Barion Pixel Meglepő és érdekes tények az újszülöttekről – Coloré

Meglepő és érdekes tények az újszülöttekről

2021. 08. 22.

A kisbabák csodás teremtmények, boldogságot hoznak újszülöttként a család életébe, és az újdonsült szülők igyekeznek mindent megtanulni róluk, még azelőtt, hogy megszületnének.

Mi most olyan dolgokat hoztunk az újszülöttekről, amiket nem biztos, hogy mindenki tud.

Bennük van a „boogie”

Kutatások szerint a baba egyik veleszületett érzéke a ritmusérzék, és bár még egy darabig nem tudnak bemutatni táncmozdulatokat, az ütemes zenére, hangokra mindig reagálnak. Sőt, néha sokkal érdekesebbnek találják a zenét, mint az emberi beszédet.

Természetes úszók

A méhben eltöltött hónapok során egyfajta reflex alakul ki náluk, melyet a születésük után is láthatunk egy ideig. Amikor vizes környezetbe kerülnek, lelassul a szívverésük és önkéntelenül visszatartják a levegőt. Még ennél is érdekesebb azon képességük, melynek köszönhetően egyszerre tudnak lélegezni és nyelni, ezt féléves koruk környékén vesztik el, amikor gégéjük lejjebb ereszkedik a torokban – ez viszont a beszédképességhez szükséges.

Mi van odabent?

Születésükkor háromszáz csontjuk van, ami kilencvennéggyel több, mint a felnőtteké. Ezek a fejlődés során összeforrnak, így lesz belőlük kevesebb idővel. Ami a gyomrukat illeti, az újszülötteké körülbelül akkora, mint egy dió, nem csoda hát, hogy olyan gyakran kell őket etetni. Életük második hetének végére azonban már akkora a gyomruk, mint egy tyúktojás, hiszen testük minden porcikájához hasonlóan hihetetlen gyorsasággal fejlődik.

újszülött baba
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Sírnak – de könnyek nélkül

Három hetes korukig nem gyakran folyik könny az arcocskájukon, ez a képesség csak utána alakul ki. Ha már a sós könnyekről van szó, négy hónapos korukig nem érzik a sós ízt, csak a savanyút és az édeset. Ez a „késedelem” a vesék fejlődéséhez kapcsolódik, mivel a kiválasztásért felelős szerv az említett időszakban kezdi el feldolgozni a nátriumot.

Híres koraszülöttek

A 24. és 37. terhességi hét között megszülető babákat koraszülötteknek hívják, ma az orvostudománynak köszönhetően ez már nem jelent olyan problémát, mint akár néhány évtizede volt, de természetesen így is megelőzendő állapot. A történelem nagyjai között nem egy született a vártnál hamarabb, köztük van például Winston Churchill, Albert Einstein, Isaac Newton és Johannes Kepler is.

Felismerési képesség

Körülbelül féléves koruk táján ismerik fel, hogy minden tárgy és élőlény egyedi, addig – ha igazak a kutatások – ha látnak például egy madarat, majd később egy hasonlót ugyanabból a fajtából, azt gondolják, hogy ugyanazt a madarat pillantották meg ismét.