Barion Pixel 5 hétköznapi dolog, ami eredetileg fogyatékkal élő emberek számára készült (X) – Coloré

5 hétköznapi dolog, ami eredetileg fogyatékkal élő emberek számára készült (X)

2022. 12. 09.

Rezgő mobil? Elektromos fogkefe? Automata ajtó? Minden nap használod őket teljesen természetesen, pedig elsősorban nem a te komfortérzeted miatt készültek, hanem a fogyatékkal élők életének megkönnyítése miatt. Rengeteg dolog, ami számunkra csupán kényelmi megoldás, másoknak létfontosságú a hétköznapokhoz.

Valószínűleg nem is sejtetted, hogy mennyi minden készült eredetileg a fogyatékkal élő emberek megsegítésére. Ők a mindennapi élet rengeteg területén indulnak hátránnyal, mivel hosszú évszázadokig a cégek, gyártók nem gondoltak az igényeikre. Olyan világban élünk, amelyben természetesnek vesszük, hogy az emberek látnak, hallanak, járnak és beszélnek nehézség nélkül, vagy legalábbis csak kisebb problémájuk van az élet bármely területén. Ugyanakkor a Világbank felmérése szerint egymilliárd embernek van valamilyen fogyatékossága a bolygón, és ezek egyötöde (110-190 millió) pedig jelentős fogyatékossággal él. Nekik sokszor komoly nehézséget okoz a legegyszerűbb feladatok ellátása is – nem mindig azért, mert nem lennének rá képesek, hanem mert lehetőségük sincs arra, hogy megpróbálják.

Szerencsére egyre javul a helyzet, mind több terméknél gondolnak a fogyatékkal élő emberek igényeire. Összeszedtünk most néhány hétköznapi dolgot, amikről talán is nem is gondoltad, hogy az vagy annak egy-egy funkciója a fogyatékkal élőket segíti.

A billentyűzet elődje, az írógép

Biztos, hogy használtál már billentyűzetet az életed során, talán még írógépet is. Utóbbi egy Pellegrino Turri nevű olasz feltaláló ötlete volt, aki egy vak barátján szeretett volna segíteni. Észrevette, hogy Carolina Fantoni da Fivizzano grófnő nem tud kézzel leveleket írni a vaksága miatt. Így fejlesztette ki 1608-ban az írógépet. Turri a szénpapírt is feltalálta, hogy tintát biztosítson a géphez. Az írógép pedig az elődje volt a ma már mindenki lakásában meglévő billentyűzetnek.

Hétköznapi dolgok fogyatékkal élőknek
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hajlítható szívószál

Igazi bulikellék volt sokáig, ma már aki tudja kerüli, főleg az eldobható műanyag verziót. Marvin Stone 1888-ban nyújtotta be az első szabadalmat a szívószálra, azonban csak az 1930-as években váltak hajlíthatóvá. Joseph Friedman a kislányának akarta megkönnyíteni az ivást, ezért úgy tervezte újra a szívószálat, hogy az meghajoljon. Az ágyhoz kötött betegek miatt pedig a kórházak hamar felkapták a forradalmi alkotást, ami azóta is megkönnyíti azoknak a betegeknek a dolgát, akik nem, vagy csak nehezen képesek elhagyni az ágyukat.

Elektromos fogkefe

Neked valószínűleg a kényelmet jelenti, valamint az alaposabb tisztítást, mint a hagyományos manuális fogkefe, pedig ezek is ennél komolyabb céllal készültek először. 1954-ben a Broxodent elektromos fogkefét azért hozták létre, hogy segítsen a mozgáskorlátozott, valamint a nehezen mozgó embereknek abban, hogy jobban tudják ápolni a fogaikat. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az elektromos fogkefék jobbak, mint a hagyományos kefék, ezért a legtöbb fogorvos mindenkit arra biztat, hogy használja őket. Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik az elektromos változatokat használják, hosszabb ideig maradnak meg a fogaik, kevésbé szuvasodnak, és egészségesebb a fogínyük is.

Rezgő üzemmód a mobilban

A hallássérült embereknek az olyan dolgok, mint a mobil használata sem egyszerű feladat. Szinte elképzelhetetlen már az életünk ezek nélkül a készülékek nélkül. Ha napközben lemerül, úgy, hogy nincs lehetőségünk feltölteni, azt tragédiaként éljük meg. Ezeken internetezünk, hallgatunk zenét, üzenünk a barátainknak, és nem utolsósorban ezeken telefonálunk. Viszont élnek köztünk olyan emberek, akiknek a változatos csengőhangok nem segítenek abban, hogy tudják: üzenetet kaptak. A hallássérülteknek találták ki a rezgő üzemmódot. A vibrálás jelzi nekik, hogy új értesítést kaptak vagy üzenetük érkezett.

Hétköznapi dolgok fogyatékkal élőknek
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Automata ajtó

Nem nagyon van már olyan bevásárló központ, pláza vagy hivatal, ahol ne lenne legalább egy automata ajtó. Biztos te is szívesen használod őket, mivel nem kell a nehéz ajtókat lökdösnöd, attól sem kell tartanod, hogy aki előtted megy, figyelmetlen és az orrodra vágja azt. Sőt, a mostani vírusos időszakban még az is pluszpont, hogy hozzá sem kell érned. Ezeket is eredetileg a mozgási problémákkal küzdők megsegítésére terveztek. Ezek akkor is hasznosak, ha valaki nehéz táskát, tolókocsit vagy babakocsit cipel.

Mindezek a találmányok segítenek abban, hogy a fogyatékkal élők is teljes jogú tagjai lehessen a társadalomnak, hozzáférjenek mindahhoz, ami az egészséges embereknek teljesen hétköznapi. Az igazi akadálymentes jövő nem csak a fizikai korlátok lebontásával érhető el, hanem a gondolatokban kell megkezdődnie. A Szerencsejáték Zrt. tavaly elindított hosszú távú „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” szemléletformáló kampányának célja a fogyatékossággal élők elfogadásának, beilleszkedésének hathatós támogatása.  A kampány alappillére egy külön erre a célra létrehozott, akadálymentes (AAA) szemlélet formáló tematikus microsite (www.tartsvelunk.hu).

Forrás: How stuff works, Vision Australia, Oxford Academic

A képek forrása: Shutterstock / Puzzlepix