, hogy keressen meg téged. Ünnepeld meg, és csinálj nagy felhajtást, ha megtalál. Ha a hangodra már könnyen megtalál, ne szólítsd a nevén, bízd az orrára a munkát.

4. Kísértés

Ez a játék arra is nagyon jó, hogy gyakorold a kutyáddal, hogy ne vegyen fel ételt az engedélyed nélkül. Egy folyosón két sorba tegyél jutalomfalatokat. A túlsó végéről hívd a kutyádat, hogy jöjjön hozzád, és sétáljon el a csemegék között. Minden alkalommal, amikor eljut hozzád anélkül, hogy engedne a kísértésnek, hogy felvegyen egy finomságot, jutalmazd meg. Ha elkezdi felenni, hívd el onnan, és tiltsd le arról, hogy felegye a jutalomfalatokat a földről.

5. Alatt, fölött és keresztül

Az alatt, fölött és keresztül egy olyan játék, amely segít a kölyökkutyáknak megérteni a térbeli viszonyokat, serkenti az idősebb kutyák agyát, és edzést nyújt a sok fel-le irányú és körbe-körbe mozgással.

Kezdd azzal, hogy keresel egy eszközt − például egy konyhai széket, vagy valami mást, ami stabil lábakon áll, és be tud alá mászni a kutyád −, helyezd el a szoba közepén. Ezután bátorítsd a kedvencedet, hogy másszon alá, eleinte egy jutalomfalattal is csalogathatod. Használd a „marad” parancsot, hogy az eb a szék alatt maradjon. Gyakorolhatod azt is, hogy végigmászon a tárgyon, ha meg tudja tenni, vagy például körbejárja azt, vagy átugorja. Minden alkalommal, amikor kutyád helyesen hajt végre egy feladatot, jutalmazd meg valami finomsággal.

Kutya
Kép forrása: Unsplash

Forrás: Petplan, Treehugger, The Daily Wag, Purina

Borítókép forrása: Unsplash