Barion Pixel Kismacska születése: vajon miért csukott szemmel jönnek a világra? – Coloré

Kismacska születése: vajon miért csukott szemmel jönnek a világra?

2022. 01. 17.

A kismacska születése kapcsán látszólag nincs túl sok értelme annak az elképzelésnek, hogy funkcionálisan süketen (zárt hallójárattal) és vakon (szorosra zárt szemhéjjal) születik.

Elvégre miért hagyná az evolúció bármelyik állatfaj képviselőjének, hogy az alapvető érzékszervek helyes működése nélkül jöjjenek a világra? Arról nem beszélve, hogy ezek az érzékszervek csak pár hét múlva fejlődnek ki rendesen. A válasz azonban szintén az evolúciós okok között keresendő.

A kismacska születése: ezért van csukva a szemük

Bár dr. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem Pszichológiai Tanszékének emeritus professzora a Psychology Today cikkében eredetileg a kiskutyákra vonatkozóan tette fel ezt a kérdést, miszerint miért születnek a kölykök csukott szemmel, csakhogy a válasz egy része a macskákra is igaz, hiszen mindketten emlősök. Mielőtt az ember megszelídítette őket, a különböző emlősfajoknak meg kellett találniuk a túlélésüket segítő szaporodási és fejlődési stratégiákat.

Mivel az emlősök elevenszülők, esetükben kétféle opció állhatott fenn: vagy olyan hosszú lesz a vemhességük, hogy annak végén teljesen életképes utódokat hoznak létre (már, ha a viszonylag nagyra nőtt kicsinyeket képesek egyáltalán megszülni), vagy rövid lesz, a kicsik fejlődése nem zárul le az anyaméhben, emiatt mindennél jobban kell majd vigyázni rájuk miután megszületnek. A kutyáknál és macskáknál ez az utóbbi alakult ki, hiszen a vadonban vadászniuk kellett, egy vemhes nőstény túlélési esélyei pedig gyakorlatilag a nullára csökkentek volna, ha a kicsinyek kifejlődéséig várandós marad.

Mikor nyitják ki a kismacskák a szemüket?

Ahogy tehát írtuk, a kismacskák szorosra zárt szemhéjjal születnek meg átlag 63 nap után, mert ez lehetővé teszi a szerv zavartalan fejlődését a születés utáni hetekben. Nagyon fontos, hogy semmi esetre se próbáljuk kézzel kinyitni a szemüket egyrészt az előbb említett okból, másrészt mert az újszülöttek hiperérzékenyek a fényre, emiatt nagyon könnyen fertőzést kaphatnak. És hogy mikor nyitják ki a szemüket? Életük első hetében, de ekkor még csak épphogy. Teljesen tágra majd csak kéthetes korukra.

Nem maradnak örökké kék szeműek

Az újszülötteknek van néhány közös vonásuk: vakok, süketet, nem tudnak önállóan enni, székletet és vizeletet üríteni, valamint nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket. A másik kevésbé ismert tény, hogy minden macska kék szemmel születik. Bár a felnőtt példányok szemszíne változatos lehet, ám ez csak hathetes korukban kezd átalakulni, előtte a kék valamelyik árnyalatában ragyog.

Mit tehetünk, ha találunk egy még csukott szemű kismacskát?

Előfordulhat, hogy egy kölyköt üveggel kell etetni, ha árva, elszakadt az anyjától, illetve ha a nőstény valamiért nem képes gondoskodni róla. (A macskák egy hónapos korukig újszülöttnek számítanak.) A cumisüveges táplálás és a cicák nevelése mellett fontos a prémium táplálás, a jó körülmények és az egészséges érzelmi fejlődés is. A hipotermia, a kiszáradás, a betegség és a születési rendellenességek a bársonytalpúak leggyakoribb halálokai, ezért mindenképp mutassuk meg a kicsit egy állatorvosnak, aki azonosítja és lehetőség szerint kezeli az esetleges betegségeket.

A kismacskákat speciális, minőségi tejpótló tápszerrel kell etetni, ami vízből, fehérjékből, szénhidrátokból, zsírokból, ásványi anyagokból és vitaminokból áll, illetve hasonló az anyatejhez. Tehéntejet tilos kapniuk, mivel az nem helyettesíti a tejpótlót. A cicák etetésére tervezett cumisüveg szettek, valamint a tejpótló formulák könnyen elérhetők, és megtalálhatók a legtöbb kisállat-kereskedésben. (A tejpótló elkészítésére vonatkozó utasításokat a csomagoláson találjuk.) A tejpótló formulák általában porban vagy felhasználásra kész folyadékban kaphatók. Előbbi használata esetén csak annyit keverjünk össze, amivel a következő 48 órában etethetjük a kölyköt. Ez segít csökkenteni a baktériumokat és a tej megavasodását, ami emésztőrendszeri zavart és akár halált is eredményezhet. A folyékony tápszer kis adagokban lefagyasztható és felolvasztható későbbi felhasználás céljából.

Kismacska Cumisuveges Etetese Szuletese Utan
A kismacska születése után előfordulhat, hogy tejpótlóval, mesterségesen kell táplálni (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha mikróban melegítjük a tejpótlót, mindenképpen alaposan keverjük meg, mielőtt ellenőriznénk a hőmérsékletét. Ne melegítsük sokáig, mert a túl magas hő képes lebontani és elpusztítani a fehérjéket, csökkenteni a víztartalmat és túlságosan besűríti az italt. Ugyanezen okból nem ajánlott az előző etetés során fel nem használt adagok újrafűtése és -felhasználása. A palacknak ​​és a cuminak minden használatnál tisztának kell lenniük. Ezeket alaposan, hetente legalább háromszor mossuk el, eltávolítva az olajt, a szagokat és baktériumokat.

Természetes körülmények között a cicák az anyatejjel táplálkoznak, négy-öt hetes koruk környékén pedig fokozatosan hozzászoktathatóak a szilárd ételekhez. Ez azt jelenti, hogy a gondozónak biztosítania kell a palackos etetést, amíg a kismacska legalább három-négy hetes lesz. Az újszülötteket naponta hat-nyolc alkalommal kell etetni, a gyakoriság fokozatos csökkenésével, napi körülbelül három-négyszeresre, két-három hetes korukra.

A kicsik jelzik, ha éhesek, a négy hetesnél fiatalabb egészséges cicák valószínűleg már kora reggel macskaeledelért sírnak. Az egy hétnél fiatalabb vagy rossz egészségi állapotú újszülötteket háromóránként kell etetni, napszakától függetlenül. Mivel az üveges etetés során levegőt is nyelhetnek, ezért ideális esetben a kismacskákat minden étkezés után büfiztetni kell a puffadás és a kényelmetlenség csökkentése érdekében. Ezt csinálhatjuk úgy, hogy lazán becsomagoljuk egy kis törölközőbe vagy takaróba, miközben a testünkhöz tartjuk, és finoman megveregetjük a hátát.

Hogyan kommunikálnak a kismacskák, mielőtt kinyitják a szemüket?

A kiscicáknak mindössze két érzékszervük működik születésük után: az érintés és a szaglás. A babák gyengéd mozgatásával azonban utánozhatjuk, amit az anyjuk is csinál. A fenékrész meleg ruhával történő stimulálásával segíthetjük például a székletürítést, ami nem csupán fontos biológiai funkció, hanem egyfajta kötődés is. Hiszen mi vagyunk a pótmamája, és minden interakciónk – hangosan és egyértelműen – ezt az üzenetet közvetíti a kiscicának.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix