Barion Pixel Fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációját helyezi fókuszba a Szerencsejáték Zrt. videókampányának befejező epizódja (X) – Coloré

Fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációját helyezi fókuszba a Szerencsejáték Zrt. videókampányának befejező epizódja (X)

2022. 12. 21.

Megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrációját bemutató epizóddal zárja a fogyatékossággal élők befogadását ösztönző videósorozatát a nemzeti lottótársaság. A Tarts velünk! szemléletformáló kampány részeként hétről-hétre olyan érintettek szólaltak meg, akik a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák lerombolása és a befogadás erősítése miatt is álltak kamera elé, ennek részeként érintettek és épek által is feltett kérdésekre válaszoltak a tabudöntögető sorozatban. A kampány zárásaként nagyvállalatok mutatják be a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának nyíltpiaci lehetőségeit és sikereit.

A fogyatékossággal élők befogadását célzó videókampány utolsó epizódjában a lottótársaság olyan jó gyakorlatokat mutat be, amelyek nem csupán az integrációt, hanem a befogadást is segítik, ezen túlmenően pedig a szemléletformálást valósítják meg.  

Magyarországon mintegy 400 ezren élnek a fogyatékosság valamely típusával, az ügy őket és családtagjaikat, mintegy 1 millió embert érint. A megváltozott munkaképességűek körében 10 évvel ezelőtt még a 20 százalékot sem érte el a foglalkoztatottsági ráta, egy évtized alatt azonban több mint duplájára nőtt azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akik integrálódtak a munkaerőpiacon.

A Szerencsejáték Zrt. a fogyatékossággal élők integrációját célzó kampányának részeként mutatja be a nemzeti lottótársaság, a Spar, az Auchan, a Magyar Posta, a Telekom, valamint a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE Nonprofit Kft. foglalkoztatási gyakorlatait. A nagyvállalatok azokról a bevált folyamatokról nyilatkoznak, melyeknek köszönhetően nem csak növelni tudták a megváltozott munkaképességű kollégák számát a társaságon belül, hanem ezen keresztül munkavállalóikat, ügyfeleiket és vásárlóikat is nyitottabbá tették a fogyatékossággal élők felé.  

Mintegy 20 éve működteti megváltozott munkaképességűek foglalkozgatását célzó karitatív sorsjegyértékesítő hálózatát a Szerencsejáték Zrt., ez az értékesítői hálózatának 20%-át jelenti. A nemzeti lottótársaság stratégiai küldetésének részeként több egységben kezeli a fogyatékossággal élők integrációját: az akadálymentes játszótérépítési programján túl a fogyatékossággal élő játékosok minél magasabb szintű kiszolgálására törekszik, illetve a megváltozott munkaképességűek integrációjára, foglalkoztatására. Ennek részeként 70 település 120 értékesítési pontján lehet találkozni a karitatív sorsjegyértékesítő hálózat tagjaival, a többi közt a SPAR Magyarország üzleteiben is.  

A Spar Magyarország Kft. 2017 óta dolgozik együtt az autista fiatalokat foglalkoztató Janka tanyával, valamint a Máltai Szeretetszolgálat termékeit is forgalmazza. Az üzletlánc több szintű érzékenyítéssel segíti a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő kollégák beilleszkedését, a vállalat központjában évente megrendezésre kerülő karácsonyi és húsvéti vásárokon pedig fogyatékossággal élők által készített termékeket is vásárolhatnak a dolgozók. 

Az Auchan mindig is nagy hangsúlyt fektetett az esélyegyenlőségre. Több mint tíz éve tesz konkrét lépéseket azért, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztasson, és kiemelt figyelmet fordít a szemléletváltásra is. A siketek és nagyothallók világnapja alkalmából idén a vásárlók is kipróbálhatták, hogy milyen lehet siketként lebonyolítani egy nagybevásárlást. A munkatársak rendszeresen vehetnek részt érzékenyítő tréningeken, a megváltozott munkaképességű munkavállalót pedig segítik a beilleszkedésben. 

Kézbesítés, logisztika, adminisztráció, jog és HR, csak néhány, azon területek közül, ahol megváltozott munkaképességű kollégával találkozhatunk a Magyar Postánál. 2021-ben elindított Tegyünk együtt! programjának köszönhetően egy év alatt 60%-kal növelte a megváltozott munkaképességűek számát az állami társaság. Az új kollégák beilleszkedését rehabilitációs mentorok segítik, a dolgozók edukációjáról pedig belső programokkal gondoskodnak. A Down szindróma világnapján felemás zoknikihívással aktivizálták a kollégákat, a siketek világnapján pedig jelnyelvi mini tréningen vehettek részt az érdeklődők.

A Magyar Telekom vállalati stratégiájában fogalmazta meg a fogyatékossággal élők társadalmi beilleszkedését segítő programot, melynek részeként a digitalizáción keresztül is támogatja az integrációt. A telekommunikációs társaság törekszik arra, hogy már a toborzás fázisában megvalósuljon az akadálymentesítés. A fogyatékossággal élő dolgozók beilleszkedését viselkedési alapelveket összefoglaló tananyag, igény szerint pedig workshop segíti. 

A KÉZMŰ-, ERFO-, és FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalatcsoportja, amely 70 éve biztosít munkalehetőséget a fogyatékossággal élőknek. A dolgozók 83 százaléka megváltozott munkaképességű, ami több mint 8600 főt jelent. Gyártási tevékenységük sokszínű, a texti- és bőripari tevékenységtől elkezdve az összeszerelésen keresztül egészen a papírtermékekig. Egy év alatt 22 millió terméket készítenek el közel ezer piaci megrendelőjüknek, akik célzottan is választják őket. 

A vállalatok vezetői egyre nyitottabbak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, az elmúlt évtized fogyatékosságügyi programjainak köszönhetően 10 év alatt 18-ról 44%-ra nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Magyarországon.  

A borítókép forrása: Pexels.com
/tarts-velunk/fogyatekossaggal-elok-munkaeropiaci-integraciojat-helyezi-fokuszba-a-szerencsejatek-zrt-videokampanyanak-befejezo-epizodja-x/