Mit tegyünk, ha finnyás a baba?

2021. 06. 06.

Gyakori nehézség a kicsiknél, hogy nem akarnak mindent megenni, amit mi eléjük rakunk – vagy épp semmit.

Amíg kizárólag anyatejet és/vagy tápszert fogyaszt a babánk, addig nem igazán van lehetősége válogatni, így az sem derül ki, hogy finnyás-e vagy sem. A hozzátáplálás elkezdésén a kicsi négy-hat hónapos korától kezdve érdemes elgondolkozni, méghozzá akkor, amikor bizonyos jeleket felfedezni vélünk. Ezek lehetnek például a baba nyelvkilökő reflexének eltűnése, kíváncsisága az ételek iránt, vagy az, hogy már felül és tartja is a fejét magától. 

finnyás baba
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha válogatós

A hozzátáplálás folyamata alatt érdemes bizonyos időközök elteltével új ételt bemutatni a kicsinek, főleg amiatt, hogy kiderüljön, allergiás-e valamelyikre. Ezek között pedig lesznek olyanok, amiket imádni fog, megint másokat pedig kevésbé, és talán már az első kóstolásnál fintorgással fog rájuk válaszolni. Semmi baj, az ízlés változó, gondoljunk csak bele – gyerekkorunkban rengetegen utáltuk a sóskát és a spenótot, ma pedig már jól elkészítve szívesen fogyasztjuk őket. Így nem kell nekiállni győzködni, túlreagálni, könyörögni, hanem tálaljunk nyugodtan tovább a megszokott terv szerint, hiszen fordulni fog a kocka.

Ha keveset eszik

Nem kell megijednünk akkor sem, ha azt látjuk, hogy a babánk sokszor csak piszkálja, amit elé raktunk. Mivel egyik kicsinek sem állandó az étvágya, ezért inkább arra kell, hogy figyeljünk, hogy változatos étrendet adjunk neki, hogy gyarapodjon a súlya, magassága és persze arra, hogy boldog legyen. Ha ezek megvannak, már nem is tűnik olyan eget rengető problémának, ha nem fogy el az az adag, amit mi jónak láttunk.

Ha mindenre nem a válasz

Igazán aggasztó tud lenni, hogy bármilyen ételt kínálunk a gyermekünknek, mindenre elutasítás a válasz. Ekkor jönnek az alkudozások, a játékok, a figyelemelterelés, ami rövidtávon hatásos lehet, hosszútávon viszont igencsak fárasztó. Ezért apelláljunk inkább az éhségre, hiszen az tényleg nagy úr. Szedjünk ki egy kis adagot a tányérra vacsorakor, egyetek együtt mindannyian – a babát és a nagyobb gyerkőcöt is érdekelni fogja, mit csinálnak a többiek.

Fontos, hogy ne erőltessük a dolgokat, mert csak harc lesz a vége, és a cél az ételek megszerettetése – ez pedig erőszakkal nem megy. Ha nagyon nehéz a helyzet, kérjünk tanácsot a védőnőtől, aki hasonló esetek ezreivel találkozhatott már hivatása során.