Barion Pixel Ezért fontos a korai apa-baba kapcsolat kialakítása! – Coloré

Ezért fontos a korai apa-baba kapcsolat kialakítása!

2023. 12. 12.

Az apa szerepe és az apa-baba korai kapcsolatának kialakítása is legalább olyan fontos, mint az anyával való kapcsolódás. Mutatjuk, hogy apaként mivel segítheted a kisbabáddal való kötődés kialakítását.

A korai apa-baba kapcsolatra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, ugyanis a bébi számára számtalan pozitív hatással van ha születése után az apukájával is szoros kapcsolatot alakíthat ki. Arról nem is beszélve, hogy az apában is segít kialakítani a kötődés és a féltés érzését. Az édesapák a legtöbb esetben csak kis idővel a baba születése után „érkeznek meg” ebbe az érzelmi állapotba, ám már a születés után érdemes megtámogatni, hogy az újszülött és az édesapja minél előtt elkezdhesse kialakítani a kettejük egyedi, ősbizalmi kapcsolatát. Sőt már a várandósság idején is el lehet kezdeni kommunikálni a babával.

apa baba kapcsolat
kép forrása: Getty Images

Míg az édesanyáknak kilenc hónapjuk volt arra, hogy felkészüljenek a baba érkezésére, mi több a bébi minden egyes rezdülését a saját testükben érezték, addig az apukák csak annyit érzékeltek, hogy hétről hétre nagyobb a szerelmük pocakja. Éppen ezért egyes apukák úgy érzik, hogy  a várandósság időszakában kimaradnak valamiből és csak a babaszoba kifestésében, a bútorok pakolásában és a kiságy összerakásában tudják kivenni a részüket.

Minden leendő apának fontos tudni, hogy a baba már az anyaméhben is hallja és megismeri a hangját, és érzi a pocak simogatását is. Ezért már a pocaklóval is érdemes kapcsolatot teremteni a leendő édesapának. Sokaknak fura érzés lehet, hogy kvázi a párjuk hasához beszélnek, de a benne élő kis élet minden alkalommal tudja, hogy most az apukája beszél hozzá, és a tenyere érintését is megismeri. Ez a korai kötődés kialakításának legelső lépcsőfoka.

A szülés utáni aranyóra alatt az újszülöttet az anyukája mellkasára fektetik, hogy a bőr-bőr kontakt segítse a korai kötődés kialakulását és megindítsa a tejtermelődést. Ám abban az esetben ha sürgősségi császármetszés történik az apa kapja meg bőr-bőr kontaktra a bébit, és a kisbaba az apukáján is ugyanúgy megnyugszik. Ezt érdemes abban az esetben is alkalmazni ha a bébike természetes úton vagy programozott császármetszéssel született, és nem csak az aranyóra alatt, de akkor is érdemes gyakorolni, amikor a baba és az anya hazamehetett a kórházból.

A baba születésével az apában is megfigyelhető egyfajta hormonváltozás, és érzékenyedés a baba szükségleteire vonatkozóan. Ám míg az anya ösztönösen tudja, hogy a kisbabájának mire van szüksége, addig az édesapának ez egy tanulási folyamat része. Valamint, az is érthető hogy a csöppség elsősorban az anyukája közelségében nyugszik meg, hiszen az illata a szívdobogásának a hangja az anyaméh óvó biztonságára emlékezteti. De ez nem azt jelenti, hogy az édesapának teljesen ki kell szorulnia a baba ápolásából.

Ezzel segíthető az apa-baba kapcsolat kialakítása:

Nagyon fontos, hogy a kisbaba és az apukája között is legyenek fixen együtt töltött közös programok. Így egyes folyamatokat a baba már alapvetően az apához fog kötni, és az apában is segíti a gondoskodás és a féltés érzésének kialakulását. Erre az egyik legtökéletesebb program az esti fürdetés, amikor egyszerre van meg a bőr-bőr kontakt és beszélgetni, énekelni is lehet a kisdednek. Több hónapos korban pedig tökéletes esti apa-baba program lehet a nagy kádban való közös pancsolás, ami már főként a játékról és a mókázásról szól.

apa-baba kapcsolat
kép forrása: Getty Images

Az újszülött etetése a legtöbb esetben az édesanya feladata, hiszen a szoptatás egy igazán intim kapcsolat a kisbaba és az anyukája között. Ám számos esetben előfordul az is, hogy a baba tápszeres táplálást kap, a cumisüvegből való etetésben pedig az apuka is könnyedén besegíthet, és akár tehermentesítheti is az édesanyát. Az etetés folyamata pedig fokozottan segítheti a kötődés kialakulását, ezért a hozzátáplálás idején is érdemes az apukának is kivenni a részüket a közös falatozásból.

apa baba kapcsolat
kép forrása: Getty Images

Már néhány hónapos korban érdemes hetente egy-két órára olyan programot beiktatni az anyukának, amikor ő maga kicsit kiszakad az otthoni pörgésből és akár csak egy séta vagy egy batárnős kávézás erejéig a baba pedig kettesben marad az édesapjával. Ezek a kettesben töltött akár egy-egy órák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a bébi az édesapjával is maximális biztonságban érezze magát, az apuka pedig egyre közelebb érezze magához a csecsemőt.

Ez a korai időszakban kialakított kapcsolat hatalmas jelentőséggel bír, és nagyban meghatározza azt is, hogy kisgyermekként majd kamaszként milyen kapcsolatot ápol egymással az apa és a gyermeke. A kettejük közötti bizalom és mély szeretet magvait érdemes már újszülött korban elvetni.

Nyitókép forrása: Getty Images