Barion Pixel Wildflower: bepillantás egy fogyatékkal élő család mindennapjaiba – Coloré

Wildflower: bepillantás egy fogyatékkal élő család mindennapjaiba

2024. 05. 28.

Az értelmi fogyatékkal küzdő emberek is keresik a szerelmet, szeretnének családot, törődést. A Wildflower című film egy ilyen család életét mutatja be.

Miről szól a Wildflower?

A Wildflower című film középpontjában Bea, két értelmi fogyatékos szülő, Sharon és Derek lánya áll. Bea a gimnázium utolsó évében kómába esik, és a film visszaemlékezéseken keresztül tárja fel életének bizonyos aspektusait, köztük Ethannel való romantikus kapcsolatát, nehézségeit az iskolában, a továbbtanulás kérdését, valamint a bonyolult családi helyzetét.

A Wildflower egy 2022-ben készült amerikai vígjáték-dráma, amelyet Matt Smukler rendezett és Jana Savage írt, igaz történeten alapul. Főszereplők: Kiernan Shipka, Dash Mihok, Charlie Plummer, Jean Smart, Alexandra Daddario, Reid Scott, Erika Alexander, Samantha Hyde, Brad Garrett és Jacki Weaver. A filmet még 2022. szeptember 12-én mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és csak hosszú időn jutott el a mozikba és a stremingre. A történetet Smukler unokahúga ihlette, és eredetileg rövidfilmnek szánták.

Milyen fogyatékos szülőkkel felnőni?

Bea édesanyja és édesapja is fogyatékkal élnek, miközben próbálják felnevelni a gyereküket. Bea attól fél, hogy a szülei nem lennének képesek ellátni magukat nélküle, mivel már 10 évesen vezetni tanították, nem ismertették meg a veszély fogalmával, nem tanították meg, hogyan kell viselkedni társaságban. A lányuk figyel arra, hogy bevegyék a gyógyszereiket, elmenjenek dolgozni, orvoshoz, egyenek rendesen. Bea is dolgozik, hogy fizetni tudják a számlákat. Az egyik tanára a főiskolai felvételeivel „zaklatja”, de a lány nem akarja beadni, mivel úgy érzi, hogy a szüleinek szüksége van rá, így nem mehet el. Végül egy rosszul sikerült este után baleset éri és kómába kerül. Visszaemlékezve próbál arra rájönni, hogy mi történt vele.

A Wildflower egy olyan világot mutat be, ami a legtöbbünknek teljesen idegen, sőt, sokan idegenkednek tőle. Bevallom őszintén, nem egyszer eszembe jutott a film alatt, hogy nincs ez így rendben, Bea-t már régen ki kellett volna emelni ebből a családból, bár az is egyértelmű, hogy a szülei mindennél jobban szeretik őt. Nehéz eldönteni, hogy egy ilyen helyzetben mi lehet a megfelelő megoldás, a filmnek nem is ez a célja, csupán szeretné megmutatni, hogy egy ilyen világ is létezik, és a elérni, hogy a „normális” emberek is be tudjanak pillanati egy kicsit a fogyatékkal élők életébe, és talán egy picit jobban is meg tudják majd őket érteni utána.

A Wildflower néha megbotránkoztat, máskor elszomorít, megnevetett és érzékenyít. A társadalom egy mondhatni láthatatlan rétegét mutatja be, amit érdemes lenne jobban megértenünk.

Forrás: Wikipédia

Borítókép forrása: Wildflower című film

/szelavi/napijo/wildflower-ajanlo-film/