Barion Pixel Veszélyes gyerekjátékok, amiket betiltottak az évek során – vakságot, égési sérüléseket vagy akár mérgezést okoztak kis gazdáiknak – Coloré

Veszélyes gyerekjátékok, amiket betiltottak az évek során – vakságot, égési sérüléseket vagy akár mérgezést okoztak kis gazdáiknak

2023. 05. 28.

Egy játéknak az a dolga, hogy szórakoztasson, edukáljon és mindenek előtt biztonságos is legyen a gyermek számára, ugye? Na ez nem minden esetben valósult meg, az elmúlt évtizedek során egy sor terméket hívtak vissza a gyártóik, mert sérüléseket okoztak a célcsoport körében. Gyereknap alkalmából ezek között szemezgettünk.

Snacktime Cabbage Patch Kid

https://colore.hu/szelavi/kultura/a-90-es-evek-tarsasjatekai/

1996 karácsonyán alighanem sok fa alatt lapult ez az ajándék, a Cabbage Patch Kid nassolós verziója nagy népszerűségnek örvendett, hiszen meg lehetett etetni a hozzá csomagolt műanyag nasikkal. A probléma ott kezdődött, hogy a baba mechanikusan mozgó állkapcsa nem hagyta abba a rágcsálást, amíg el nem fogyasztotta az „ételt”, és nem zavarta, ha épp egy gyerekujj került a közelébe. Nem egy sérülést okozott óvatlan gazdáinak, és az ujjakon kívül a gyerekek frizurája sem volt biztonságban tőle. A Mattel 1997-ben aztán be is tiltotta.

Sky Dancers

Az azonos nevű animációs sorozaton alapuló babák nagy népszerűségnek örvendtek a kilencvenes évek közepén, a repkedő tündérekért odavoltak a kislányok. A játékokat egy madzag segítségével kellett felhúzni, amelyet elengedve a habszivacs szárnyakkal rendelkező babák helikopterhez hasonlatos módon a magasba emelkedtek a talapzatról. Irányítani viszont nem igen lehetett őket, így repültek, amerre csak tudtak, és legalább száz esetben sérülést okoztak a gyerekeknek. Volt, akit részlegesen megvakítottak vagy épp a fogukat ütötték ki, mások sebeit csak kórházi körülmények között, néhány öltéssel lehetett csak orvosolni. 2000 nyarán a gyártó Galoob vissza is hívta a polcokról a veszélyes tündéreket.

CSI Ujjlenyomat-vizsgáló készlet

gyerekjáték
Forrás: Twitter

Nemcsak a felnőttek szeretik a bűnügyi témájú sorozatokat, a gyerekek is szívesen játszanak nyomozósdit, ezen felbuzdulva dobta piacra a Planet Toys a kétezres években CSI Fingerprint Examination Kit névre hallgató játékát. A készletben az igazi ujjlenyomat-vizsgálókra hajazó készülék volt, és járt mellé néhány fiola, csipesz, UV-lámpa is, valamint egy por, amibe a gyerekek belenyomhatták ujjaikat. Igen ám, de erről a porról kiderült, hogy 7%-nyi azbesztet tartalmaz, ami elegendő mennyiség ahhoz, hogy évekkel, vagy akár évtizedekkel később tüdőrákot okozzon. Bár a gyártó tagadta az anyag jelenlétét a játékban, a vizsgálatok kimutatták a dózist, a cég pedig nemsokára csődbe is ment.

Görkorcsolyás Barbie

A Barbie-baba a világ legismertebb játéka, de még ő sem kerülhette el botrányt. Az 1991-ben piacra dobott Rollerblade Barbie a tengerpartok menő görkoris lányait és fiúit formálta meg, és villogó korcsolyáiról volt híres. Az alapvetően ártalmatlan LED-lámpák villanása azonban egy csapásra veszélyessé vált, amikor a lábbelit végighúzták közben egy sima felületen, mivel a súrlódás következtében konkrét szikrák pattantak ki belőle. Szülők tucatjai fejezték ki aziránti aggodalmukat, hogy a gyermekük esetleg megégetheti magát a játékkal, mi több, mások attól is tartottak, hogy akár tűz is keletkezhet egy óvatlan pillanatban. Nem csoda, hogy a Mattel leállította a gyártást és visszahívta a kollekciót, mielőtt bárkinek baja esett volna. A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készülő Barbie-filmben azonban megcsodálhatjuk majd az egykori babák szettjét, életnagyságban.

Easy-Bake Oven

Emlékeztek, mennyire szerettünk annak idején éttermeset játszani, még mielőtt megtanultunk volna igazából is főzni? Nem kellett aggódnunk, hogy megvágjuk a kezünket a műanyag paradicsomok szeletelésekor, vagy megégetjük ujjainkat, amikor kivesszük az elkészült műanyag tortát a sütőből. Legalábbis nekünk nem, az amerikai gyerekek kis részének volt oka aggodalomra. 2006 májusában ugyanis a Hasbro egy sor panasszal találta szembe magát az Easy-Bake Oven névre hallgató játék tűzhely új változatának piacra dobása után, becsípett gyerekkezek, másod- és harmadfokú égési sérülések szerepeltek a bejelentésekben. Sőt, egy ötéves kislánynak amputálni kellett az egyik ujját, annyira súlyosan megégette azt a tűzhellyel. A Hasbro közel egymillió játékot hívott vissza a katasztrófasorozat után.

Atomenergia Laboratórium

veszélyes gyerekjáték
Mit árthat egy kis urán, nem? Forrás: thebulletin.org

Azt hihetnénk, hogy ez valami vicc, de nem. Az AC Gilbert Company 1950-ben jelentette meg a Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory-t, amelynek segítségével kis atomtudósnak érezhette magát bármely gyerek. A szett kitalálója, Alfred Cartlon Gilbert célja ezzel az volt, hogy a kémiai reakciókkal játszva a gyerekek ihletet kapjanak és tudományos pályára lépjenek a későbbiekben. Persze, az alapötlet nem volt rossz, de egy évvel később el kellett tüntetni a polcokról a készletet, mivel uránt tartalmazott, ami ugyebár radioaktív kémiai elem, és nem igazán jó vele csak úgy játszani. Szerencsére nem okozott nagy kárt a játék, mivel nem volt túl népszerű, körülbelül ötezret sikerült eladni belőle.

Aqua Dots vízgyöngyök

A mai napig népszerűek azok a kreativitásra ösztönző játékszettek, amelyek kis bogyókból, gyöngyökből állnak, és különféle ékszereket, kulcstartókat, mintákat lehet velük készíteni, mindössze vizet kell permetezni az alkotásokra, hogy azok megszilárduljanak. Magic Beads, Water Beads, Beados, Pixos és még egy rakás másik néven futottak/futnak és egészségre ártalmatlanok, egyik fajtájuk viszont számos problémát okozott. A Spin Master cég által gyártott Aqua Dots-ról 2007-ben derült ki, hogy a gyöngyök előállítása során használt egyik olcsó vegyi anyag GHB-t tartalmazott. Ezt a szerves vegyületet az utóbbi évtizedekben Gina nevezetű partidrogként ismerheti az is, aki nincs otthon a kémiában, így aztán rögtön megértjük az eset súlyosságát. Amerikából és Ausztráliából is érkeztek bejelentések, miszerint számos gyermeket kórházba kellett szállítani, miután lenyeltek ilyen vízgyöngyöket, volt, amelyikük kómába is esett és agykárosodást szenvedtek. A céget egymillió dollárra büntették meg, bírósági tárgyalás is lett az ügyből.

Forrás: Ellas List, Eighties Kids

/csalad/gyerek/veszelyes-gyerekjatekok-amiket-betiltottak/