Barion Pixel Saját depressziójából merít erőt Naomi Osaka, aki egy egész generációnak segítene meditációival – Coloré

Saját depressziójából merít erőt Naomi Osaka, aki egy egész generációnak segítene meditációival

2023. 05. 11.

Saját tapasztalatai és a kisbabája iránt érzett felelősség is arra ösztökélték a négyszeres Grand Slam-győztes Naomi Osakát, hogy élére álljon a gyerekek mentális egészségéért folytatott kampánynak: a teniszcsillag különböző korosztályoknak készített meditációi átsegíthetik a kicsiket a lelkileg megterhelő időszakokon.

Nem csak elképesztő teljesítményüknek köszönhetően tekintünk hősként a sportolókra: olykor társadalmi felelősségvállalásuk miatt emelünk kalapot a nagyságuk előtt. Roger FedererChristiano Ronaldo és Venus Williams után a fiatal teniszcsillag, Naomi Osaka is beállt a jótékonykodó sportolók közé: a (már korábban is) a mentális egészség mellett kardoskodó tehetség meditációkkal segíti a gyerekek lelki kiteljesedését. 

Mentális egészség: elborzasztó adatok

Mindössze két éve annak, hogy Naomi Osaka óriási médiafelhajtás közepette visszalépett a francia nyílt teniszbajnokságtól, mivel a Roland Garros szervezői (a szerződésére hivatkozva) kényszeríteni akarták a sajtótájékoztatókon való megjelenésre. A 2018 óta depressziójáról és szorongásáról nyíltan beszélő, fiatal sportoló ugyan a meccsek után „lenyilatkozta” a kötelező köröket”, később  Twitter-fiókján jelentette be, hogy a továbbiakban nem kíván a sajtó képviselőivel beszélni, mivel azok több ízben olyan kérdésekkel bombázták, amelyek kellemetlenül érintették, s növelték szorongásos tüneteit. A bajnokság vezetősége végül 15 ezer dolláros büntetéssel sújtotta az „engedetlen” teniszezőt, aki – mentális egészségére hivatkozva – később Wimbledonban sem indult el, és csak a tokiói olimpián tért vissza a versenyzéshez. 

Az események fényében nem meglepő, hogy jelenleg várandós Osaka a mai napig foglalkozik a saját, és a gyermekek általános lelki jólétével. Szükség is van erre manapság: a CDC nemrég közzétett kutatása szerint a középiskolás tanulók 44 százaléka számolt már be tartós szomorúságról vagy reményvesztettségről az Egyesült Államokban, és csaknem minden harmadik középiskolás lány azt mondja, hogy fontolóra vette már az öngyilkosságot. (Ez 60%-os növekedést jelent az elmúlt évtized adataihoz képest.)

Naomi Osaka, meditáció
Naomi Osaka 2018 óta küzd szorongással és depresszióval Kép forrása: Osaka Presley/Getty Images

Hazánkban legutoljára a koronavírus-járvány kapcsán készült átfogó felmérés a gyerekek mentális egészségéről: a Publicus Intézet ezerfős kutatásában megkérdezett szülők fele érezte úgy, hogy romlott gyermeke mentális egészsége a járvány alatt. A felmérés kimutatta, hogy leginkább a kamaszokat érintette érzékenyen a helyzet: a 11-18 éves fiatalok szüleinek 55%-a tapasztalt alvászavart és befelé fordulást gyermeke részéről, s 25%-uk számolt be arról, hogy gyermeke az átlagosnál könnyebben dühbe gurult

Osaka tehát nem csak saját története okán nyúlt bele a darázsfészekbe (a mentális egészség fontosságáról szóló ügy kapcsán egyébként olyan sportolók álltak ki mellette, mint Lewis Hamilton vagy Usain Bolt): az adatok szerint globális szinten is érdemes foglalkozni a gyerekek lelki jólétével. 

Naomi Osaka és a meditáció

„Mint aki maga is szorongástól szenved, azt mondhatom, megnyugtató, hogy létezik egy olyan napi rutin, amely segít megküzdeni a démonaimmal” – mesélte a meditációk kapcsán a Vogue-nak Naomi Osaka. 

A teniszező a Modern Health csapatával, bizonyítékokon alapuló technikákra építve dolgozta ki a többrészes, különböző korosztályoknak készült meditációsorozatot. Míg az öt-hétéves gyerekeknek szóló program arra összpontosít, hogy lehetővé tegye a kicsik számára, hogy el- és felismerjék az érzéseiket, addig a nyolc-tizenegy évesek meditációja abban van a segítségükre, hogy elsajátíthassák az együttérzés képességét. A kilenc- és idősebb korosztálynak szánt anyagokban pedig igyekeznek olyan stabil alapot elhinteni a gyerekekben, amellyel bátran nekivághatnak az előttük álló kihívásoknak. 

A gyermekpszichológusokból álló csapat „nyílt-végű nyelvezetet” alkalmazott a szövegekben: ez lehetővé teszi a fiataloknak, hogy megválasszák, pontosan hogy kívánják gyakorolni az elmélyedést, továbbá olyan kijelentésekkel fűszerezték meg, amelyek pozitív szokások kialakítására ösztönzik a gyerekeket.

Osaka és csapatának elgondolása több okból kifolyólag is telitalálat: a meditáció ugyanis bizonyítottan hatékonyan működik a szorongás leküzdésében, mi több, egy tavalyi kutatás szerint ugyanolyan jól képes csökkenteni annak tüneteit, mint a gyógyszeres kezelés. Ez azért lehetséges, mert a meditáció mély relaxációs állapotot és nyugodt elmét eredményezhet, ennek következményeképp megszűnhetnek a zavaros gondolatok, amelyek zsúfolttá teszik az elmét és stresszt okoznak. 

„Nemcsak a minőségi beavatkozásokra kell összpontosítanunk, hanem a prevenciós erőfeszítésekre is, amelyek elősegítik az otthoni, iskolai és a világ minden táján előforduló stresszkezelési készségek kialakítását” – nyilatkozta a metódussal kapcsolatban a Modern Health csapatának vezetője, Dr. Sharon Adusei gyermekpszichológus. 

Ugyan a teniszcsillag főképp saját tapasztalatai miatt lett a téma arca, nem tagadja, hogy terhessége, s a kisbabája iránt érzett felelősség is sokat nyomott a latban. „A tudat, hogy én leszek a felelős egy gyermek mentális jólétének segítéséért és irányításáért, felnyitotta a szemem a mai gyerekek nehézségeire, egyúttal viszont azokra az eszközökre is, amelyekkel átsegíthetjük őket a nehéz időszakokon” – nyilatkozta a sportoló. 

„Fiatalabb koromban ijesztő volt számomra segítséget kérni, ezért szeretném, ha a mai gyerekek tisztában lennének azzal, hogy ez teljesen rendben van – tette még hozzá. – A gyerekeknek egyébként is rengeteg dologgal kell megküzdeniük, s sokszor nem is tudják, hogyan fejezzék ki magukat, amikor segítségre, vagy némi megnyugtatásra van szükségük. Bízom benne, hogy a meditációkkal segíthetünk ezen.”

Borítókép forrása: Jun Sato/Getty Images
Források: Vogue.comPeople.com