Barion Pixel Így vedd rá a gyereked, hogy elmondja, mi történt az iskolában – Coloré

Így vedd rá a gyereked, hogy elmondja, mi történt az iskolában

2022. 01. 13.

A legtöbb szülő arra a kérdésre, hogy „Mi volt ma a suliban?” a rettegett választ kapja: „Semmi”. Mégiscsak tudnunk kellene pedig, mi történt a gyerekkel azokban az órákban, amikor nem volt velünk, ugye? Szerencsére néhány jól bevált praktika segítségével kiszedhetjük belőlük a lényeget.

Az első egy szuperegyszerű trükk: etesd meg, mielőtt kérdezgetni kezdenéd. A napi történések megosztása erőfeszítést jelent a gyereknek, ami sokkal egyszerűbben meg, ha megkapja az „üzemanyagot” hozzá. Adj neki például müzliszeletet vagy egy finom húsos szendvicset 20-30 perccel azelőtt, hogy kérdezgetni kezdenéd, sokkal jobb lesz az eredmény.

Gondold át az időzítést

Amikor találkoztok, égsz a kíváncsiságtól, milyen volt a napja, de talán nem ez a legjobb időpont az érdeklődésre. Sok gyerek a kocsiban nyílik meg, vagy akkor, amikor apró-cseprő ügyeket intéztek együtt, például bevásároltok, mások pedig lefekvés előtt, az ágyban beszélnek arról, ami a legjobban foglalkoztatja őket.

Sokat segít a közös játék, a sportolás, vagy a közös séta, esetleg egy finom sütivel vagy forró csokival a végén. Minden nap nem fér bele, de időnként ezt is érdemes bevetni.

gyerek, társalgás, kérdés, szülő
Némelyik gyerekkel könnyebb este beszélgetni / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Használd az információt, amit már tudsz

Szedj össze és tarts fejben minden információt a gyerekről. Nézd át az órarendjét, olvasd el a suliban, mi volt az ebéd, és beszélgess néha a tanáraival és az osztálytársaival. Biztosan könnyen indul a társalgás, ha egészen konkrét dolgokra is rákérdezel: „Tomi meg volt fázva a múlt héten. Ma már volt suliban? Nem maradt le a fociedzésről? Tud majd játszani vasárnap?”

Az is segít, ha nyitott végű kérdéseket teszel fel. Tele van velük az internet, könnyen megtalálod azt, ami a leginkább a te gyerekedhez illik, csak néhány példát sorolok fel.

„Mi volt a legjobb a mai napodban?”

„Történt valami vicces az osztályban? Mi volt az?”

„Csináltál ma valami újat?”

„Amikor én hetedikes voltam, suli után mindig megálltunk focizni a barátaimmal. Ti is csináltok ilyesmit?”

Ne kezdj el tanácsokat osztogatni

Nem ez a dolgod, nem ezért osztotta meg veled a gyereked az információkat. Valódi figyelmet és érdeklődést kell mutatnod. Ha tanácsra lesz szüksége, majd kér. Hagyj neki teret, hogy elmondja, mi történt, és az érzéseiről beszéljen. Nagyon figyelj viszont, és mindenképpen avatkozz be, ha például iskolai zaklatásról van szó.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix