A gyógyszertári minőségű kakaóvaj még belsőleg is jótékony hatással bír, a bőrre pedig igazi gyógyír.
A kakaóvaj, azaz theobroma olaj, egy világossárga színű növényi zsír, amelyet a kakaóbabból nyernek ki, elsősorban a nyugat-afrikai országokban termelik. Egyik legáltalánosabb felhasználása, hogy a csokoládék alapanyaga, de bőrápoló kozmetikumok, ajakápolók és desszertek t összetevője is lehet. Érdemes felfedeznünk és tartanunk otthon belőle, mert a természet ezen ajándéka igazi kényeztető az emberi test számára.
A kakaóvaj patikákban is elérhető, tiszta forrásból, mely nyersen, a kezünk közt felmelengetve azonnal alkalmazható a bőrön. Közben pedig akár el is szopogathatunk belőle pár darabot, ugyanis belsőleg is jótékony a szervezetnek.
Külső alkalmazása:
- E-vitamin tartalma táplálja, nyugtatja a bőrt, csökkenti a gyulladásos folyamatokat.
- Zsírsavtartalma hidratál és megelőzi illetve csökkentheti a ráncokat. Védőréteget képez a bőrön.
- Nyugtatja az irritált bőrt, segítheti az ekcémák és a dermatitisz gyógyulását.
- A kakaóvajban található fitokemikáliák megvédhetik a bőrt a káros UV-sugarak okozta károsodástól.
- Kellemes illatot biztosít a bőrnek.
Belsőleg:
- A magas vitamintartalma hozzájárul a látás egészségéhez, belülről is támogatja a bőrsejteket.
- Értékes olaja miatt támogatja az erek rugalmasságát, közvetve a keringési rendszer és szív egészségét.
- Sztearinsav tartalma a májban átalakul és védő olajsav lesz belőle, ami csökkenti az LDL koleszterin szintjét.
- A kakaóvaj kolint is tartalmaz, ezáltal csökkentheti a májbetegségek kockázatát.
- Kis mennyiségben K-vitamint is tartalmaz, mely hozzájárul a csontok egészségvédelméhez.
Érdemes felfedezni a kakaóvajat főzéshez, sütik készítéséhez és a mindennapi bőrápolásunkban, ráadásul megfizethető és teljesen természetes.
Forrás: Web MD
Borítókép forrása: Getty Images