Barion Pixel Családi finomság az olasz konyha érintésével: a tökéletes házi pizzatészta – Coloré

Családi finomság az olasz konyha érintésével: a tökéletes házi pizzatészta

2020. 11. 23.

A házilag készített pizza tökéletes fogás vacsorára, vagy esetebédre. Egy jól megpakolt, friss és gőzölgő pizzával bárkit levehet a lábáról, ám minden a jól megkomponált pizzatésztával kezdődik! Történelem, recept és elkészítés – pizza kalauz.

A tökéletes pizzatészta receptje előtt vessünk egy pillantást magára az étel eredetére.

G8 pizza 3007395 1280

A pizza hazájának Olaszországot tartják, megjelenése pedig időszámításunk előttre datálódik. A Földközi-tenger déli régiójában a pizza elődje a pizza originale vált népszerű étellé, ami a forró köveken kisütött tésztalapot takarta és csak később került rá fűszer, majd feltét. Eredeti változata még ma is létezik lepénykenyér néven.

A pizza gyors étekké válása a 19. század derekán történt, amikor a nápolyi pékségekben megjelent a tengerentúli paradicsommal megrakott olasz pizzatészta, amit helyben, a faszenes kemencében sütöttek ki és elkészülte után azonnal lehetett fogyasztani. Nagyjából az első pizzériák felbukkanása is innentől számítandó.

A pizza evolúciójának következő fontos mérföldköve a pizza margherita feltalálása, ami Margherita királynő Nápolyba látogatáshoz kötődik a szájhagyomány szerint. A 19. századi látogatása során a királynő a városban járva megéhezett, finom falatokért pedig egyik kísérőjét küldte, aki hirtelenjében egy pizzériába tért be. A pizzakészítő tudva, hogy kinek lesz az étek valami különlegeset akart készíteni, így feltétnek a paradicsomot, a mozzarellát és a bazsalikomot választotta, alkotását pedig a királynéról nevezte el. Így született meg a margherita pizza, ami a mai napi a világ legtöbbet rendelt pizzája titulust tudhatja magáénak.

A világhírnevet azonban nem a királyné, hanem a pizza americana hozta el az étel számára. A 20. század környékén ugyanis megjelent az étek az USA-ban, ahol a helyi igényekre szabva vastag tésztával és minimum nyolc feltéttel kerülhetett csak megsütésre. Innentől nem volt megállás, jött a serpenyős pizza, majd a nagyüzemben gyártott pizzák időszaka, a kész pizza, azaz a pizza Industrial. Ez gyakorlatilag a mélyhűtött pizza amerikai megfelelője, ami nyomokban tartalmazza csak a pizza classico időszakában ismert finomságot.

A pizza evolúciója jelenleg ott tart, hogy rántott hústól az angolnáig, avokádótól a kimchi-ig, mazsolától a bolognai szószig bármit rápakolnak a pizzatésztára, ami valljuk be, így kevéssé hasonlít az igazi itáliai finomságra.

Röviden, tömören, finoman: a recept

A rövid történelmi áttekintést követően a tökéletes pizzatészta receptje mellett sem lehet szó nélkül elmenni, ami a következő mennyiséget és alapanyagokat jelenti, ha négy főre szeretnénk elkészíteni:

-30 dkg liszt

-1 tojás

-2 dl tej

-2 evőkanál olaj,

-1,5 dkg élesztő

-1 mokkáskanál só

Ami az elkészítést illeti, nem túl bonyolult. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, aztán egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval összedolgozzuk, ezt követően pedig 30 percig langyos helyen pihentetjük. Ezután a tésztát a lisztezett deszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

Ezután már csak a feltét van hátra!

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/gasztro/csaladi-finomsag-az-olasz-konyha-erintesevel-a-tokeletes-hazi-pizzateszta-es-az-eredete/