Barion Pixel Hulkon túl: 55 éves lett Mark Ruffalo, a Marvel-filmek spoilerkirálya – Coloré

Hulkon túl: 55 éves lett Mark Ruffalo, a Marvel-filmek spoilerkirálya

2022. 11. 22.

Ugyan a szélesebb közönség a dühös, zöld szörnyeteg képében ismerte meg Mark Ruffalót, a színész sokkal több a Marvel-univerzum oszlopos tagjánál: társadalmi szerepvállalása és szimpatikus politika- és világnézete miatt ő lehetne az amerikai nép szíve és lelke. Portré az 55. születésnapját ünneplő Mark Ruffalóról.

Vérbeli színész, a kisujjában van a rendezés, s különösen jó érzéke van a szereplőválogatáshoz. Leszámítva Hulk szerepét, kvalitásaihoz képest meglepően keveset tudunk Mark Ruffalo életéről és munkásságáról, ám mentségünkre szóljon, hogy a színész nem szokványos, hollywoodi sztár: ritkán kerül a bulvárlapok címlapjára, s ha mégis, akkor általában azért, mert véletlenül elszólja magát a következő film csúcspontjával kapcsolatban. 

Mark Ruffalo, Hulk, Ultron kora
Mark Ruffalo leghíresebb szerepe a zöld szörny: Hulk a Marvel-univerzumban. Kép forrása: Northfoto

Ahogy felnőtt életére, úgy gyermekkorára sem az „aranykanállal a szájában született” címke a legmegfelelőbb jelző: háromgyermekes családból származik, édesapja, Frank Lawrence Ruffalo Jr. építőipari festőként, édesanyja, Marie Rose fodrászként és stylistként kereste a kenyerét. Nővéreivel, Taniával és Nicole-lalvalamint bátyjával, Scottal nem éltek rossz körülmények között, ugyanakkor tény, hogy szülei megtanították a munka tiszteletére és a kitartásra.

Életének egyik legfájdalmasabb pontja, hogy korán elveszítette imádott bátyját, aki 14 évvel ezelőtt, máig tisztázatlan körülmények között hunyt el: 2008. december 1-jén találtak rá a saját háza előtt, fején egy kivégzésszerű, lőtt sebbel. Ugyan Ruffalo nem a method acting híve, Oscarra jelölt alakításaiba (mert hogy ilyen is van) mégis képes belevinni szívfájdalmát és eddig összes élettapasztalatát. 

Mark Ruffalo és az elismerést hozó filmek

Elvitathatatlan, hogy a színésznek Hulk szerepe hozta meg a világsikert, ám talán kevesebben tudják, hogy Edward Nortont váltotta a szerepben. 

Eddel vicceltünk is ezen, mert szerinemt Hulk a mi generációnk Hamletje. Mindenki kap egy lehetőséget, hogy eljátssza, s valószínűleg még jó pár színész fog zöld ruhába bújni. Később aztán az emberek azt fogják mondani, hogy emlékeztek rá, amikor Mark Ruffalo volt Hulk? Most Timothy Chalamet játssza!

– nyilatkozta nemrég. A kezdetek óta több mint 10 Marvel-filmben és sorozatban bukkant fel haragos, zöld lényként, utoljára az Amazon: Ügyvéd c. sorozatban láthattuk, ám már többször is kijelentette: addig bújik Hulk bőrébe, amíg a Marvelnél van rá igény. 

https://colore.hu/szelavi/napijo/amazon-ugyved-hulk-marvel/

Akárcsak a Marvel-univerzumban, úgy más filmek esetében is igaz, hogy Ruffalo sosem főszerepekben tündököl, sőt, azt is mondhatnánk, hogy másodhegedűsként brillírozik igazán: A gyerekek jól vannak (2010), a Foxcatcher (2014) és a Spotlight – Egy nyomozás részletei (2015) című filmekért a legjobb mellékszereplő kategóriában Oscarra is felterjesztették, eddig azonban nem sikerült szobrocskára váltania a jelölést.

Mark Ruffalo, Channing Tatum, Foxcatcher
Mark Ruffalo (középen) a Foxcatcher c. alkotásban. Kép forrása: Northfoto

Emmy-díjak tekintetében már a győzelem felé billen a mérlege: 2014-ben az Igaz szívvel című filmért söpörte be az elismerést a „legjobb tévéfilm kategóriában”, (ugyanezért a filmért, legjobb színész kategóriában is jelölték, de azt végül nem kapta meg), majd 2020-ban az Ez minden, amit tudok c. alkotásért vehette át a díjat. Ruffalo nemcsak színészként, hanem narrátorként is remekel: 2018-ban az általa narrált Our Revolution: A Future to Believe In c. alkotást a legjobb hangoskönyv kategóriában jelölték az elismerésre. A hangoskönyvet egyébként Bernie Sanders képviselővel együtt hozták létre, Ruffalo ugyanis nem tesz lakatot a szájára, ha véleménynyilvánításról van szó: a 2016-os választások során például nyíltan kiállt a politikus mellett.

Aktivizmus és pletykálkodás mesterfokon

Ahogy az előző példából kitűnik, Ruffalónak sem kell véleményért mennie a szomszédba: az 55 éves színész számos társadalmi és politikai kérdésben foglalt állást az elmúlt időszakban. 

Tudnivaló például, hogy Hulk megtestesítője pro-choice, azaz választáspárti, amikor abortuszról van szó: 

Nem akarom visszaforgatni az idő kerekét oda, amikor a nők átszöktek az éjszaka a határon, hogy megoldják valahogy a nem kívánt terhességet, ráadásul Isten tudja, milyen körülmények között 

– vallja a témáról. 

Ugyanilyen, demokratikus alapelveket vall a háború kapcsán: többek között felszólalt például a 2007-es, We Are Change nevű háborúellenes gyűlésen is, s azt nyilatkozta: „Sokkot kaptam, amikor szeptember 11-én mindhárom torony ledőlt. Az első reakcióm az értetlenség volt: képtelen voltam felfogni, hogy azok az épületek pillanatok alatt porrá lettek.” 

Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Spotlight
Tom McCarthy rendező, Mark Ruffalo és Stanley Tucci a Spotlight forgatásán. Kép forrása: Northfoto

Hasonlóan elkötelezett az oktatás iránt is: 2015-ben Desmond Tutu és Jody Williams mellett ő is felszólalt az Education Is Not a Crime kampányban, amelyet az iráni kormány diszkriminatív intézkedései ellen hoztak létre. (Ebben az évben kitiltották a Bahá’í hitet valló fiatalokat az egyetemi oktatásból.) Ezen kívül több ízben is támogatását fejezte már ki az LGBTQ közösség felé, ugyanakkor többen megrótták, amikor a Bármi (Anything) című filmje transzgender női szerepére egy férfit, konkrétan Matt Bomert szerződtette. 

Ruffalo nagy szája nemcsak a társadalmi ügyek terén érzékelhető: a Marvel-rajongók valószínűleg tudják, hogy a Hulkot alakító színész a kezdőcsapat legmegbízhatatlanabb tagja, már amennyiben a spoilerekről van szó. Graham Norton saját műsorában egyszer úgy fogalmazott, Ruffalo csak egy hajszállal jobb, mint partnere, a Pókembert játszó Tom Holland, aki egyébként szintén lerántotta már pár kulisszatitokról a leplet.

Ruffalo nevéhez kötődik például az első Thor (szinte teljes) spoilere: a bemutató előtt megkérték, hogy indítson el egy Facebook Live-ot az esemény iránt érdeklődőknek, majd annak végeztével beült a vetítésre, ám a Live továbbment: nem kapcsolta ki azt. Hasonlóan emlékezetes az az eset, amikor az Bosszúállók: Végtelen háború előtt egy interjúban lényegében elárulta, hogy a film végén „mindenki meghal”. Szerencsére egyik esetben sem ütötte meg a bokáját jogilag, sőt, a későbbi interjúkban már rá is játszottak erre: Jimmy Fallon például egy hazugságvizsgálót kötött rá, s úgy kérdezte ki az Végjátékról.

Ruffalo, a gondos családapa

Amilyen megbízhatatlan a filmek kapcsán, olyannyira nem az a magánéletben: feleségével, Sunrise Cougney-val 2000 óta házasok, s azóta három gyermekük – Keen 2001-ben, Bella Noche 2005-ben és Odette 2007-ben – született. Sunrise és Mark komolyan vették a „jóban rosszban, egészségben, betegségben” esküt, hiszen felesége kitartott a színész mellett akkor is, amikor az egészségügyi zűrbe keveredett.

A 2001-es, Az utolsó erőd című film debütálását követően vesztibuláris schwannómát, más néven akusztikus neurinómát diagnosztizáltak nála. Ez egy – általában jóindulatú – lassan növekvő daganatfajta, amely a VIII. agyideget érinti. A tumor eltávolítása során Ruffalo arca félig lebénult és ez kihatott a hallására is: ugyan a paralízist sikerült orvosolni, Mark a mai napig nem hall a bal fülére. 

Mark Ruffalo, Sunrise Cougney
Mark és Sunrise 22 éve házasok. Kép forrása: Northfoto

Ruffalo és családja jelenleg New Yorkban lakik, a színész ezt a várost tekinti elsődleges otthonának, ugyanakkor több lakása is van a belvárosban az üzleti ügyei és befektetései miatt. Bízunk benne, hogy egészségügyi problémáin túljutva Mark Ruffalo még számos, örömteli pillanatot okoz majd nekünk a filmekben és interjúkban, tehetségét elnézve pedig őszintén reménykedhetünk abban, hogy egyszer még egy hozzá méltó főszerepért is megkapja az áhított Oscar-díjat. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Northfoto