Barion Pixel 20 meglepő tény a Valentin-napról: egykor a sértegetésről szólt az ünnep – Coloré

20 meglepő tény a Valentin-napról: egykor a sértegetésről szólt az ünnep

2022. 02. 14.

A Valentin-nap kapcsán jellemzően két táborra oszthatjuk az embereket: az egyikbe azok tartoznak, akiket lever a víz, ha a „közelgő Valentin-napról” hallanak, és nemcsak hogy nem tartják ezt a napot, de émelyegve figyelik mindazokat, akik igen. A másik a lelkes rajongók csoportja, akik szexi fehérneműt, bonbont, pezsgőt vásárolnak, és Valentin-napi „kényeztető hétvégéket” foglalnak le az azt kínáló szállodákban.

De honnan ered pontosan ez az ünnep? Ki az a Szent Bálint, hogy ünneplik a Valentin-napot a világ különböző tájain, és mennyit költenek ilyenkor a magyarok? Az alábbiakban mindenre megadjuk a választ.

20 érdekesség a Valentin-napról

#1 A Valentin-nap eredete visszanyúlik egészen az ókori Rómáig

Ha február 14-én megjelentünk volna Rómában egy csokor rózsával, mondjuk kétezer évvel ezelőtt, elismerő szavak helyett valószínűleg zavart pillantásokat kaptunk volna. A Bálint-nap eredetéhez számos legenda kötődik, az ünnepet formálta többek között a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokás és a keresztény hagyomány. A korai társadalmakban a termékenység ünnepe szorosan kötődött a természeti jelenségekhez. Február közepe a madarak párosodási időszakának kezdete a mérsékelt égövön, ezért alakulhatott ki a hiedelem, hogy ez a nap kedvez a szerelmi varázslatoknak. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliát, a Faunus istennek szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. Ezen az éjszakán a fiatal nők egy kerámia korsóba rakták nevüket, a férfiak húztak közülük, az így kialakult párok az ünnepség idejére, vagy egész életükre együtt maradtak.

#2 Szent Bálint pontos kiléte máig ismeretlen

Egyesek szerint Szent Bálint pap és orvos volt, aki Rómában élt, és II. Claudius császár ölette meg időszámításunk előtt 270 körül, miután rájött, hogy Bálint titokban adott össze keresztény fiatalokat, köztük katonákat a kedvesükkel. A Római Birodalomban a katonák csak a szolgálati idejük leteltével házasodhattak meg, különleges kegynek számított, ha valakinek előbb engedélyt adott erre a császár. Bálint ezért titokban adta össze őket, és a friss házasokat megajándékozta egy-egy virággal a saját kertjéből. Mások szerint Szent Bálint az olaszországi Terniben volt püspök. (Bár a történészek úgy vélik, hogy a két történet ugyanarra a személyre vonatkozik.) Ráadásul létezhetett még egy Szent Bálint is, aki Afrikában élt, ám egy ismeretlen év februári napján kivégezték. A Bálint név latin változata Valentinus, ami azt jelenti: erős. A Legenda Aurea úgy fogalmaz: „erőt bíró, azaz a szentségben állhatatos”. A hagyományban több Bálint nevű szent története keveredik, miközben nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk. A gyér történelmi adatok miatt 1969-ben kivették Bálint nevét az általános római naptárból, meghagyva a róla való megemlékezés lehetőségét a helyi egyházak számára.

#3 Szent Bálint nem csupán a szerelmesek védőszentje

Szent Bálint a szerelem és a boldog házasságok mellett a méhészek, a bátortalanok, az utazók és az epilepsziás emberek védőszentje is, legalábbis a fennmaradt írásos dokumentációk szerint.

#4 Az első Valentin-napi üzenetet 1477-ben küldték

A legenda szerint Károly, Oréans francia hercege küldte az első Valentin-napi lapot feleségének, aki akkoriban a londoni Towerben raboskodott. És bár Károly aktív romantikus költő volt (élete során több mint ötszáz verset írt, amelyek közül több a Valentin-napra utalt), egyes történészek szerint ezek a költemények nem egy bizonyos valakinek szóltak, sokkal inkább az udvari hagyomány kommentárjának számítottak.

#5 A Valentin-napi kártyák és ajándékok népszerűsége a középkorból indult

Ott folytatva, ahol Chaucer néhány évszázaddal korábban abbahagyta, Shakespeare számos Valentin-napi utalást tett színműveiben, miután pedig hivatalos ünneppé nyilvánították a Valentin-napot, még inkább előtérbe került. Az, hogy az alsóbb osztályok ünnepelték-e, már sosem tudjuk meg, arra mindenesetre vannak bizonyítékok, hogy a gazdag emberek apró ajándékokkal és képeslapokkal kedveskedtek egymásnak. Az eddig ismert legrégebbi nyomtatott kártya 1797-ből származik.

#6 Esther Howland művész- és üzletasszony népszerűsítette a Valentin-napi képeslapokat Amerikában

Ha a 19. század közepén szerettünk volna Valentin-napi üdvözlőkártyát vásárolni, mindössze néhány soros verssel nyomtatott, olcsó papírfecnik közül választhattunk volna. Az akkor húszéves éves Esther Howland azonban felismerte a piaci résben rejlő lehetőséget. Howland családja irodaszerboltot üzemeltetett, így tudta, hogy Angliában jóval szebb képeslapok kaphatók. Feltételezve, hogy az amerikai fogyasztókat ugyanannyira érdekelheti egy előkelő Valentin-napi üdvözlőlap, elkészített néhány sajátot, amely bonyolult mintákat és csipkerészleteket tartalmazott. Alkotásait 75 dollárért (mai árfolyamon nagyjából 100 dollárért) értékesítette. A borsos ár ellenére a vásárlók imádták a képeslapokat, Esther hamarosan kibővíthette vállalkozását, és megalakult a New England Valentine Company.

Esther Howland Valentin Nap
Esther Howland művész- és üzletasszony népszerűsítette a Valentin-napi képeslapokat Amerikában (Fotó: Lora Stocker via Pinterest)

#7 Az első szív alakú bonbont 1861-ben értékesítették

Ahogy a Valentin-napi ajándékokra fordított kiadások folyamatosan emelkedtek, a Cadbury csokoládégyártó cégnek az az innovatív ötlete támadt, hogy 1861-ben szív alakú dobozokban kínálják csokoládéjukat. Az alapelgondolásuk az volt, hogy az édes ajándék mellett a megajándékozott egy újrafelhasználható díszt is kap, nevezetesen a dobozt. A Cadbury szerencséjére újításuk nagy sikert aratott. Sajnos a márka nem szabadalmaztatta az ötletet, így a dizájnt gyorsan átvették más csokoládégyárosok is.

#8 A viktoriánusok sértő kártyákat küldtek egymásnak Valentin-napon

Egy Valentin-napi képeslap tökéletes módja annak, hogy elmondjuk valakinek, mit érzünk irántuk: a viktoriánusok számára azonban ez a negatív érzések kifejezését jelentette. A feljegyzések szerint nagyon úgy tűnik, hogy még örültek is annak, hogy bántó és trágár üzeneteket küldhettek, természetesen névtelenül, amelyekben bárkit kritizálhattak, a nem kívánt udvarlóktól kezdve az ismerősökön át a fogyatékosságokkal élő családtagokig. A küldeményeket ennek megfelelően „ecetes valentin” becenévvel illették.

#9 A Hallmark 1913 óta árusít Valentin-napi képeslapot

Mielőtt a ma ismert üdvözlőkártya-óriássá nőtte ki magát, a Hallmark néven futó cég nem volt több, mint egy csendes nebraskai gyerek, Joyce Clyde Hall magánvállalkozása, aki importált külföldi képeslapokat adott el a helyi kiskereskedőknek. Néhány éven belül, miután abbahagyta a középiskolát, és eljutott Kansas City nagyobb piacára, bátyját is bevonta a folyamatosan növekvő üzletbe. 1913-ban végre elkezdték a Valentin-napi képeslapok értékesítését, ám egy tűzvész, amely két évvel később ellehetetlenítette a működésüket, arra ösztönözte a testvérpárt, hogy eltérjenek az eddig értékesített üdvözlőlapoktól, és megalkossák a saját, eredeti változataikat, beleértve az olyan ünnepekre valókat is, mint a Valentin-nap.

7 dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról

#10 Több képeslapot küldünk Valentin-napon, mint bármikor máskor az évben

Becslések szerint manapság a szerelmesek évente 145 millió képeslapot küldenek Valentin-nap alkalmából, így karácsony után a postások ezen a napon kézbesítik a legtöbb üdvözlőkártyát.

#11 A költések dollármilliókra emelkednek Valentin-napon

Pénzért talán nem lehet szerelmet vásárolni, de szerelmünk kifejezéséhez tökéletes, már ami az USA-t illeti. 2021-ben a Valentin-napi kiadások meghaladták a 21,8 milliárd dollárt, ami a járvány miatt jóval kevesebb, mint a 2020-ban szív alakú ajándékokra, vörös rózsákra, romantikus vacsorákra és sok másra költött 27,4 milliárd dollár.

#12 Az édesség a legnépszerűbb ajándék

Legalábbis Amerikában. Majd ezt követik a virágok és az üdvözlőlapok. Érdekesség, hogy az emberek egy százaléka kisállattal lepi meg párját Valentin-napon.

#13 A koronavírus-járvány növelte az ékszereladást

Egy amerikai kutatás szerint 2021-ben a Valentine’s üzlet ékszereladásai 15 százalékkal nőttek, így az ékszerek már nem a 11., hanem a harmadik legnépszerűbb ajándéknak számítanak a tengerentúlon.

#14 Magyarország és a Valentin-nap

Az angolszász országokban Valentine napján tartott Valentin nap a 20. század végétől terjedt el világszerte a szerelmesek ünnepeként: Magyarországon az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté, népszerűsége pedig a mai napig töretlen.

#15 Hazánk rekorder a költések számának növekedésében

A Mastercard minden évben elkészíti az úgynevezett Love Index felmérést a világ több mint ötven országában közel húszezer résztvevővel annak érdekében, hogy pontosabb képet kaphassunk a Valentin nappal kapcsolatos hozzáállásról, trendekről és ajándékozási szokásokról. A közvélemény-kutatás eredményei szerint hazánkban több mint 381 százalékkal nőtt a Valentin napi költések száma, ami európai viszonylatban is kiemelkedően magas, az ezzel kapcsolatos kiadások ugyanis a kontinensen összességében „csak” 180 százalékkal nőttek ez idő alatt. A felmérés rávilágított arra is, hogy a magyarok több mint fele fordít több energiát a szerelmesek ünnepének tervezésére és a többség igyekszik a megszokottnál kreatívabb meglepetéssel előállni.

Valentin Nap
Hazánkban több mint 381 százalékkal nőtt a Valentin napi költések száma, ami európai viszonylatban is kiemelkedően magas (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

#16 Évente 6 millió embert jegyeznek el Valentin-napon

Legalábbis erre az eredményre jutott egy felmérés, melynek során kiderült, hogy karácsony után Valentin-napon történik a legtöbb eljegyzés. Ezzel együtt a Valentin-nap zárja az év „eljegyzési szezonnak” nevezett időszakát. Merthogy az eljegyzések negyven százaléka mindig november és február között történik.

#17 Egyre népszerűbbek az alternatív ajándékok

A hagyományos értelemben vett klasszikus ajándékok, így szív alakú csokoládétermékek és a virágok természetesen még mindig az élen járnak, de érdekesség, hogy a legtöbbet utazásra költik a szerelmesek, ékszerre pedig 350 millió forintnál is többet adtak ki 2020-ban. Az elmúlt két esztendőben mindemellett új trendek is megfigyelhetők voltak, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megváltoztatták a párok preferenciáit. Az elviteles és otthon elkészíthető élelmiszercsomagok, a parkban tett séták, a házi készítésű ételek, a filmmaratonok és az otthoni spa-napok is a legnépszerűbb ajándékok közé kerültek – írja a 30felett.hu magazin. Bár az egyes európai országokban eltérő korlátozások vannak életben, a koronavírus-járvány feltehetően az idei évben is hatással lesz az ajándékozásra, és ismét népszerűek lehetnek a hagyományostól eltérő, alternatív ajándékok is.

#18 Teljesen másképp ünneplik a Valentin-napot az egyes országokban

Japánban a nők küldenek csokoládéajándékokat a férfiaknak, az Egyesült Államokban ezzel szemben a férfiak átlagosan kétszer annyit költenek ilyenkor, mint a nők. Norvégiában a nők rejtélyes nyomokkal teleszőtt verseket kapnak, amelyeket meg kell fejteniük, hogy felfedezzék udvarlójuk kilétét. Olaszországban csokoládéval bevont mogyorót ajándékoznak egymásnak a szerelmesek, melyet több nyelvre lefordított romantikus idézetekbe csomagolnak. Míg Dél-Afrikában a nők közvetlenül az ingujjukra tűzik szerelmük nevét.

#19 A Fülöp-Szigeteken lakóinak többsége Valentin-napon ünnepli házassági évfordulóját

Azok a Fülöp-szigeteken élő párok, akik szívesen egybekelnének, de nincs elég pénzük, igénybe vehetik a kormány által támogatott csoportos esküvői rendezvényt. Az állami esküvőket országszerte egy időpontban, Valentin-napon tartják. A részvétel egyszerű – a pároknak csak megfelelő öltözékben kell megjelenniük, és kimondaniuk az igent. A tömegrendezvények időzítése miatt az országban többen ünneplik házassági évfordulójukat Valentin-napon, mint az év bármely más napján.

#20 Az amerikaiak zöme közönyös a Valentin-nap iránt

Bármennyi pénzt költenek és bármennyi képeslapot küldenek az amerikaiak Valentin-napon, szinte senki sem szereti a szerelem ünnepét – legalábbis nem annyira, mint a többit. A Harris Poll nevű cég kutatása szerint az emberek mindössze 1 százaléka említette kedvenc ünnepeként, a Függetlenség napja és a munka ünnepe mellé sorolva ezzel a Valentin-napot.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix