Húsvétkor különösen ügyelünk arra, hogy nemcsak finomat, hanem szépet is együnk. Ez a tésztakosárka mindkét kritériumnak megfelel, hiszen garantáltan elájulnak tőle a vendégek, arról nem is beszélve, hogy laktató és rendkívül finom is!
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 szelet kenyér
- egy kevés tej
- 1 fej hagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- só
- bors
- ételízesítő
- olaj
- pirospaprika
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 dkg füstölt sonka
- 1 kis üveg csiperkegomba
Így készül a tésztakosárka:
Elsőként elkészítem a tölteléket! Ehhez a kenyeret egy kevés tejbe áztatom. Míg áll, a darált húshoz hozzáadom az egész tojást, majd a fűszerekkel ízesítem. A fokhagymát megtisztítom, átnyomom fokhagymanyomón – ez is mehet a húshoz. Közben a kenyér éppen megszívta magát, amennyire kell, úgyhogy kinyomkodom belőle a tejet, és ezt is hozzáteszem
A hagymát megpucolom, apróra vágom, majd kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a fűszerezett húshoz, és jól elkeverem. A masszából egy nagy, úszógumi-szerű, belül lyukas formát készítek. Érdemes nedves kézzel hozzányúlni, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele!
A leveles tésztát kinyújtom, apró csíkokra vágom, és kosár alakot formázok belőle. Erre ráteszem a húst, majd alulról felfelé haladva körbefonom a tésztacsíkokkal.
A végén négy hosszabb csíkot összesodrok, ez lesz a kosár füle. Ezt a kosárka mellett sütöm meg, csak akkor díszítem vele, ha megsült.
Ha megvagyok, lekenem őket a tojássárgájával, majd 170 fokra előmelegített sütőbe teszem nagyjából 40 percre. Fél óra után érdemes nézni, és ha idejekorán túlpirul, kivenni!
Ha megsült, tányérra teszem, hagyom valamelyest kihűlni.
A füstölt sonkát apróra vágom, és olajon nagyjából tíz perc alatt megpirítom. Ez lesz a tésztakosárka egyik tölteléke. A Mesterszakács javaslata szerint bátran tegyünk a húsra főtt rizst, erre a sonkát, majd az olajon megpárolt, fűszerezett gombával zárjuk a sort.
A tésztakosárka fülét egy-egy fogvájó segítségével a kosárba illesztem, és el is készült a tartalmas finomság!