Megörökített pillanatok – Segítség az újszülött fotózáshoz

2022. 01. 09.

A pillanatokat megélni kell, utána már nem marad más csak az emlékezés és/vagy a fotók nézegetése. Az újszülött fotózásra így készülj!

Kétségtelenül sokkal jobb és könnyebb helyzetben vagyunk most, ami az adott pillanatok megörökítését illeti: ma már mindenki kezében ott a lehetőség, hogy okostelefonjával fotókat vagy videókat készítsen. Ennek ellenére mégis igényünk van a profik által készített fényképekre. Képzett szakemberek állnak rendelkezésünkre az újszülött fotózáshoz.

Kreatív fotó újszülöttről
A fantáziától függ, hogy mit jelenítenek meg a fotók / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A gömbölyödő babapocakot bárki lencsevégre tudja kapni, azonban egész más eredmény születik, ha ismerjük annak a módját. Sokan azonban az újszülött fotózás során szeretnének csodás alkotásokat viszont látni. Egy néhány napos babáról szó szerint művészi fotók készülhetnek, ha megfelelő kezekbe kerül a fényképezőgép és a kisbaba.

Az újszülött fotózás rejtelmei

Minél nagyobb egy csecsemő, annál érdeklődőbb a világra, ami nemcsak természetes és jó is, csakhogy nem fényképezés közben. Éppen ezért van néhány tényező, amelyet már kismamaként érdemes átgondolni, ha szeretnél babádról ötletes és minőségi fotósorozatot.

Időzítés

A „Mikor?” kérdésre több válasz adható:

  • legjobb időszak az újszülött fotózására a születés utáni első két hét. Ebben a korban ugyanis még jóformán csak alszanak a babák, így a munka is könnyebb velük. Ez azt is jelenti, hogy sokkal jobb koreográfiákba lehet a békésen szundizó csecsemőket beállítani és még a magzati pózt sem felejtik el ennyi idő alatt. A különféle ruhadarabokkal, dekorációval nagyon bájos képek születhetnek,
  • a profi fotósok tapasztalata szerint legideálisabb időpont az újszülöttek fotózásához a reggeli, délelőtti órák. Nagyobb az esély arra, hogy az átöltöztetéskor még ébren lévő kisbabák azután elszenderednek és könnyebb velük a munka.

Fel kell készülni, hogy időigényes munkafolyamatról van szó: nemcsak a fotós munkáját kell beleszámolni, hanem az öltöztetést, a dekorációk cseréjét, valamint a kicsi felmerülő igényeinek kielégítését is.

Ötletek és megvalósítás

A már nem egyszer hasonló fotózást megvalósító szakember tarsolyában bizonyára többféle ötlet is van, és számolni kell azzal, hogy ebbe a szülőknek is van beleszólása, így az igények összehangolására kell törekedni. Az újszülött babák fotózásakor több témát is meg lehet jeleníteni, de érdemes azt a lehető leginkább átgondolni. Amennyiben a csemete is „partner” ebben, úgy könnyebb a megvalósítás, de mindenképp az újszülött igényeihez szükséges igazodni.

Kiegészítők, dekorációs elemek

A képzett fotós nemcsak ötletekkel, de kellékekkel is fel van szerelkezve, azonban a szülők is belevihetnek egyedi elképzeléseket. Ezeket érdemes előre egyeztetni annak érdekében, hogy minden kellék adott legyen, amikor a fotózásra sor kerül.

Kislány baba fotózása
Az egy- vagy kéthetes újszülöttekkel a legkönnyebb dolgozni / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Helyszín megválasztása

Van, akinek biztonságot és komfortérzetet ad, ha az újszülött fotózásához házhoz érkezik a szakember, amely a kisbaba és eleve a család szempontjából kényelmesebb is, azonban sok előkészülettel jár a helyiség stúdióvá alakítása és még így sem biztos, hogy tökéletes feltételek alakíthatók ki a munkához. Az otthoni fotózásnak tehát megvan az előnye, de ugyanakkora hátrányokkal is kell számolni. A nemrég szült kismama és csecsemő számára ráadásul nem feltétlenül jó, hogy felbolygatják az otthon nyugalmát.

A profi fotósok stúdiója jól felszerelt. Aki pedig újszülött és kisgyermekek fotózására specializálódott, valószínűleg a műterme is igazodik ahhoz, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a baba és a mama számára is. A fotóműhelyben ráadásul minden adott és tökéletesen illeszkedik ahhoz, hogy a legprofibb képek készüljenek.

Bármelyik helyszínt választjuk, mindenképp biztosítani kell a helyiség bababarát hőmérsékletét, amely ideálisan 23 fokot jelent. Már a munka megkezdése előtt szükséges a teret felmelegíteni.

A képek elkészítése a lényeg, de még fontosabb, hogy az ilyen alkalom ne borítsa fel az újszülött életét és kellemes élmény maradjon meg a család számára is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix