Barion Pixel Egy láb híján a boldogság – ilyen az élet egy mentett kutyával – Coloré

Egy láb híján a boldogság – ilyen az élet egy mentett kutyával

2023. 03. 18.

Ijesztőnek tűnhet egy beteg, sérült mentett kutya befogadása. Számodra talán tragédia, ha le kell vágni a lábát, ha megvakul, vagy más sérülése van. De hidd el, ha egy szerető társra, gondoskodó gazdára talál, remekül megtanul majd alkalmazkodni, és teljes, boldog életet fog élni.

Benji is mentett kutya, aki komoly sántasággal került hozzánk, a jobb hátsó lábán messziről látszott a sérülés. Az állatorvos szerint elüthették, méghozzá valószínűleg még akkor, amikor növésben volt, így nem is fejlődött úgy a végtagja, mint kellett volna, vagyis rövidebb lett. Sajnos, mire a megfelelő segítséghez juthatott volna, a sérülés már régi volt, a csontok rosszul forrtak össze, az ínszalagok letapadtak, felszívódtak. Több szakorvossal is megnézettük, mivel a speciális sérülés miatt nagyon eltérő véleményeket kaptunk.

Az első orvos nem javasolta a műtétet, mert túl réginek ítélte a törést, és véleménye szerint a kutya a lábát ettől még jól használta. A második orvos nagyjából rögtön tolta volna a műtőbe Benjit. A harmadik bizonytalan volt a korábbi okok miatt, amiért mégis hajlott a műtétre, az az volt, hogy ne terhelje túl a csípőjét. Végül javasolt egy alternatív megoldást: magasított bokamerevítő használatát. Amennyire tudom, egy ember készít ilyet Magyarországon, így felkerestük. Benji pedig kapott egy cipőt a jobb hátsó lábára, amivel szerencsére szépen mozog, jól terheli, így ma úgy tűnik, hogy a későbbiekben sem kell megműteni.

Berci, a háromlábon szökellő mentett kutya

Ilona egy háromlábú kutyus gazdája. Berci nagyjából hároméves, közepes testű, barna, keverék kutyus, akit szintén elütöttek, őt kutyabarátok találták meg, sajnos azonban olyan szinten roncsolódott a lába, hogy amputálni kellett.

Mentett kutya
Benji / Kép forrása: Diósi Szilvia

Ilona már egy láb híján ismerte meg, de azonnal beleszeretett a vidám kiskutyába, aki úgy ugrált, mint egy apró őzgida. Néhány találkozás után végül örökbe is fogadta, így neki is mentett kutyája lett.

Persze, jobban kell figyelni rá, mint a négylábú társaira. Hamarabb fárad, az egyensúlyából is könnyebben kibillen, főleg játék közben. Néha nehezen méri fel ezeket a helyzeteket, de jól alkalmazkodik

– meséli, hozzátéve, hogy hogy eleinte mindentől féltette.

Kezdetben inkább mindig átmentem az út túloldalára, ha másik kutya jött szembe, és kihívtam a játékból, ha nagy ritkán mégis odamerészkedtünk másokhoz. De aztán rájöttem, hogy túlféltem, és inkább hagynom kell, hogy igazi kiskutya lehessen.

Időbe telt, amíg Ilona kitapasztalta, hogy Berci mennyit bír, de összecsiszolódtak, a választását pedig egyáltalán nem bánta meg. Igaz, nagyon kell figyelnie a súlyára, néhány plusz kiló is komoly gondokat okozhat Bercinek, valamint folyamatosan ízületvédőt kell szednie. Ezenkívül igyekszik nem lépcsőztetni, a kocsiba sem ugorhat be, ő teszi ki-be, bár a kanapéról nincs letiltva.

Sokszor elképedek, hogy mennyire életvidám tud maradni így is. Mintha semmi baja sem lenne, nem érdekli. A többi kutyát sem zavarja, megszagolják néha a lába helyét, és ennyi.

Sánta, mentett kutya, megéri?

Van egy egyszerű válaszom: meg. De kifejtem, persze. Nyilván mindenki egészséges kutyát szeretne, rengeteg oka van ennek, a pénz mellett az is, hogy nem szeretnénk, ha nem szenvedne. Talán már hallottad, hogy a kutyádat nem érdekli, hogy gazdag vagy-e, szép vagy-e, vagy milyen munkád van, csak az a fontos neki, hogy szeresd.

Ugyanez a helyzet a sántasággal (ha nem jár fájdalommal), vagy ha le kell vágni a lábát, ha megvakul, esetleg nem hall. Elképesztően jól alkalmazkodnak, nem lesz másra szüksége, csak rád, ugyanolyan hálás társ lesz, mint egy egészséges eb. Lehetnek persze korlátai, Benji és Berci sohasem fognak úgy szaladni, mint azon társaik, akiknek négy egészséges lába van. Hosszabb sétáknál gyakrabban kell velük pihenni, de ez nem tartja vissza őket attól, hogy keressék az új kalandokat, új szagokat, felfedezéseket. Bercit például minden érdekli, és mindig menne újabb és újabb helyekre.

Az anyagiak mellett persze nem lehet elmenni, bár egy egészségesnek tűnő kutya is bármikor beteg lehet, az állatorvos pedig nem egy olcsó mulatság még a kisebb kezelések esetén sem, pláne, ha nagyobb a baj. Mi is tudtuk, amikor Benjit mentettük, hogy a lábával még bármikor lehetnek gondok, ami nagyobb kiadást jelenthet.

Mentett kutya
Benji / Kép forrása: Diósi Szilvia

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix