Barion Pixel Vashiányod van? Derítsd ki! – Coloré

Vashiányod van? Derítsd ki!

2023. 10. 05.

Sok tünet utalhat vashiányra, ám jellemzően minden másra gondolunk, csak erre nem.

A vashiány meglehetősen gyakori jelenség, hiszen, ha nem figyelünk oda arra, hogy egészségesen étkezzünk, számos vitamint és ásványi anyagot nélkülözhet a szervezetünk, így a vasat is. Mivel a vashiány tünetei meglehetősen széles skálán mozognak, gyanakodhatunk számos más problémára, holott csupán vaspótlásra lenne szükségünk.

Miért fontos a vas a szervezetnek?

A vas nemcsak különböző szerveink, hanem az egész szervezetünk számára fontos. Leginkább a vörösvértestek fő alkotóeleme, a hemoglobin nevű fehérje képzéséhez van rá szükség, ugyanis ennek segítségével jut el az oxigén a sejtjeinkbe. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor előbb a hemoglobin-szintézis, majd a vérképzés is zavart szenved: eleinte kisebbek és halványabbak a vörösvértestek, súlyos esetben pedig a számuk is lecsökken. Ezen kívül az immunrendszerünk is vassal működik megfelelően, akárcsak a szívünk, az agyunk és az izmaink. Mivel szervezetünk nem képes arra, hogy önmaga állítsa elő a számára szükséges vasat, nekünk kell gondoskodnunk a beviteléről. Ez különösen fontos menstruáló, illetve várandós nők esetében, de a férfiaknak sem szabad elfeledkezniük erről a fontos elemről!

A vashiány tünetei

A vashiány leggyakrabban fáradtsággal, gyengeséggel jár, illetve gyakori tünet a fejfájás vagy szédülés is. Az erősebb szívdobogásérzés szintén a vashiány jele lehet éppúgy, ahogy a nyelési zavarok vagy a folyamatos gombócérzés a torokban.

Vashiány esetén érdemes májat, tojást vagy vörös húsokat fogyasztani!
Vashiány esetén érdemes májat, tojást vagy vörös húsokat fogyasztani! / Kép forrása: Pixabay

Amennyiben ezeket a tüneteket nem tapasztaljuk, de a hajunk látványosan hullik, illetve körmeink is töredeznek, joggal gyanakodhatunk arra, hogy a vas pótlására van szükségünk. Ha ezt elmulasztjuk, akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. A vashiány gyermekek esetében nemcsak a mozgást, hanem a viselkedést is befolyásolhatja, tinédzsereknél a tanulmányi eredmény romolhat, míg felnőtteknél gyengeség és szívproblémák üthetik fel a fejüket. A várandós nők esetében a vérszegénység koraszüléshez is vezethet!

Mit tegyünk?

Amennyiben tüneteket észlelünk, egy egyszerű teszt segítségével kideríthetjük, hogy vashiány állhat-e a probléma mögött. Ha a válaszok alapján felmerül a vashiány gyanúja, akkor mindenképpen gondoskodnunk kell a vaspótlásról. Ezt enyhébb hiány esetében megtehetjük az étrendünk megreformálásával is: a vörös húsok vagy a máj, a tojássárgája kiváló vasforrások csakúgy, mint a hüvelyesek, az olajos magvak, valamint a leveles zöldségek. A vegetáriánusoknak, vagy azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem szívesen fogyasztják a húsételeket, vaspótlásra lehet szükségük, mert a növényekből a vas jóval kevésbé tud felszívódni, mint a húsokból.

Nyitókép forrása: Getty Images