Barion Pixel Para a baba öltöztetése körül – Mit adjak a kisbabámra a kánikulában? – Coloré

Para a baba öltöztetése körül – Mit adjak a kisbabámra a kánikulában?

2022. 08. 20.

Elsőgyermekes anyukaként rendkívül sok a kérdőjel a kismamák fejében: eszik-e eleget a baba, miért nem alszik éjjel, rendesen fejlődik-e.… A felsoroltakon kívül általában kardinális kérdés az öltöztetés is, különösen akkor, ha kánikulában érkezett meg a családba a csöppség.

A baba öltöztetése – Kihívások

Friss kisbabás szülőként (az alvásmegvonáson kívül) talán a baba öltöztetése az egyik legnagyobb kihívás, különösen azokban a hónapokban, amikor szélsőségesek a körülmények, így például nyáron vagy télen. Furcsamód a két évszak közül inkább a nyár aggasztja a szülőket, hiszen, ha ekkor túlöltöztetjük a picit, az kiütésekhez és keservesen síró csecsemőhöz vezethet, ha viszont alulöltöztetjük, leégést vagy hőgutát kockáztathatunk. 

baba öltöztetés, kisbaba, nyár
A baba öltöztetését sem érdemes túlgondolkodniKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Öltöztetés a négy fal között

Ha a kisbabával a négy fal között tartózkodunk, érdemes a kánikulában olyan ruházatot választani neki, amely felszívja az izzadtságot: bő szabású, jól szellőző, könnyű pamutból készült anyagokban gondolkodjunk nappal és éjszaka is. Aranyszabály, hogy kánikulában ne adjunk rá olyasmit, amit mi sem vennénk fel szívesen, sőt, a tapasztaltabbak szerint úgy érdemes felöltöztetni ilyenkor a picit, ahogy saját magunk öltözünk.

Ha igazán elviselhetetlen a lakásban a hőség, érdemes a régi módszerre támaszkodni: húzzunk a csecsemőre „csak” egy pelenkát, és fedjük el a testét egy vékony lepedővel! Ha érezzük, hogy a pici izzad, vízzel mosogassuk le a végtagjait, vagy egy nedves textilpelenkával borogassuk azokat. 

A baba öltöztetése a szabadban

Más a helyzet kint, hiszen ilyenkor nemcsak a hőtől, hanem a napsugárzástól is védenünk kell a kisbabát. A „nagykönyv szerint” 10 és 15 óra között ne tartózkodjunk csecsemővel a szabadban, de az élet gyakran átírja a forgatókönyvet. Ilyenkor fontos, hogy folyamatos árnyékot biztosítsunk számára: a babakocsi ernyőjének használata alap, emellett ügyeljünk arra, hogy ne a tűző napon közlekedjünk a kicsivel. Ha utóbbi elkerülhetetlen, minimum 50+ faktoros, babák számára kifejlesztett naptejjel kenjük be a testét. 


Ebben az esetben egyébként érdemes olyan, világos ruhákban gondolkodni, amelyek a gyermek teljes testét lefedik, azaz hosszú nadrágot és hosszú ujjú bodyt válasszunk, kiegészítve egy helyes sapkával, amely szintén a fényvédelmet szolgálja. 

baba öltöztetés, kisbaba, nyár
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A szabadban fordítsunk figyelmet a gyermek közvetlen környezetére is! Ha babakocsiban vagy hordozóban szállítjuk a picit, vegyük ki abból rendszeresen, hogy elkerüljük a hőgutát: árulkodó jel lehet ilyenkor, ha a baba kipirul. Ugyanígy hatékony lehet, ha a kinti sétához bekészítünk egy spricnit, s messziről körbespricceljük a csecsemő környezetét, ezzel elviselhetőbbé téve számára az utazást. 

Árnyékoló és hidratálás

Érdemes nyárra beszerezni egy árnyékolót vagy ernyőt a babakocsihoz, hogy kivédjük a már említett, káros napsugarak hatását. Nem mindegy az sem, hogy a hőségben milyen babahordozót használunk, mivel annak váza könnyen felforrósodhat: vásárláskor figyeljünk ezekre a részletekre! 

Mivel a kicsik hőháztartása közel sem olyan pontosan működik, mint a felnőtteké (nehezen szabályozzák saját hőmérsékletüket) ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk magára a csecsemőt levegőtlen szobában vagy autóban, hiszen még néhány perc is rendkívül veszélyes lehet számára. 

Gyermekünknél valószínűleg senki sem tudja jobban jelezni, ha valami nem stimmel: ha szemmel láthatóan diszkomfortja van, ingerlékeny, száraz a bőre, nincs étvágya, esetleg kevesebb a vizelete, gondoljunk a hidratálásra! Az újszülöttek a tejből nyerik ki a szükséges folyadékmennyiséget, legyen szó anyatejről vagy tápszerről, így kánikulában fokozottan érdemes a szoptatásra és az elfogyasztott tejmennyiségre odafigyelni, hogy a baba és a mama is élvezhesse a nyár örömeit.  

Ez is érdekelhet

Anyatej vs. tápszer: más a súlygyarapodás anyatejes és tápszeres babák esetében?

A csecsemők legtermészetesebb táplálási módja az anyatejjel való szoptatás. A súlygyarapodás fontos adatokat közvetít a csecsemők fejlődéséről, és arról is, hogy van-e elegendő tej. Ha kevés, vagy egyáltalán nincs, a teljes értékű táplálását a tápszer jelenti. A tápszer mégsem anyatej, így felvetődött a kérdés: mennyiben befolyásolja a csecsemők fejlődését, hogy mivel etetjük?

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITT és ITT