Barion Pixel Durva statisztikák – ezért történik a legtöbb lövöldözés gyerekek között – Coloré

Durva statisztikák – ezért történik a legtöbb lövöldözés gyerekek között

2023. 07. 05.

A legtöbb véletlen lövöldözés gyermekek körében a töltött és nem elzárt fegyverek miatt következik be – állapítja meg egy új amerikai tanulmány.

Lövöldözés gyerekek között

Az Egyesült Államokban készítettek egy tanulmányt a gyerekek körében történt lövöldözésekről. Eszerint a legtöbb gyerek, akik véletlenül lövöldözésben halnak meg, otthon a pisztollyal játszanak, vagy összetévesztik őket játékokkal. A kutatás arra jutott, hogy a lövöldözéseknél használt fegyverek több mint 90 százaléka nem volt elzárva és meg volt töltve.

Az Injury Epidemiology tudományos folyóiratban hétfőn publikált tanulmány közel egy évtizeden át vizsgálta azokat az eseteket, amikor 15 év alatti gyermekek véletlenül öngyilkosságot követtek el vagy egy másik gyermekkel végeztek a fegyverekkel. A legtöbb lövöldözés az áldozat otthonában történt, ahol 10 esetből 8-nál egy idősebb hozzátartozóé volt a fegyver. A kutatók azt is megállapították, hogy az esetek több mint 40 százalékában ezek a nem szándékos halálesetek 2-4 éves gyerekek között történtek.

Érdemes megpróbálni rájönni, hogyan ösztönözzük a szülőket a biztonságos tárolásra. Mert így előzhetjük meg ezeket a haláleseteket. Mert ezek megelőzhető halálesetek: távol tarthatjuk a fegyvereket a kisgyermekek és az idősebb gyermekek kezéből

– mondja a tanulmány vezető szerzője.

lövöldözés
Kép forrása: Ekaterina Rekina / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Az Egyesült Államokban a fegyverek jelentik a gyermekek és a tizenévesek vezető halálozási okát. Minden egyes gyermekre, aki fegyveres erőszak következtében hal meg, kettőnél több olyan jut, akiket a sürgősségi osztályon kezelnek fegyver okozta sérülés miatt.

Játék közben

Az idősebb, 10 és 14 év közötti gyerekek esetében a lövöldözők közel egyharmada volt az áldozatok barátja. A sérülések akkor fordulhattak elő, ha a gyerekek tévedésből meghúzták a ravaszt, vagy játék közben azt hitték, hogy a fegyver nincs megtöltve.

A kutatás arra is kitért, hogy a lőfegyver miatt történt halálozások legtöbbje önkezű volt. Ez különösen igaz az 5 év alatti gyerekekre, akik 10 esetből 8-ban véletlenül agyonlőtték magukat. Valamint megállapították, hogy a lövöldözők több mint 92 százaléka és az áldozatok 80 százaléka fiú volt. Bár a kutatók nem biztosak abban, hogy mi okozza a nemek közötti különbséget a fegyveres halálozások körében, egyes szakértők ezt a társadalmi elvárásoknak és a férfiakra vonatkozó nemi normáknak tulajdonítják.

Magyarországon szerencsére ritkán fordulnak elő lövöldözések gyerekek körében, de azért nem példanélküli. Nagyon kell figyelni arra, hogy a lőfegyvereket megfelelő tárolják, ahhoz a gyerekek ne férhessenek hozzá, ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyt jelent rájuk nézve.

Forrás: CNN

Borítókép forrása: 7713Photography / iStock / Getty Images Plus / Getty Images