Barion Pixel Ők minden idők legsikeresebb magyar paralimpikonjai (X) – Coloré

Ők minden idők legsikeresebb magyar paralimpikonjai (X)

2022. 12. 19.

Rendszerint az olimpiák árnyékában bújik meg a paralimpia, az első ilyen versenyt 1960-ban rendezték, és 1988 óta ugyanabban az évben és helyszínen kap helyet, mint a nyári párja. Története során rengeteg magyar születésű sportoló is képviseltette magát, nem kevesen pedig hatalmas sikereket értek el.

A paralimpia szó az angol paraplegic szóból ered, de újabban inkább a görög „para” vagy „mellett” előtag jelentését hangsúlyozzák, hiszen így a kifejezés az olimpiai játékokkal való kapcsolatot fedi. A mai napig sokkal kisebb médiafigyelem övezi a paralimpiai játékokat, mint az olimpiát, pedig rendkívül fontos sporteseményről van szó. A nemzetközileg elfogadott szabályzat szerint azok a sportolók indulhatnak paralimpián, akik mozgássérültek, enyhén értelmi sérültek vagy látássérültek. Ezen belül pedig sportáganként változhat, hogy milyen klasszifikációt alkalmaznak, az úszásnál például számít a sérültség szintje, de az erőemelésnél nem.

A paralimpiák rövid története

A világ sportolóit megmérettető olimpiákon már a korai években is versenyeztek fogyatékossággal élő sportolók, így csak idő kérdése volt, hogy mikor szervezik meg azt az eseményt, amely kizárólag nekik, értük jön létre. A legelső paralimpiát 1960-ban rendezték, de már korábban is sor került hasonló sporteseményekre: például a kerekesszékesek számára rendezett International Wheelchair Games az Egyesült Királyságban, vagy a Bénultak Világjátéka Rómában, az akkori (1960-as) olimpia után néhány héttel. Téli paralimpia is van már 1976 óta, és az is fontos, hogy akkortól már nemcsak kerekesszékes sportolók indulhattak rajta. Többféle fogyatékosság képviseltetett az eseményen, és innentől kezdve tartották a téli paralimpiát a nyári olimpia évében.

Paralimpia embléma
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Magyarország a paralimpiai játékokon

Hazánkban majdnem száz éve honosult meg a mozgáskorlátozottak sportja, a hetvenes évektől kezdve fejlődött rohamosabb ütemben, de már 1960-tól kezdve versenyeztek magyarok a paralimpiai játékokon. A legsikeresebb sportesemény az 1984-es New York-i volt, amikor összesen 29 érmet hoztak haza sportolóink, ebből 13 aranyat, 11 ezüstöt és 5 bronzmedált. 2020-ban 16 érmet hoztak el a magyar paralimpikonok, a következő megmérettetés pedig jövő augusztus végén veszi majd kezdetét Párizsban.

Számtalan magyar sportoló képviselte már hazánkat a nemzetközi játékokon, és mind büszkévé tették a hazai közönséget és persze a szakmát. Következzenek – a teljesség igénye nélkül -néhányan azok közül, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották az elmúlt évtizedekben – szinte mindannyian az úszásban jeleskedtek.

Dukai Géza

1956-ban született a háromszoros paralimpiai bajnok Dukai Géza, aki egyben az első mozgáskorlátozott volt, aki átúszta a Balatont. Fiatalon birkózott is, ám egy motorbaleset következtében combban mindkét lábát elveszítette, ezután kezdett el az úszással és más vizes sportágakkal is ismerkedni. 1985-ben úszta át a Balatont és a Velencei-tavat is, az azt megelőző évben a New York-i paralimpián 100 méter pillangón, mellen és 200 méter vegyesen világcsúccsal ért célba az első helyen. Bronzérmes lett 100 méter gyorson, ezzel a négy éremmel pedig a legeredményesebb paralimpikonok közé tartozik a mai napig. Az 1988-as szöuli megmérettetésen két bronzérmet nyert el.

Jeszenszky Attila

Négy aranyéremmel tért haza legelső paralimpiájáról 1984-ben Jeszenszky Attila, aki csípőficammal született. New Yorkból, a magyarok számára legsikeresebb paralimpiáról az aranyakat a következő sportágakért szerezte: 200 méteres vegyesúszás, 100 méteres mellúszás, 100 méteres gyorsúszás, 4×50 méteres vegyesváltó.

Illés Fanni

Az 1992-es születésű úszó alsó lábszárak nélkül jött világra, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a világ csúcsára érjen. Tizenéves korában kezdett el az úszással foglalkozni, eddig négy paralimpiai játékokon képviselte hazánkat, ott volt Pekingben, Londonban, Rio de Janeiroban és Tokióban is. Az utóbbi paralimpián bajnok lett 100 méter mellen, ezzel megszerezte Magyarország 150. érmét a paralimpiák történetében. Emellett Európa- és világbajnoki címe is van, több mint nyolcvanszoros magyar bajnok és rengeteget dolgozik a fogyatékossággal élők elfogadtatásáért.

Paralimpia vívó
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szekeres Pál

Sokan nem tudják, de ő az első ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett. Szekeres Pál a hetvenes évek közepén kezdett el vívni, az 1988-as szöuli olimpián bronzérmet szerezett a férfi tőrcsapat tagjaként. Négy évvel későbbi autóbalesete miatt kerekesszékbe kényszerült, de nem adta fel a sportot, sőt! 1994-ben világbajnok lett, 1991 és 2003 között négyszer lett Európa-bajnok, és a paralimpiákról is számos érmet hozott haza. Barcelonában 81992) tőrvívásban, Atlantában (1996) tőr- és kardvívásban lett aranyérmes. 2000-ben és 2008-ban (Sydney, Peking) tőrvívásban szerzett bronzérmet, 2004-ben Athénben pedig kardvívásban lett dobogós harmadik.

Pásztory Dóra

Kezdetben víziszonya volt, szerencsére mégsem hagyta abba az úszást a nagyatádi születésű paralimpikon, aki hiányosan fejlett karokkal született. Tizenegy éves kora óta úszik rendszeresen, 2000-ben Sydney-ből a 200 méteres vegyes úszás számban aranyérmet hozott haza, ugyanígy történt aztán 2004-ben Athénban is. 100 méteres pillangóúszásban és egyéb számokban is begyűjtött jó pár érmet, emellett Európa- és világbajnok is. Az aktív sportévek után szakkommentátor lett, majd újságíróként dolgozott.

Sors Tamás

A nemsokára 31 éves Sors Tamás szintén az úszás sportág büszkesége, hiszen világcsúcstartó, többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok is. A sportoló úgy fogalmaz, hogy az úszósport fegyelemre tanította. A 2008-as pekingi paralimpián az egyetlen magyar aranyérmes volt, az első helyet 100 méteres pillangóúszásban szerezte meg. 2012-ben aztán Londonban megismételte ezt a bravúrt, 2016-ban Rióban ugyanebben a számban harmadik, míg 200 méter vegyesen második helyezést ért el.

A Szerencsejáték ZRT Tarts velünk! szemléletformáló kampányának részeként indított videósorozatban hétről-hétre olyan érintettek szólnak meg, akik a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák lerombolása és a befogadás erősítése miatt is álltak kamera elé. Nézzétek meg a tartalmaikat a fenti linken!

Képek forrása: Shutterstock/Puzzlepix