Barion Pixel A párterápia nem szégyen, a bátrak eszköze (X) – Coloré

A párterápia nem szégyen, a bátrak eszköze (X)

2024. 09. 08.

Az emberek nagy része arra vágyik, hogy olyan legyen az élete, mint a filmekben. Sokszor az unalom, a megszokás, a napi rutin, az életünk aktuális helyzetében való csalódás vezet oda, hogy a párkapcsolatunkban is úgy érezhetjük, zátonyra futottunk.

Viszont nem szükséges a Párterápia című film főszereplőinek Phil és Claire Foster szerepébe bújnunk, hogy valami tényleg izgalmassal és veszélyessel dobjuk fel a párkapcsolatunkat. Elég bátor és menő dolog, ha kézen fogjuk társunkat és elvezetjük egy párterepeutához, ahol a kapcsolati nehézségeket érzelemfókuszú párterápia segítségével oldhatjuk meg. Orosz Balázs-párterápia, egyéni konzultáció, családállítás, coaching kapcsán is nyújt szolgáltatásokat.

Miért futnak zátonyra a kapcsolatok?

Röviden? A kommunikáció miatt. A kapcsolatokban a legtöbbször a hibás, elvétett, rosszul időzített kommunikáció a probléma fő forrása. Sértődések, félreértések okozója. A rossz kommunikáció előidézője pedig azok a minták, melyeket magunkkal hozunk a közvetlen környezetünkből, ahol felnőttünk. A rossz beidegződéseken, sémákon és a helytelen kommunikáción viszont tudunk fejleszteni, javítani. Akár párban is, egymást inspirálva, együtt fejlődve.

A rosszul alkalmazott kommunikáció mellett számos olyan tényező is van, amely súrlódásokhoz, a párkapcsolat minőségének romlásához vezethet. A megszokás, az idő hiánya, az egzisztenciális problémák, a kiégés jelensége, az életközepi válság megjelenése, a változó kor beköszönte vagy a kapuzárási pánik mind negatívan hatnak az egyén énképére és párkapcsolatára is.

Mi a megoldás a párkapcsolatok megújítására?

Az esetek többségében nem a válás fogja jelenti a tényleges megoldást, hisz a következő kapcsolatokban újra és újra elő fognak jönni ugyanazok a problémák, mindaddig, amíg azokat meg nem oldjuk önmagunkban. A valódi megoldás, hogy valóban felnőtté válunk a felelősségvállalás, az együttérzés, a szeretet, az önszeretet képessége révén. Ezek által már másként, éretten, tudatosan tekintünk a másik félre, aki eddig tükröt tartott nekünk.

Egy párterapeuta az általa alkalmazott módszerek révén tud segíteni, átlendíteni minket a nehézségeken, miközben megérteti velünk és a párunkkal, hogy miért is kerültünk a jelenlegi nehéz helyzetbe.

Miért jó a párterápia?

A párterápia során nemcsak magunkat, hanem a másik felünket is jobban, mélyebben ismerhetjük meg. Egymás problémái, melyek eddig feszültséget keltettek megoldásra kerülhetnek. Ismét megismerhetjük a terápia révén azt a személyt, akibe anno beleszerettünk és a társunknak választottunk.

Sokszor bizonyosodik be, valójában nem is a másik személyével van igazán problémánk, hanem önmagunk megoldatlan, régóta tudat alatt hordozott terheivel kell szembenéznünk és elfogadnunk azokat.

Szóval a párterápia segítségével nem csupán a kapcsolatunkat, hanem valójában saját magunkat is megmenthetjük. Így mondhatni két legyet ütünk egy csapásra, hisz csak akkor lehet boldog a párkapcsolatunk, ha önmagunkat is szeretjük.