Barion Pixel Kutyafuttató etikett: a városi kutyás terek szabályai – Coloré

Kutyafuttató etikett: a városi kutyás terek szabályai

2023. 02. 06.

Ahogy a közösségben élés minden területén, úgy a kutyatartásnak is megvannak a maga szabályai. A városban kialakított kutyafuttatókra is igaz ez, mutatjuk őket.

Ha városban tartasz kutyát, akkor már biztosan hallottál a kutyafuttatóról. Sajnos, egyre gyakoribb, hogy egyes gazdik nem nagyon néznek utána a városi kutyatartás szabályainak, mielőtt magukhoz vennének a kiskedvencüket. Ez pedig komoly összetűzésekhez, problémákhoz, akár még balesetekhez is vezethet.

Mielőtt kutyát – vagy bármilyen más állatot – veszel magadhoz, olvass utána néhány alapvető dolognak. Ilyen a nevelése, az etetése, és természetesen a viselkedés a kutyafuttatóban, ugyanis az nem a te udvarod, nem te hozod a szabályokat, a többi ott lévő ebet pedig nem biztos, hogy ismered, így az alapvető szabályokat be kell tartanod.

Írott szabályok a kutyafuttatóban

Minden futtatónak a kapuján vagy annak a közelében elhelyeztek egy táblát, amit olvass el. Ezen olyan szabályok vannak, amiknek a betartása kötelező. Többek között, hogy szedd össze a kedvenced után a kakit, ne vigyél be tüzelő szukát, és hasonlók.

A kutyapiszok feltakarítása természetes kellene, hogy legyen, de sok gazdi nem teszi ezt meg, nemcsak a futtatóban, hanem az utcán, a parkokban sem. Nyilván nem ez a világ legszívderítőbb feladata, de nem is nagy fáradtság, így leginkább csak lustaságból, nem odafigyelésből történnek ezek az esetek. (Bár az is igaz, hogy a legtöbb futtató nincs kivilágítva, így sötétedés után embert próbáló feladat lehet feltakarítani az eb után, a mobiltelefon lámpája nélkül szinte lehetetlen.)

kutyafuttató
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mindig kérdezz

Amikor először mész a kutyafuttatóba, vagy úgy látod, hogy más, ismeretlen gazdi és eb használja, mindig kérdezd meg, hogy bemehettek-e. Egyes háziállatok félhetnek egymástól, agresszívak lehetnek, ezért sosem szabad szónélkül benyitnod, és máris belépned.

Ne vedd fel a kutyád

Ez inkább a kistestűt tartó tulajdonosok kedvelt cselekvése, hogy fel-felkapkodják a kutyájukat. Akár azért, mert ettől érzik biztonságban, akár azért, mert meg akarják szeretgetni. Egyiket se csináld, más kutyák ugyanis reagálhatnak rá, jobb esetben csak izgatottak lesznek és ugrálnak, rosszabb esetben támadhatnak is. Ilyenkor pedig őt is akadályozod a védekezésben, és te is megsérülhetsz.

Hagyd a pórázt

Az utcán pórázzal sétáltatunk, azonban a futtatóban, vedd le róla. Ezzel ugyanis akadályozod a mozgását, nem tud azt tenni, amit szeretne. Másrészről balesetveszélyes is, a többi kutya fel akadhat benne, akár a gazdik is.

Ne stoppold a kutyafuttatót

Minden kutyának meg a joga az energiái levezetéséhez, az agresszívaknak is, de más ebeknek és gazdiknak is. Ezért ha a tiéd agresszív, akkor nem a többieknek kell hozzád igazodni, mert úgyse viszik be Fifikét, nehogy szétszedje a másik, hanem neked. Vidd olyan időszakban, amikor kevesen vannak, biztosan találsz olyan időpontot, ami neked is belefér az idődbe, amúgy pedig sétáljatok nagyokat az utcákon.

Ne etess

Más kutyáját kérdés nélkül semmiféleképpen sem etetheted, egy apró jutalomfalatot sem adhatsz. Pláne ne hivatkozz arra, hogy csak egy falat volt, egy allergiás állatnak ugyanis nagyon sokat árthatsz azzal is. Akár hónapok munkáját dobhatja ki miattad a gazdi, ha éppen kizárásos diétán volt a kedvence ételallergia miatt.

Ne vidd be kánikulában

Nyáron a nap közepén nem jó ötlet sétálni, játszani sem. Ilyenkor a kutyák könnyen kaphatnak hőgutát, ami halálos is lehet. Válassz rövidebb sétákat, lehetőleg árnyékosabb helyeken, csak akkor menj, ha muszáj. A kutyaparkot pedig halaszd estére vagy kora reggelre.

Figyelj a labdaőrültekre

Egyes ebek mellett nem lehet labdázni és pont. Néhányuk annyira rákattan a játékokra, hogy elveszi, szétrágja, sőt, még agresszívvá is válhat miközben védelmezi másoktól. Kérdezz, mielőtt játszani kezdesz.

Legyen nálad a póráz

Tartsd magadnál a pórázt. Előfordulhat, hogy gyorsan el kell távolítanod kutyád a parkba látogató kellemetlen vagy agresszív másik miatt. Ha figyelsz, a nyakörv vagy hám is maradhat, hogy könnyebben ki tud húzni őt egy-egy előforduló vitából, ugyanis időként még a legnyugodtabb kutyák is összevesznek a társaikkal. Ilyenkor pedig minél gyorsabban kell cselekedned, nehogy valaki megsérüljön. A legtöbb eb azért nem pankrátor, így ritkák az igazán komoly szituációkat, de tudnod kell kezelni őket.

kutyafuttató
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/csalad/kisallat/kutyafuttato-etikett/