A rizs rendkívül sok mindenre használható: amellett, hogy tökéletes köret húsételekhez, isteni édességek is készülhetnek belőle. Ennek egyik legjobb példája a rizses kocka!
A rizses kocka egy piskóta-alapon nyugvó krémes finomság. A frissítő, üde ízt a gyümölcslekvártól kapja, de érdemes a tetejét is friss idénygyümölcsökkel díszíteni!
Hozzávalók
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál finomliszt
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 15 dkg rizs
- 5 dl tej
- egy csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 5 evőkanál kristálycukor vagy méz
- 1 púpozott evőkanál zselatinpor
- 4 dl habtejszín
- 4-5 evőkanál sárgabarack- vagy eperlekvár
- tejszínhab (a díszítéshez)
Így készül a rizses kocka
A sütőt 180 fokra melegítem, és miközben melegszik, elkészítem a piskótát. Ehhez a tojások sárgáját a cukor felével krémesre verem. A tojásfehérjéket elkezdem felverni, és ha keményedik, apránként hozzáadagolom a maradék cukrot. Ha teljesen kemény, a harmadát óvatosan belekeverem a tojássárgás-cukros masszába, és a liszt harmadát is beleszitálom. Ha elkeveredtek, adok hozzá még tojásfehérjét és lisztet, majd még egyszer, utoljára eljátszom ugyanezt. Eközben ha szükséges, hideg vízzel valamelyest lazítok a tésztán. A levegős tésztához elengedhetetlen, hogy ügyeljünk a tojásfehérjére keverés közben, hogy ne törjön össze!
Ha elkészült a piskóta, egy 20×30 centiméteres tepsit kikenek vajjal, majd vékonyan belisztezem. Beleöntöm a piskótatésztát, és 180 fokos sütőben nagyjából 12 perc alatt megsütöm.
A rizst átválogatom, megmosom, és két deci forrásban lévő vízbe szórom. A Keveremkavarom a fényezetlen, A-rizst javasolja hozzá. Lefedem a rizst, és kis lángon addig főzöm, amíg a leve el nem párolog. Míg fő, felforralom a tejet, és ha a rizs alól minden víz elfőtt, ráönöm a forró tejet. Egy csipet sóval ízesítem, valamint hozzáadom a vaníliás cukrot és a vajat is.
Ha újra forr, kis lángra veszem, és lefedve tíz percig hagyom párolódni. Ezután lehúzom a tűzről, ízesítem a cukorral, majd a fedő alá egy duplán hajtogatott konyharuhát teszek, így hagyva kihűlni a rizst, hogy teljesen megpuhuljon.
Eközben a zselatint egy deci tejszínben elkeverem, és addig melegítem, míg fel nem oldódik benne. Ha ez megvan, hagyom, hogy egy kicsit lehűljön. A maradék tejszínből kemény habot verek, majd belekeverem a rizst, és utána az olvasztott zselatint is.
Az eddigre kihűlt piskótát megkenem a meglangyosított lekvárral, majd rásimítom a tejszínes rizst, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor tejszínhabbal díszítem, de akár gyümölcsdarabkákkal vagy reszelt csokoládéval is tökéletesíthetjük!
Szereted a piskótás süteményeket?
Ez a tejszínes-ricottás cseresznyetorta biztosan el fogja nyerni a tetszésedet, ha szereted a piskótát, ugyanis a két tésztaréteg között bújik meg a cseresznyés-ricottás krém.