Barion Pixel 10 érdekesség a pizzáról az olasz kedvenc világnapján – Coloré

10 érdekesség a pizzáról az olasz kedvenc világnapján

2022. 02. 09.

A pizzát sokan imádjuk. Szeretjük a Hawaiit, a Margheritát, a vegetáriánust, a sonkás-gombásat, a kolbászosat, a csirkéset, a kör-alakút, a háromszög-alakút és a négyzetest is. Tíz érdekességet szedtünk össze erről a sokszínű ételről.

Az első pizza

Ugyan ezt az ételt Olaszországhoz kötjük, valószínűleg az ókori görögök és egyiptomiak fogyasztották elsőként. Egy lapos kenyeret sütöttek, amire olívaolajat és fűszereket tettek, majd boldogan csemegéztek belőle. A modern változat valóban az olaszországi Nápolyból ered, hiszen a 18. században itt került rá a paradicsomszósz, ami megreformálta a klasszikus ételt.

A világ legdrágább pizzája

E lapos tésztáért a legtöbbet az olaszországi Salernóban kell fizetni. Potom 12 ezer (mintegy nagyjából 3,7 millió forintnyi) dollárért a mestermű a megrendelő konyhájában készül el. A tökéletes pizzatészta elkészülte után olyan feltétek kerülnek rá, mint a kaviár, a homár vagy a bivalymozzarella. Az összhangot az ausztrál, rózsaszín tengeri só teszi tökéletessé.

A legkedveltebb feltét

Feltétlenül olvassátok el ezt a bekezdést, mert kiderül, hogy mit szeretünk legjobban a pizzánkra tenni! Egy 2016-os amerikai felmérés szerint a pepperoni a kedvenc, amit a sült tészta tetejére teszünk, amit a virsli, a gomba és a sajt követ a sorban.

A pepperonis pizza a kedvenc
A pepperonis pizza a kedvenc/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A világ legnagyobbja

A jegyzett legnagyobb kerek kenyérféle Rómában készült 2012-ben. Egy öttagú család készítette, és a végére több, mint 1200 négyzetméteres lett. Ezt az eredményt még a Guinness rekordok könyvébe is beleírták!

Még az űrben is járt!

2001-ben az Orosz Űrközpontnak több, mint egymilliójába került, hogy a Nemzetközi Űrállomásra juttasson egy pizzát a Földről. A nemzet egyik űrhajósa, Yuri Usachov volt az első ember, aki ilyen ételt falatozhatott a Föld felett lebegve.

Neve: semmi

A pizza szó eredete a mai napig ismeretlen. Az első dokumentált változatát Krisztus után jegyezték le 997-ben, az olaszországi Gaetában, ám arról nincs információ, hogy miért pont itt vetették elsőként papírra.

A világháborúval indult hódító útjára

A második világháborúban az olasz katonák pizzát fogyasztottak, a világ bármely táján voltak is szolgálatban, ám nem ez hozta a nagy áttörést. Míg különböző nemzetek Olaszországban harcoltak, a helyi ételeket kezdték fogyasztani, így hamar felfedezték maguknak a kör alakú, paradicsomszószos kenyérfélét. A helyi pékek alig győzték a tempót, olyan gyorsan fogyott az étel. Miután az amerikai katonák hazatértek, vitték magukkal a recepteket is, így a tengerentúlon is hamar népszerű lett.

A világháború hozta el a nemzetközi sikert
A világháború hozta el a nemzetközi sikert/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

,,Mindenki másképp csinálja”

Az olaszokat a hideg kirázza attól, hogy ha ananász kerül imádott tésztájukra, ám sokkal cifrább dolgok is vannak ennél a világon! Az indiaiak kedvenc feltétje a tofu, a japánok pedig a már kész ételre nem ketchupöt tesznek, hanem majonézt.

Az első mirelit

Az első fagyasztott pizza hatvan éve, 1962-ben került a köztudatba. Egy amerikai kis olasz kifőzde kezdte el fagyasztva árulni, ami idővel a boltok polcaira is eljutott, így biztosítva elsősegélyt, ha éppen nincs otthon semmi.

Az első online rendelés

A világ legelső online ételrendelése is egy pizzához kötődik, mégpedig egy pepperonis-gombás változathoz, melyhez extra sajtot kért megrendelője. Az 1994-ben történt eset azért is különleges, mert ez egyfajta teszt is volt arra nézve, hogy működőképes-e az online ételrendelés.