Barion Pixel Anyatej vs. tápszer: más a súlygyarapodás anyatejes és tápszeres babák esetében? – Coloré

Anyatej vs. tápszer: más a súlygyarapodás anyatejes és tápszeres babák esetében?

2022. 04. 23.

A legtermészetesebb a babák anyatejes táplálása, de van, hogy tápszerhez kell nyúlni. A más táplálék a súlygyarapodásban is más adatokat mutat?

A csecsemők legtermészetesebb táplálási módja az anyatejjel való szoptatás. A súlygyarapodás fontos adatokat közvetít a csecsemők fejlődéséről, és arról is, hogy van-e elegendő tej. Ha kevés, vagy egyáltalán nincs, a teljes értékű táplálását a tápszer jelenti. A tápszer mégsem anyatej, így felvetődött bennem az a kérdés, hogy vajon a csecsemők fejlődését is befolyásolja az, hogy mivel etetjük?

Anyatej
Az első fél évben nincs másra szüksége a csecsemőnek az anyatejen kívül / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Két kislány édesanyjaként én a tápszeres babák táborát gyarapítom. Genetikai adottságok miatt a szervezetem nem volt képes ellátni egyik babámat sem elegendő anyatejjel, így elég korán (egy hónaposként) kénytelen voltam teljesen átállni a tápszer adagolására. Mindig irigykedtem azokra, akik úgy tudták gondozni gyermeküket, ahogy azt a természet megalkotta. Első gyermekemmel selejtnek éreztem magamat amiatt, hogy mesterséges megoldáshoz kellett nyúlnom. Eltelt tizenkét év és nemrégiben életet adtam második kislányomnak. Na, majd most! Most lesz tej és ameddig csak lehetséges szoptatni fogom. A terv tehát megvolt, de az a fránya genetika. Foghattam én arra, hogy nagyobb csemetém születése után a kórházban cumisüvegből megetették és azért nem akart szopni, mert már jóllakott. De most, hogy a másik babámmal is pont ugyanúgy történt minden, be kellett látnom…: a hiba az én „készülékemben” van. A változás csak annyi, hogy nem ostorozom magamat. Már a kórházban hozzá kellett táplálni. Elfogadtam, hogy nincs elegendő anyatejem, akármennyire is akartam és próbálkoztam.

Amiért leírtam a kis történetünket az, hogy elgondolkodtam: tápszerrel is ugyanolyan súlygyarapodás várható, mint anyatej esetében? Korábban ugyanis élt egy olyan szóbeszéd, hogy a tápszeres csecsemők jóval nagyobbak, mint az anyatejes társaik. Ráadásul a cumisüvegből sokkal könnyebb hozzájutnia a kicsiknek a táplálékhoz még akkor is, ha olyan kialakítású a cumi, amellyel meg kell dolgozni minden egyes kortyért.

Súlygyarapodás így vagy úgy

A babák köztudottan veszítenek súlyukból születésük után, majd fokozatosan mutatkozik a súlygyarapodás. Félévesen megduplázzák, egyévesen pedig megháromszorozzák születési súlyukat. Esetleg jócskán felül is múlhatják?

A csecsemők mindegyike más és nemcsak külső jegyeikben, genetikai állományukban, hanem fejlődésükben is, így táplálásuk módját is figyelembe szükséges venni.

Csak anyatej

Abban mindenki egyet ért, hogy a kisbabák első hat hónapjában a legtermészetesebb és kizárólagos tápláléka az anyatej (kellene, hogy legyen). Az igény szerint táplált kicsik esetében a súlygyarapodás mértéke felgyorsulhat és a súly megduplázása, megtriplázása is korábban történhet.

Tápszer (az anyatej mellett vagy helyett)

A pontos adagolás nagyon fontos a tápszer esetében, hiszen a szükséges tápanyaghoz és a kellő mennyiségű folyadékhoz csak így juthat hozzá a kisbaba. Esetükben a testsúly gyarapodása lassabb mértékű. Természetesen a csecsemők étvágyában is nagy különbségek vannak, nem beszélve a növekedési ugrásról, amikor nagyobb adagokat kívánnak.

Itt következik a DE, vagyis a kivétel… Ha tápszerrel etetett csecsemőről van szó és a súlygyarapodás nagyobb a kelleténél, az a túletetésről tanúskodhat. Ebben az esetben szükséges a gyermekorvossal konzultálni a tápszer adagolását illetően.

Tápszer
Ha kevés az anyatej vagy egyáltalán nincs, a tápszer a megoldás / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Tápszer = nagyobb súly és hossz?

A tápszerben megtalálható minden fontos vitamin és tápanyag, vagyis magasabb energia- és fehérjebevitellel kell számolni, mint anyatej esetében (bármennyire odafigyel az anya az étkezésre, folyadékfogyasztásra).

Egy tanulmány szerint azonban arra világítottak rá, hogy a vegyesen (anyatej és tápszer) vagy csak tápszerrel táplált csecsemők esetében mind a súlyban, mind a testhosszban is nagyobb értékeket produkáltak a babák. A méréseket három, hat és tizenkét hónapos korban ejtették meg. A csak anyatejes kicsikhez képest nagyobb az esélye annak, hogy a tápszeres csemeték nagyobb súlyúak lesznek félévesen, és ennek esélye egyéves korukra még magasabb.

Az elhízás nemcsak népbetegség, de már gyermekkorban megjelenhet. A csecsemőkor amúgy is hatalmas fejlődést jelent a kicsik életében, de azok a babák, akik ebben a korai időszakban nagyobb ütemű súlygyarapodást produkálnak, a későbbiekben (akár felnőttként) is hajlamosabbak lesznek az elhízásra.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix