A sütőtök az ősz slágerzöldsége, és nem is akármiért. Nem csak finom, de nagyon egészséges is. Ráadásul számtalan módon elkészíthető. Most megmutatjuk, melyek azok a tökös ételek, amiknek a rajongója leszel.
A sütőtöknek számos jótékony hatása van a szervezetünkre, ezért amikor az őszi hónapokban beköszönt a szezon, nem szabad kihagyni az étrendünkből. Nagy kár, hogy nem áll rendelkezésre az egész év folyamán.
Mivel magas az A-, C-, E- vitamin, vas, karotin, cink és magnéziumtartalma, ezért csodálatos immunerősítő, amire nagy szükség van így a hideg téli hónapok előtt. Emellett magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, javítja a szem egészségét és még a fogyókúrában is nagy segítséget nyújt, mivel alacsony a kalóriatartalma.
Ezek után ki az, aki nemet mondana erre a tökéletes csemegére? Ha te is kíváncsi vagy rá, hogy hányféleképpen teheted a tányérodra a sütőtököt, akkor a legjobb helyen jársz.
Legfinomabb sütőtökös ételek
Klasszikus sült tök kicsit másképp
A sült tököt mindenki ismeri és a legtöbben az első sütőtökélményük alapján döntik el, hogy szeretik-e vagy sem. Édeskés íze miatt a legtöbben mézet tesznek rá, így egyfajta desszerté válik, ám akiknek ez a túlzottan édes íz sokkoló lenne, annak sem kell lemondani a sütőtökélményről.
Tisztítás és hámozás után vágd a tököt kis kockákra, tedd egy tepsibe és öntsd nyakon olívaolajjal, sózd, borsozd, fűszerezd ízlésed szerint és egy fólia alatt 180 fokon addig süsd, amíg a kis kockák olyan puhák nem lesznek, hogy átsiklik rajtuk a kés. Tökéletes köret húsok mellé, humuszhoz, de akár magában is a legjobb őszi csemege.
Sütőtökpüré
A sütőtökpüré készítéséhez is kis kockákra kell vágnod a tököt, amit aztán forró enyhén sós vízben kell puhára főznöd. Ha elkészült, nincs más dolgod, mint ízlés szerint sózni, borsozni és a burgonyapüréhez hasonlóan egy kis vajjal is felturbózhatod. Majd jöhet a jó öreg krumplinyomó vagy a turmixgép. Ha kicsit tompítanál a sütőtök ízén, tegyél két-három szem krumplit is a tökhöz. Így vegyesen is isteni lesz az végeredmény és tuti, hogy a család is imádni fogja.
Sütőtökkrémleves
Ez az az étel, ami tényleg kihagyhatatlan a sütőtök szezonban. Többféle elkészítési módja is létezik, vannak, akik zöldségekkel és burgonyával, mások almával teszik még finomabbá. Egy dolgot viszont semmiképpen se hagyj ki belőle, ez pedig nem más, mint a tejszín. Ugyanis ettől lesz igazán krémes. Miután összeturmixoltad már csak tálalnod kell, a tetejéről semmiképpen se felejtsd le a sós pirított tökmagot, és a tökmagolajat. Vigyázz vele, mert függőséget okoz.
Sütőtökös rizottó
A sütőtökös rizottó a hideg estéken a legjobb étel, hiszen nem csak felmelegít, a lelkedet is vidámmá teszi élénk sárga színe miatt. Az elkészítése is nagyon egyszerű, igazi elronthatatlan egytálétel. Nincs más dolgod, mint a rizottód alapreceptjéhez keverj apróra vágott sütőtököt és hagyd, hogy a kis rizsszemek és a tök kockái összeolvadjanak a krémes vajjal. Legyen szó családi ebédről vagy baráti vacsoráról, biztos, hogy nagy sikert fogsz aratni vele. Ha tovább fokoznád az élvezeteket, tölts egy pohár fehér bort is az isteni fogás mellé.
Sütőtökös zabkeksz
Ne feledkezzünk meg a nassolnivalókról sem. Egy egészséges zabkeksz mindig a legjobb választás, ha hiányolunk egy kis harapnivalót a kávénk mellől. A narancssárga sütőtök édeskés ízvilága tökéletesen passzol a zabkekszhez. A jól bevált, klasszikus zabkeksz receptünkbe reszeljünk sütőtököt és adjunk hozzá egy teáskanál fahéjat is. Így ez igazi őszi sütit kapunk, aminek majd senki nem tud ellenállni, és már az illata is ámulatba ejtő. Egy dologra kell csak odafigyelned, hogy eleget készíts belőle, mert pillanatok alatt el fog fogyni.
Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix